Elk jaar rond deze tijd, wanneer de look bijna de grond in moet, maak ik mijn tuinplan voor het volgende seizoen.
Ik neem dan ook altijd even de tijd om de tuin te evalueren.
Misschien is het leuk voor (beginnende) moestuiniers om zo'n evaluatie te lezen, kwestie dat je je gesteund voelt: lang niet alles lukt bij iedereen!
Dus hier gaat ie:
Tuin Evaluatie 2014
1.Look: we plantten 60 teentjes (6 bollen look). De opbrengst was ok, hoewel het kleine teentjes bleken, maar we moeten onze look beter leren bewaren. Enkele dagen laten drogen op het land, en dan in strengen vlechten en ophangen. Nu bleek een deel van onze look beschimmeld.
2.Ui: heel erg slecht... Vanwege het droge voorjaar is er niets van wat ik gezaaid heb opgekomen, op drie ui-sprietjes na... Wat leren we hieruit: niet TE vroeg zaaien (onze tuin ligt in een koude zone, naast een beek) en in droge periodes het gezaaide water geven (hoewel dat veel werk is).
3.Wortel: de opkomst was ok, maar we zijn niet tevreden over de dikte en lengte van onze wortels. Ze zijn dun en spichtig... We vermoeden dat dit aan ons type grond ligt (lemige klei), en we zullen volgend jaar de grond voor wortelbedden beter voorbereiden. Ook blijven we zoeken naar een rond soort wortelras, dat eerder wortelknollen gaat: das beter geschikt voor zware grond. Helaas verdwijnt het grootste deel van de wortels in de hongerige mondjes van de veelvoorkomende woelmuizen in onze tuin...
4.Biet: een mooie opkomst en lekkere bietjes. Helaas is ook dit jaar de woelmuis met een heel aantal
exemplaren gaan lopen. We hopen dat urine-meststof (waarover ik het de volgende keer zal hebben) uitkomst zal bieden.
5.Pastinaak: als er iets is wat onze woelmuizen NOG liever eten dan bieten, dan is het wel pastinaak. Dit is het vierde jaar op rij dat ze ALLE pastinaak hebben opgepeuzeld, en we zijn het beu. Volgend jaar telen we onze pastinaak in emmers. Vreemd genoeg staat er rond de tuin wel wilde pastinaak, waar ze van af blijven! Wij denken ook aan een hond en een kat (zie vegan hondenvoer) die graag op muizen jagen. Een terriertype dus.
6.Aardappelen: een heel magere opbrengst dit jaar, dankzij het droge voorjaar en de extreem natte en vochtige zomer. Alle patatten kregen "de ziekte". Volgend jaar willen we als experiment aardappels telen in een big bag die we over hebben van onze verbouwingen (zie ook "aardappelobrengst verzekerd"), evenals op een zonnigere plek in de tuin.
7.Pompoen: een superoogst! Vorig jaar hadden we amper pompoenen, dit jaar zijn alle gezaaide exemplaren opgekomen, evenals talloze pompoenen uit de compost die we in maart over onze bedden verspreid hebben. Ook een aantal vreemde types hierbij, naast de kleine oranje hokaidos. Onze bijen bestuiven namelijk komkommers, courgettes, pompoenen etc kriskras door mekaar, zodat de pitjes wel eens "gemengde straatraspompoenen" kunnen opleveren!
8.Courgette: heel goed, drie planten zijn voor ons tweeën voldoende.
9.Aubergine: niet zo goed, vooral mijn fout omdat ik de plantjes te laat heb overgeplant, waardoor ze een groeiachterstand opliepen.
10.Paprika en pepers: redelijk goed. De paprikaatjes zijn klein, maar zien er wel goed uit. We
onthouden dat we onze binnen voorgezaaide plantjes al snel in de buitenserre kunnen zetten, en dat
kamerpepers de hoogte inschieten als je ze urine meststof geeft!
11.Tomaten: helaas, een tomatenrampjaar. We zaaiden voor in cocopeat, kokosaarde (zie potgrond probleem). De plantjes kwamen goed op, maar liepen daarna een groeiachterstand op wegens gebrek aan voeding. Daarop volgde een extreem natte en vochtige zomer... Onze serre overstroomde ook. We onthouden: volgend jaar in compost voorzaaien!
12.Maïs: heel goed, we kozen een zonnige plek uit. Zowel binnen voorgezaaide als buiten ter plaatse gezaaide maïs doet het goed.
13.Selder: goed en niet goed. De selder die ik zaaide, kwam niet op. De selder die zichzelf zaaide, doet het prima. Lees ook: de zichzelf zaaiende moestuin!
14.Venkel: niet zo goed. We waren te laat met het afsnijden van de stengels, en alle planten schoten door. Als voordeel leverde dit wel prachtige bloemen (en rupsen van de koninginnepage, die van schermbloemigen houdt!) op, evenals lekker venkelzaad voor in de keuken, maar dus weinig groenten. We proberen volgend jaar om onze venkel pas laat (in de nazomer) te zaaien: naar het schijnt houdt hij daar meer van.
15.Basilicum: niet goed - waarschijnlijk vanwege nat en te koud weer. Volgend jaar proberen we enkel basilicum in potten te zaaien.
16.Koolsoorten: zeeer goed! We hebben broccoli, spruiten, witte en rode kool, savooikool, en koolrabi en masse! Het ging goed om alles op 1 zaaibed voor te zaaien, om dan te verplanten wanneer de kolen stevig waren. Op ons pad stond dit voorjaar ook plots een wilde kool. We lieten haar groeien, en groeien - wat een kool! Het bleek een kruising tussen een witte en een rode kool te
zijn: een ROSE kool! Voor prinsessen! En voor rose kool met appeltjes!
17.Snijbiet: heel goed, binnen voorgezaaid. Vier planten ruim voldoende.
18.Sla: uitzonderlijk goed, dit jaar. We lieten veel sla vorig jaar in bloei raken, opdat hij zichzelf zou zaaien, en dat hebben onze sla's dus overvloedig gedaan. Verder zaaiden we met succes andere soorten snijsla en kropsla, en ook de veldsla, ruccola, en de zomer en winterpostelein waren een succes.
19.Erwten: heel goed! Lekkere capucijners en groene erwten.
20.Boontjes: heel goed! Heerlijke en overvloedige boter sperzieboontjes, hooggroeiende snijboontjes, en superlekkere peultjes in het voorjaar. Enkel de edamame soja en de tuinbonen deden het slecht: heel weinig opkomst...
21.Radijsjes: heel goed - een makkelijk gewas.
22.Rammenas: heel goed. Meer weten over allerlei toepassingen met rammenas? Check dit!
23.Spinazie: heel goed! Zowel in voorjaar als najaar kunnen zaaien. Bingheim is een goed merk.
24.Asperges: heel goed!
25.Rabarber: heel goed!
26.Welsh Onion of doorlevende stengelui: heel goed! Deze laatste drie gewassen zijn uiteraard vaste en doorlevende planten, waar je zelden zorgen mee hebt. We zullen nu ook de doorlevende Brave
Hendrik in de tuin planten, evenals Zeekool, Artisjok en Nine-Star Broccoli.
27.Rode aalbes, zwarte bes, blauwbes: heel goed.
28.Kruisbes: weinig opbrengst, waarschijnlijk omdat we vorig jaar te heftig gesnoeid hebben.
29.Vlierbes: matig: vanwege het natte weer waren veel bessen verdroogd of net beschimmeld...
30.Appels: overvloedig!
31.Peren: de laagstammetjes beginnen een beetje op te leveren.
32.Perzik en Pruim: slecht - we hebben vorig jaar niet gesnoeid.
33.Aardbei: heel goed! Vooral die verfijnd smakende muskaataardbeitjes...
34.Prei: heel slecht, heel weinig opkomst. We vermoeden dat het aan het zaad lag (dat al een jaartje te oud was, eigenlijk).
35.Knolselder: slecht. Deze groente is bij ons nog nooit gelukt - we vermoeden omdat we op zware grond telen.
36.Citroenkomkommertjes: overvloedig, makkelijk en lekker!
Volgend jaar willen we ook augurkjes zetten, jippie!!!
2 opmerkingen:
Heb je al eens gehoord van de fenologische kalender? Ik heb nog heen ervaring ermee maar vind het intrigerend, hoop dit jaar ook veel bij te leren. Interessant zo'n verslag!! http://velt.be/sites/files/content/documenten/fenologische_kalender2015_hr.pdf
Hallo, ja hoor, die heb ik dit jaar op de velt site downgeload - heel handig!
Een reactie posten