Ons allerliefste hondje eet vegetarisch. Waarom? Dat lees je in de Vele voordelen van vegan hondenvoer.
Maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Hier volgen alvast enkele tips en weetjes na ervaringen.
Wat geef je aan je veggie hond?
1.Vegan droogvoer uit de handel is eigenlijk het beste voor je hond. Commercieel droogvoer bevat alles wat je hond nodig heeft. Wij gaven tot nu toe vegan Yarrah (gecertificeerd biologisch) en Amidog korrels. De hond lust dit graag en is gezond. Verder bestaat er ook nog het merk Benevo.
2.Je kan ook zelf koken voor je hond, MAAR dan moet je het goed doen.
De maaltijd moet bestaan uit 50 procent eiwit (linzen, seitan, peulvruchten, tofu, tempeh, vermalen noten), en 40 procent granen (rijst, gerst, tarwe, spelt, ...) of brood. Verder 10 procent groente (gekookte en geprakte aardappel, bataat, wortel, ... of versneden rauwe groenten). Daarnaast kan je nog toevoegingen geven, zoals:
-zeewier
-vermalen kokos
-chiazaad
-2 tl plantaardige olie per week (maisolie, olijfolie, kokosolie)
Bepaalde voedingsmiddelen die mensen eten, zijn ook echt supergezond voor de hond, zoals: pompoen, haver, appel. Andere menselijke voeding is echter giftig, denk aan: rozijnen en druiven, avocado, chocolade, walnoot, rauwe tomaat, amandelen, enzovoort.
Wij kiezen ervoor om vooral brokken uit de handel te geven, omdat we echt ZEKER willen zijn dat onze veggie hond niets tekort komt.
3.Voor een mooie, glanzende vacht kan je een lijnzaadsupplement koken. Deze informatie haalde ik uit "The complete herbal handbook for the dog and cat" van Juliette de Bairaccli-Levy. Sommige informatie in dat boek is achterhaald, maar ze geeft wel enkele goede tips.
Lijnzaad bevat rauw een giftige stof, namelijk blauwzuur (vind je ook in amandelen terug). Maar wanneer je het lijnzaad kookt, verdwijnt het blauwzuur.
Volgens Juliette moet je een hoeveelheidje (ik nam 50 gr) lijnzaad eerst 24 uur in ruim water laten weken. Het weekwater gooi je weg.
In nieuw water kook je het lijnzaad zachtjes voor een half uur.
Er ontstaat nu een dikke, slijmerige massa.
Die kan je, samen met de zaden, onder ander eten mengen.
De overschot kan je invriezen in ijsblokjesvormen.
Deze lijnzaadijsjes kan je vervolgens wanneer gewenst gebruiken in veganistische cakes, als eiervervangers, of je kan ze ontdooien en door het eten van je hond mengen, of je kan hem er als speeltje mee laten spelen.
Ons hondje is dol op haar lijnzaadijsje! Voor honden is het een koud kunstje om op ijs te kauwen - ze ondervinden er geen last van aan hun tanden. Op het internet vond ik ook tips om een kauwtouw te weken in plantaardige bouillon, en het dan in te vriezen. Of je kan eenvoudigweg wat water en wat brokjes in een ijsjesvorm doen. Veel smul en kauwplezier gegarandeerd!
Foto van glibberig lijnzaad"ei":
4.Beloningskoekjes: deze kan je zelf maken. Op het internet doen allerlei recepten de ronde. Meestal is de basis van deze vegan koekjes haverbloem (gewoon haver vermalen in een keukenmachine en je hebt havermeel!), appelmoes (zonder suiker) of pompoenmoes (zonder suiker). Ik maakte al het recept op volgende site. Goed voor het kauwen tijdens het wisselen van de tandjes!
5.Zonneschijn: is erg belangrijk voor honden, voor de aanmaak van vitamine D! Laat hen naar hartelust spelen en rennen in het zonnetje!
6.Veel spelen en wandelen in de buitenlucht, wel slechts voor korte tijd bij puppies, om de groeiende gewrichten en botten niet te overlasten.
7.Onze hond is vegetarisch, aangezien wij haar ongeveer eens per twee dagen een eende ei voeren - gewoon rauw. Dit omdat we de hoeveelheid eieren die onze eenden leggen zelf niet opkrijgen, en omdat een ei, af en toe, goed is voor de hond.
Tips voor speeltjes:
-In de Kringloopwinkels kan je aan democratische prijzen een hele vuilniszak vol tweedehands knuffels kopen! Het is goed om de pup elke dag een nieuwe "knuffel van de dag" aan te bieden! Na lange tijd kan je dan weer de knuffels van in het begin geven, en zo voort. Let er wel op dat je de knuffels, zodra de hond ze stuk heeft gebeten, wegdoet. Anders kunnen ze namelijk het pluche dat er in zit beginnen opeten.
-oude sokken in mekaar geknoopt of gevlochten - let wel op dat de pup de sokken niet begint op te eten.
-wortels, gewoon zo: vindt ze lekker om op te kauwen!
-koolstengels, eventueel bevroren
-in bouillon geweekte, bevroren kauwtouw
-tennisballen (niet voor puppies), eventueel met een snee erin gemaakt waar je voertjes kan in verstoppen of waar je een touw kan doortrekken
-kongs (dit zijn puppy-puzzels, bedoeld om de pup mentaal moe te maken en te stimuleren) kan je zelf maken mbv lege grote plastic kruidendozen. Je knipt er een gat in ter grootte van een voertje, en vult ze met voertjes en eventueel met wcrolletjes op. Deksel dicht en zoeken maar! Wij gebruiken ook vaak kleine kartonnen dozen. Heerlijk voor de hond om die aan stukjes te scheuren!
-Let op met speelgoed made in china - dat bevat soms giftige stoffen (moet nl niet gecontroleerd worden). Wij kochten bijtringen en balletjes van Becobone - ecologisch gerecycleerd rubber!
Wie nog tips kent: graag!!!
En een foto van onze lieve hond:
2 opmerkingen:
He interessante blog! Ik volg! Het vervelende aan dierenvoeding is dat ze wel vaak eerst op dieren getest 'moeten' worden :/ vb de hongertests om te zien wat het minimale is dat in dierlijke voeding aanwezig moet zijn, dat maakt jouw recepten nóg interessanter!!!
Fijn! Dankjewel! Dat van die testen wist ik niet...
Een reactie posten