zondag 18 oktober 2015

Tuinevaluatie 2015

Vorig jaar postte ik hier een tuinevaluatie.  Voor beginnende tuiniers is zo n evaluatie misschien interessant.  En gevorderden pikken wie weet ook nog wat tips mee!

Tuin Evaluatie 2015

Hoe deden de groenten het?
1.Look
Een mooie, grote oogst.  Een bepaald bed dat wat meer in de schaduw ligt leverde weinig op.  We zijn van plan op dit bed makkelijke vaste groenten te introduceren.  We denken daarbij aan rabarber, doorlevende venkel, aardpeer en asperge.

2.Ui en sjalot
Hoewel wij deze groenten bijna dagelijks eten - we zijn echt verzot op uien - vinden we het heel moeilijk om ze te telen.  Het vraagt veel tijd (uit zaad opgekweekt moet je twee jaar telen voor je grote uien hebt) en plaats, en we ondervinden veel moeilijkheden.  De uien lijken niet graag te groeien op onze natte, zware grond.
De oogst stelde weinig voor.  Wel blij waren we om te merken dat de mineervlieg waar we voorbije jaren veel last van hadden, zo goed als verdwenen blijkt te zijn?!  We experimenteren verder, hopelijk met oerprei of met onze doorlevende Welsh onion (een soort grove bieslook die het wel prima doet).

3.Wortel
Ook wortel heeft het moeilijk in onze zware, natte grond.  Wij zochten eerder al naar de soort Parijse wortels (die knollen vormen in plaats van lange wortels en die beter geschikt zijn voor zware grond) maar hebben ze nog niet gevonden.  De enige oplossing lijkt om in bakken met fijner zand en compost te werken.  Wij deden het experiment om een heleboel pastinaken en wortels in potten te kweken, ook al omdat de woelmuizen onze al povere oogst opvraten, maar daar stappen we nu van af.
Wortels kweken in potten vergde te veel energie: telkens het warm was, moesten we water geven of ze droogden uit, en dus moesten we gieters en gieters (regen)water versleuren.  De wortels en pastinaken die onze potten opleverden bleken bovendien klein te zijn... 
Als oplossing hebben we nu een grote houten bak (gemaakt door onze Amerikaanse vrijwilliger) die vanonder beschermd is tegen woelmuizen met kippendraad.  De bak is gevuld met : onderste laag: karton, daarboven: houtblokken, daarboven: compost en leem (overschot van verbouwingen) en daarboven zand en nog meer compost.

4.Bieten
Povere opbrengst dit jaar, hoewel de bietjes die opkwamen en groeiden erg lekker waren.  Een betere mulching en onkruidbeheersing is nodig.

5.Pastinaak
Zie wortels...

6.Aardappel
Mooie oogst, weinig vraat (wel op bepaalde bedden, waar de woelmuispopulatie nog groot is), grote aardappels.  We zijn blij te zien dat op het specifieke deel waar we de aardappels dit jaar teelden, de grond aanzienlijk verbeterd is.  Van erg zware, dikke brokken klei is het nu korrelig en losse grond geworden, dankzij overvloedig mulchen!  Ook teelden we de aardappels dit jaar op kleine heuveltjes - makkelijker om te oogsten.

7.Pompoen
Een rampjaar voor de pompoenen!  Ze bleven allemaal klein, en leverden slechts minipompoentjes
op, en dat zeer laat op het seizoen.  Volgens ons lag het aan de droge zomer.  Een uitzondering: de pompoen die we aan de voet van een onkruidhoop plantten.  Deze pompoen werd gigantisch, wat blad en stengels betreft, en leverde minstens drie mooie dikke pompoenen op...  Waarschijnlijk had hij dankzij de onkruidhoop zowel vocht als voeding ter beschikking...

8.Courgette
Ook de courgette leverde niet echt veel op dit jaar.  Wel meer dan de pompoenen, maar normaalgezien heb je met drie planten een weelde aan courgettes, nu was het slechts af en toe genieten.  Wel heel blij met de tweedehands spiraalsnijder die ik op de kop kon tikken, en waarmee ik nu courgettini kan maken!!

9.Augurk
Het eerste jaar dat we dit probeerden: heel erg lekker, maar eveneens geen overvloed.

10.Komkommer
Hetzelfde als de augurk.

11.Meloen
Ik zaaide petit gris de rennes, de plantjes kwamen op, maar faalden nadien - door de droogte?  En ik had geen enkele meloen...  Gelukkig was de buurman zo lief om er een te komen brengen uit zijn serre!

12.Paprika en chili
Mooie en grote pepers, maar nog niet genoeg naar onze zin!  We willen een tweede serre - voorlopig nog toekomstmuziek...

13.Tomaat
Idem als de paprikaas...

14.Selder
Mooie opkomst van de selder die zichzelf had uitgezaaid, maar we waren er niet snel genoeg bij om er grote hoeveelheden van in te vriezen.  Een les voor volgend jaar. 

15.Knolselder
Het eerste jaar dat dit gewas lukte!  Een zorgenplantje, dat je binnen moet voorzaaien, maar het vormde uiteindelijk toch mooie knolletjes.

16.Prei
Mooie opbrengst, en vreemd genoeg is de mineervlieg waar onze prei de voorbije jaren onder te lijden had, blijkbaar andere oorden gaan opzoeken.  Nochtans hebben we tegen die vlieg geen actie ondernomen.

17.Snijbiet
Mooie opbrengst, veel grote bladeren.  Af en toe heb ik er leuke recepten mee gemaakt, zoals dolma s van snijbiet
en gepekelde snijbietsteeltjes.  Wat ik zeker ook eens wil uitproberen is snijbietsteeltjes hummus!

18.Peterselie
Hele goede oogst!  En nu weten we zeker dat peterselie enige schaduw verdraagt.

19.Spinazie
Zeer tevreden over de opbrengst.  Ook ontdekten we een spinaziesoort die zich heeft uitgezaaid in de tuin en aangepast aan onze tuinomstandigheden.  Deze wilde spinazie heeft een groot blad en schiet niet snel door: ideaal.

20.Basilicum
Heel goede opbrengst in potten in onze serre, we aten vaak basiliconaise (veganaise plus verse basilicum erdoor geblend) bij onze tomaten! (Zie ook vegan nieuwigheden, hier).

21.Sla
2015 was echt het sla jaar bij uitstek.  We hadden van alles gigantisch veel: snijsla, ijsbergsla, romeinse sla, krulsla, tatsoi, en zomerpostelein.  Enkel winterpostelein, veldsla en ruccola deden het minder goed.  We aten sla, slastoemp, slasoep, gewokte sla, ... tot het onze oren een beetje uitkwam!

22.Kool
Ook de kolen doen het, ondanks een late start, erg goed.  Tenminste de witte kool (als voetballen, zo groot dit jaar) en de krulkool.  Zie boerenkooltips en zelf zuurkool maken voor ideetjes.  De wittekoolsteak wil ik ook zeker proberen!

23.Erwtjes
Mooie opbrengst!

24.Sperziebonen
Goede opbrengst, we hebben er dit jaar minder van gezet omdat we nog een diepvries vol sperzie hadden.

24.Snijboontjes
Heel tevreden!
 Ik vind de driehoekige stokken waartegen ze aangroeiden, met hun rode bloempjes, echt prachtig!

25.Peultjes
Wederom een overvloedige en lekkere oogst.

Opbrengst fruit
Gigantisch veel appels, japanse wijnbes, rode bes, framboos en braambes!  Ook veel peren, zwarte bes, witte bes, kersen, krieken, en dit jaar onze eerste perziken en pruimen!!!







Geen opmerkingen: