Vegan Wildpluk Recept: Oosterse Couscous met Brandnetels
In het vroege voorjaar zijn er weinig klassieke moestuingroenten te vinden in de tuin.
De erwtjes zijn net aan het opkomen, evenals de worteltjes, bietjes en ajuintjes - maar ze zijn nog lang niet klaar.
De boerenkool en de spruitjes zijn in bloei geschoten. We hebben wel nog wat pompoenen liggen, maar eerlijk gezegd kan ik voorlopig geen pompoen meer zien!
Wat er wel en masse groeit, zijn de eetbare voorjaars"on"kruiden:
-zevenblad
-kleine veldkers
-brandnetel
-paardenbloem
Brandnetel is een superfood, om het in hedendaagse marketingtermen te zeggen. In gedroogde vorm bevat het meer eiwitten dan biefstuk. Als het personage in "De Wand" dat geweten had...
Eerder op deze blog kon je lezen hoe je met die voorjaarsonkruiden paardebloemkappertjes, gepekelde brandnetels maakt, en hoe je een zevenbladlasagne bekokstooft. Ook in leaf curd aka groene tofu kan je voorjaarsonkruiden kwijt.
Vandaag een eenvoudige manier om brandnetels te verwerken: stoven. Ik had zin in een gerecht met pit, dus het werd een spicy oosterse couscous.
Vegan Wildpluk Recept: Oosterse Couscous met Brandnetels
Nodig (voor 2 personen):
-3 uien, fijngesneden
-2 dikke tenen look, fijngesneden
-2 el olijfolie
-een vergiet vol versgeplukte brandneteltopjes, gewassen
-een viertal wortelen, fijngesneden
-een bokaal kikkererwten
-komijnpoeder naar smaak
-paprikapoeder naar smaak
-chilipoeder naar smaak
-ras el hanoutpoeder naar smaak
-1 blik bio tomaten
-optioneel: een viertal dadels zonder pit, in stukjes gesneden
-120 g couscous
-water
-optioneel: rozijntjes
-optioneel maar erg lekker: verse munt naar smaak, fijngehakt
Hoe maak je het?
1.Verhit de olijfolie in een stoofpot.
2.Stoof de uien goed gaar.
3.Voeg de gewassen brandnetel en de look toe, en roerbak tot de netels geslonken zijn.
4.Voeg de wortelen toe evenals de (gespoelde) kikkererwten, en een weinig water.
5.Voeg de kruiden toe en roer om.
6.Zet een deksel op de pot, laat even stoven.
7.Bereid ondertussen de couscous: doe in een pot met de eventuele rozijnen, kook hetzelfde volume water, en giet erover heen. Doe het deksel erop en laat minstens 5 minuten wellen.
8.Voeg de tomaten toe aan de stoofpot, evenals eenzelfde hoeveelheid water (ik spoelde zo mijn blik uit).
9.Laat goed doorkoken.
10.Serveer de couscous op het bord, giet de saus erover heen, en werk af met de munt: smakelijk!
1 opmerking:
hier ook geen gebrek aan brandnetels en zevenblad ;-)
ziet er lekker uit!
Een reactie posten