maandag 19 november 2012

Recept: Gezondheidssoep met witte kool

Omdat ik me al een paar dagen niet kiplekker gezond voel, maakte ik vandaag deze gezondheidssoep.  Ook wel omdat de witte kool in de tuin op moet! 
Wat is er zo gezond aan dit gerecht?  Witte kool bevat veel vitamine C.  Rode bietjes bevatten ijzer.  Tijm is aangenaam voor de keel en heeft de eigenschap dat het slijm oplost, appelazijn is een allround volksmiddeltje dat voor alles goed is, en rauwe look (in de pasta) regelmatig gegeten doet je honderd worden!  Bovendien heeft deze soep zo'n mooie, rode, heldere kleur dat je je op slag beter voelt. 

Nodig:
-1 witte kool, in stukjes gehakt
-2 rode bieten, in blokjes gesneden
-2 uien, medium groot gesneden
-2 laurierblaadjes
-peper en zout
-nootmuskaat
-komijnpoeder
-een geut appelazijn (bio, van een goed merk)
-tijm
-2 el olijfolie
-een geutje ketchup
-groentenbouillon
-1 blik tomaten, of 6 verse tomaten
Voor erbij, optioneel:
-toast
-spirelli
-2 teentjes look, fijngeperst
-geut olijfolie

Hoe maak je het?
1.Verhit olie in grote pot, bak ui met tijm, nootmuskaat, laurier, peper en zout en komijnpoeder tot glazig.  Kruiden naar smaak nemen...
2.Voeg de kool, biet, tomaat en bouillon toe, en net zoveel water tot alles onderstaat.
3.Giet een scheut appelazijn en een geutje ketchup erbij.  Deksel erop, en aan de kook brengen. 
4.Kook 25 minuten. 
5.Kook ondertussen eventueel de pasta klaar. 
6.Meng de geperste teentjes look en wat olijfolie door de pasta.
7.Mix de soep, en serveer in een kommetje, of als een dikke pastasaus op een bord met de pasta.
Smakelijk!  Eens zien of ik er beter van word :)


Geen opmerkingen: