Recept: Vegan Umami Chocolade Koekjes, gewone en glutenvrije!
Umami is de vijfde smaak: zoutig, hartig, een bom in je mond! Vegan bronnen van umami zijn gistvlokken, gefermenteerde lekkernijen zoals zuurkool, paddenstoelen, tomaten, vegemite pasta, groene thee en miso.
Ik ontdekte onlangs -- bij Plantdragon -- chocoladekoekjes met miso.
Ik had er nog nooit aan gedacht om umami aan desserts toe te voegen.
De miso verleent aan de koekjes iets extra dat onbeschrijfelijk lekker is. Het maakt de koekjes echt àf! Ik denk echt, dat dit de lekkerste koekjes waren die ik al ooit gegeten heb. En ik heb al ERG veel koekjes gegeten in mijn leven :)
Deze ontdekking: umami aan desserts en zoetigheid toevoegen, opent veel mogelijkheden. Ik ga hier nog over schrijven -- als jij ook een recept kent voor een umami dessert, laat het zeker weten in de comments, dankjewel!
Ik vond enkele recepten om zelf zoete vegan misokoekjes te maken, van Bakerita en Chestnut Bakery. De recepten zijn dus niet van mij, ik vertaal ze hier enkel voor het gemak:
Vegan Recept: Chocoladekoekjes met Miso
Recept van Chestnut Bakery, met enkele kleine aanpassingen
Nodig:
-2C bloem (240g)
-1,5c kokossuiker
-1/2ec kokosolie, gesmolten of zacht
-1/3ec vegan melk
-1el miso (ik gebruikte medium bruine)
-1tl bakpoeder
-1c chocolade druppels
Hoe maak je het?
1.Meng bloem, suiker en bakpoeder in een kom.
2.Meng olie met melk en miso tot je een gladde emulsie verkrijgt.
3.Laat 15 à 30 minuten ergens koud staan.
4.Verwarm de oven op 180°C.
5.Schep koekjes op een bakplaat of mat met een lepel of ijsschep.
6.Druk de koekjes een beetje plat. Laat voldoende ruimte ertussen, bij mij liepen de koekjes helemaal uit, ze waren heel dun en taai en... superlekker!
7.Bak 12 à15 minuten.
8.Probeer niet allemaal in een keer op te eten.
Glutenvrije Miso Koekjes...
Vegan Recept, Glutenvrije Miso Chocolade Koekjes
Het recept is oorspronkelijk van Bakerita, ik bracht enkele kleine aanpassingen aan.
Nodig:
Vegan Recept, Glutenvrije Miso Chocolade Koekjes
Nodig:
-1/2 c kokosolie, gesmolten of zacht
-2/3e c kokossuiker
-1,5 el misopasta witte (ik gebruikte bruine en dat was superlekker)
-1 el gemalen lijnzaad + 2 el water
-0,5 tl bakpoeder
-1tl vanille extract
-2 en 1/4e c amandelmeel (maal gewoon amandelen fijn)
-1c chocolade druppels
Hoe maak je het?
1.Meng kokosolie, kokossuiker en misopasta tot je een zachte emulsie verkrijgt.
2.Voeg het vlasei (gemalen vlas + water) en vanille toe.
3.Voeg amandelbloem en bakpoeder toe en meng goed.
4.Kneed de chocoladedruppels erdoor.
5.Verwarm de oven op 180° C
6.Vorm koekjes en leg op een bakplaat of bakmat.
7.Bak 10 minuten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten