Ik ben dol op compost wc's! Compost wc's zijn droge toiletten, waarin de uitwerpselen en de urine met zaagsel bedekt wordt.
Compost wc's bieden zo enorm veel voordelen:
1.Ze zijn geluidloos.
2.Ze stinken niet, als je ze onderhoudt (de emmer regelmatig leeg-en schoonmaken). Toiletverfrissers zijn onnodig.
3.Door op de compost w.c. te gaan, bespaar je enorm veel liters water uit: daardoor verkleint dan weer je ecologische voetafdruk.
4.Doordat je zoveel water bespaart is een compost w.c. veel goedkoper dan een gangbaar toilet.
5.Het menselijke afval uit je compost toilet eindigt, goed gemengd met zaagsel, op de composthoop. Dit is wat mij betreft het leukste voordeel: na de compostering levert je droge toilet een prima compost op, die in de tuin kan gebruikt worden.
6.Op die manier is de cirkel mooi rond, en doe je aan eindeloze ecologische recyclage: je eet groenten uit de tuin, je gaat naar het toilet op de compost w.c., je gooit de compost w.c. emmer op de composthoop, en uiteindelijk gebruik je die compost opnieuw in de tuin om nieuwe groentjes mee te kweken!
Eventuele nadelen van een compost toilet:
1.Je moet, dat geef ik toe, iets overwinnen de eerste keer dat je je compost toilet moet leegmaken. Tegelijkertijd is dit een wake-up call: een conventioneel toilet is heel proper en schoon, maar enkel omdat we de viezigheid wegspoelen en in zee doen belanden! Het went overigens heel snel, en wordt na een tijdje de normaalste zaak van de wereld.
2.Je moet het leegmaken van de emmers in je weekschema opnemen. Vraag jezelf af of je het ziet zitten om ongeveer elke twee dagen naar je compostbak te lopen met de emmer van je droge wc. Heb je een groter gezin, dan zal de emmer vaker geleegd moeten worden.
3.Soms krijg je misschien verbaasde reacties. Daarom kan het helpen een tekstje met uitleg (hoe het werkt, waarom je er eentje hebt) in je compost toilet te hangen.
4.Je hebt een compostbak (en dus een tuin) nodig. In een ideale toekomst zijn er compost ophaaldiensten voorzien voor appartementsblokken, maar voorlopig is het daar helaas nog even op wachten.
5.Je hebt een zaagselbron nodig, evenals tijd en vervoer om grote hoeveelheden zaagsel op te halen. Je hebt ook opslagruimte nodig voor dit zaagsel. Wij gebruiken een bigbag onder een afdak buiten, en een grote emmer voor binnen. Bedenk ook dat het zaagsel moet zijn van onbehandeld hout, dus geen mdf-platen bijvoorbeeld! Behandeld hout is schadelijk voor je composthoop, omdat het gifstoffen bevat.
Je kan dit nadeel ook omzetten in een voordeel. Wij vonden een zaagselbron bij een vriendelijke wagenmaker in de buurt, waar het fijn is om langs te gaan.
Vanwege onze verbouwingen hadden we tevoren ruimte noch tijd om het binnen compost w.c. te bouwen en te onderhouden.
We bricoleerden wel een heel aardig buiten compost w.c.:
Hoe maak je een buiten compost wc?
Nodig:
-Beschut hoekje in je tuin zonder inkijk, en liefst met een mooi uitzicht!
-Een oude stoel met leuning.
-Een wc-bril
-een zaag
-boor en nagels
-zaagsel
-emmer die onder de stoel past
Hoe maak je het?
1.Zaag een ronde vorm uit het zitvlak van de stoel, waarop je wc bril past.
2.Zet de wc bril vast op de stoelzitting.
3.Plaats de emmer onder de stoel en vul hem met zaagsel.
4.Plaats het volledige compost toilet in het beschutte hoekje.
In de zomer is het fantastisch om op dit toilet te kunnen gaan: je hoort de vogeltjes en ziet de koeien!
Maar met het korter worden van de dagen is het minder leuk om naar buiten te moeten gaan.
Ons conventionele toilet spoelde net voor de winter begon plots moeilijk door. Met alweer een stap van de verbouwingen achter de rug (en dus minder chaos en meer plaats) zette dit euvel mij aan om eindelijk eens werk te maken van het binnenshuis compost toilet.
Ik kan me voorstellen dat heel wat mensen huiverig tegenover een droge wc binnenshuis staan. Je moet inderdaad rekening houden met een aantal zaken opdat het niet gaat stinken, en opdat je geen vliegen krijgt.
Maar...
We hebben de binnen wc nu al een tijdje in gebruik, en ik moet zeggen dat ik enorm tevreden ben! Eerlijk waar: er is geen stank.
Ik heb al veel ergere stank ervaren in conventionele toiletten, bijvoorbeeld als ik vlak na iemand anders naar het toilet moest. De geur hangt er dan echt nog, ook al heeft de voorganger doorgetrokken en netjes de wc-borstel gebruikt!
Bij mijn binnen compost wc is er geen stank: het zaagsel absorbeert alle geurtjes!
Dit betekent echter niet dat er helemaal geen stank aan te pas komt.
De stank, daar krijg je mee te maken wanneer je het wc (de emmer dus) op de composthoop leegt, en wanneer je de emmer schoonmaakt. Als je weinig tijd hebt, volstaat het om de emmer even uit te spoelen en eventueel vuil aan de randen met een wc borstel schoon te maken. Heb je wat meer tijd, dan is het goed om vijf minuten een bodempje azijn, of heet water en sodakorrels, in de emmer te doen, waarna je hem grondig schoonborstelt.
Ook wanneer ik de nieuwe, lege emmer opnieuw in het toilet plaats, hangt er nog een beetje urinegeur (echt niet veel hoor,vergelijkbaar met een conventioneel toilet.) Ik los dit geurprobleempje op door even een lucifer af te strijken, of door een wierookstokje.
Hoe maak en gebruik je een binnen compost toilet?
Nodig:
-droge wc meubel (zie foto, wij vonden deze tweedehands - misschien is iets dergelijks wel op internet te vinden) of een kakstoel (ook op internet), of een mooie stoel met wc bril op (zie beschrijving boven)
-emmer die in het meubel of onder de stoel past
-opbergemmer voor zaagsel
-zaagsel - eventueel, als je een berg zand hebt die weg mag, kan je ook aarde gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je emmer dan een stuk zwaarder wordt om naar de composthoop te dragen.
-bewaarplek buiten voor een grotere hoeveelheid zaagsel (wij gebruiken twee bigbags onder een afdak buiten, zo vallen we niet snel zonder voorraad)
-schepje om zaagsel mee te scheppen
Hoe maak/installeer je het?
1.Zoek een goede plek uit waar het toilet kan staan
2.Plaats de emmer in het toilet.
3.Vul hem met een laag zaagsel. Vul dit eventueel aan met in stukjes gescheurde wc-rolletjes (die belanden anders toch maar bij het oud papier!)
4.Zet de emmer met zaagsel en het schepje naast het toilet.
5.Het is belangrijk om, telkens je het toilet gebruikt, "door te spoelen" met een schepje zaagsel. Je mag geen uitwerpselen of urine zien liggen in het toilet.
6.Maak op tijd leeg boven de composthoop.
7.Als je de emmer hebt leeggemaakt, is het belangrijk dat de inhoud van de emmer op de composthoop ook bedekt wordt met zaagsel - anders krijg je geuroverlast en vliegen. Als je alles met een laagje zaagsel bedekt, is er geen probleem.
8.Was de lege emmer met regenwater en vul daarna opnieuw met een laagje zaagsel.
9.Was je handen met zeep.
Foto's:
Onze buiten compost w.c.:
Het uitzicht vanaf de buiten compost w.c.:
Het binnen compost w.c. meubeltje (ziet eruit als een kastje als je het dichtklapt):
En in open vorm:
Emmer met zaagsel en schepje (zowel schepje als emmer komen uit de kringwinkel :)
Enkele tips:
-In ons gezin zijn we slechts met twee personen. Een groter gezin zal sneller "emmers vullen". In dat geval is het handig als je meerdere passende emmers hebt. Zet eventueel al een aantal emmers met een laagje zaagsel erin klaar op een rijtje. En werk met een beurtrol, zodat je niet elke dag het toilet hoeft leeg te kappen.
-Geef je een feestje of verwacht je bezoek? Zorg dan voor voldoende klaarstaande emmers. Hang een briefje op het toilet dat men je even roept als de emmer vol is. Een tekst met uitleg over hoe het toilet werkt en wat de voordelen zijn, is ook belangrijk.
-Het is belangrijk om een "leverancier" van zaagsel in de buurt te hebben. Het is eveneens belangrijk dat het zaagsel dat je gebruikt afkomstig is van bomen, en dus niet van bewerkte meubels. Dan is de kans immers groot dat er lijm en andere rommel in zit, en dat wil je niet als uiteindelijke compost gebruiken.
-Een ruime opbergplek (buiten) voor het zaagsel is belangrijk. Bigbags onder een afdak werken prima.
-Uitwerpselen stinken amper, en al helemaal niet als je ze met zaagsel bedekt. Wat voor stank zorgt, is urine. Mijn vriend plast meestal buiten, en soms gebruik ik (bv 's nachts) een po. De in een po opgevangen urine kan je dan weer als bijzonder effectieve meststof (verdund met water) toedienen aan je kamerplanten of tuingroenten.
Voorbeeld van een grote emaillen plasemmer die ik eens op de rommelmarkt vond. Met handig handvat!
-Om urine goed op te vangen zodat het niet gaat stinken kan je krantenpapier of verscheurde wc-rolletjes aan je emmer toevoegen. Ook biologisch afbreekbare kattenbakkorrel kan een uitkomst bieden! Kijk wel goed na of de kattenbakkorrel op de composthoop mag, dit wordt vermeld op de verpakking.
-Heb je in huis geveegd, en het vuil in een blik gestofferd? Ook dat mag in je compostwc, zolang het gewoon stof en zand is. (geen plastic bv)
-Eventueel kan zelfs je keukenafval in je wc - zolang je het maar met zaagsel bedekt.
-Naar het schijnt bevorderen menselijke nagels en haar de werking van de composthoop. Ook die mag je dus in de droge wc emmer gooien!
Nog meer over compost w.c.'s vind je hier! En hier vind je een update over onze compost wc, en onze ervaringen ermee, na 6 maand gebruik binnenshuis!
Wil je een kant-en-klare oplossing? Ga dan zeker eens rondneuzen op de site van offgrid.nl : zij hebben allerlei compostwc oplossingen in de aanbieding. Hun website is: https://www.offgridcentrum.nl/
17 opmerkingen:
Al een tijdje je site aan het volgen en ook al een berichtje geplaatst, maar wat mij ook zeer interesseert is het waterloze toilet. Op de site van de 12ambachten hebben ze de Nonolet, ook een waterloos toilet.
Daar doen ze het iets anders, want ontlasting stinkt door de anaerobe bacteriën die in de ontlasting zitten. Komen deze bacteriën in aanraking met zuurstof, de lucht dus, gaan ze dood en is de stank verdwenen.
Wie op vacantie in Griekenland is geweest weet dat je daar wc-papier niet door het toilet mag spoelen, maar in een afvalemmer moeten deponeren. En zelfs op het toilet van onze boot daar, geen stank!
Bij de Nonolet bedekken ze de ontlasting met wc-papier en dan zit er stamper bij waarmee de ontlasting zo veel mogelijk plat gestampt wordt om de anaerobe bacteriën te doden.(er komt zuurstof bij) en de stank is weg en komt later ook niet meer terug.
Het is natuurlijk wel een stap om je gasten te vragen om hun ontlasting plat te stampen, maar ja het gaat tenslotte om moeder aarde, niet waar?
Hoi, ja, die stamper ken ik! We hebben een keer ge-experimenteerd met een pink poo pusher, een roze stamper. Werkt wat mij evengoed dan gewoon onbehandeld zaagsel gebruiken. Het vervelendste aspect aan het toilet is idd het aan andere mensen uitleggen, ik schree daarover in mijn ervaringen. Tja, hoe meer mensen er mee doen, hoe makkelijker het wordt!
Ik heb een aantal vraagjes.
Hoe veel geld kost het om zo'n wc te maken?
Hoe veel tijd kost het om zo'n wc te maken?
Moet er nog iets met de 'compost' gedaan worden voordat je het echt kunt gebruiken?
Alvast bedankt!
Hallo,
Wat het kost? Hangt er van af: je kiest zelf hoeveel je betaalt. Je kan bv een tweedehands wc bril kopen, of een nieuwe. Je kan als je handig bent je wc zelf in mekaar knutselen voor de kost van een paar schroeven, of je kan een klusser betalen om het voor je te doen.
Hoeveel tijd? Ook dat hangt er van af: of je het zelf doet (mijn vriend heeft ongeveer een dag besteed aan het maken van de buiten compost wc) of het uitbesteedt.
Moet er iets met de compost gedaan worden voor je het kunt gebruiken? Best wel. Om schadelijke bestanddelen te vernietigen, is het best het zekere voor het onzekere te nemen. Wij zetten de compost regelmatig om en laten hem toch zekef een jaar liggen voor gebruik. Wat ons betreft is hij klaar als hij lekker ruikt, naar bosgrond, en als hij diezelfde kruimelige structuur heeft. Veel succes!
Dag,
Ik heb een vraag ivm het gebruik van wc papier;...kan je die ook gewoon in compostwc achterlaten?
groet,ilse
Dag Ilse,
Jazeker, dat kan! Ik gooi ook de lege wc rolletjes (in stukjes gescheurd) erin, net zoals het hondenhaar en het stof dat ik opveeg binnen. Wordt allemaal gecomposteerd!
Ik neem aan dat je dan wel ongebleekt papier moet gebruiken toch? Of kan ieder soort wc-papier gebruikt worden?
Hallo,
Ik neem aan dat je dan wel ongebleekt papier moet gebruiken toch? Of kan ieder soort wc-papier gebruikt worden?
A
Hoi, ik gebruik denk ik gerecycleerd wc papier (in ieder geval zijn het van die goedkope rollen). Ik denk dat ongebleekt zeker beter zal zijn dan gebleekt, voor je composttoilet, voor je portemonnee, en voor het milieu! Of het echt schadelijk is weet ik helaas niet...
Hallo,
Interessant ! maar ik dacht altijd dat er geen uitwerpselen van vleesetende dieren / mensen (zelf eet ik geen vlees, maar de rest van de familie wel) op de composthoop mocht. Katte- en honde-strond kunnen er toch ook niet op ?
Hoi, dankjewel! Ik heb ook altijd gehoord en gelezen dat er beter geen uitwerpselen van vleeseters op de composthoop mogen, ivm ziektes en ongedierte. Maar wij hebben een vegan hond (als je op mijn blog op vegan hond zoekt vind je uitleg over waarom en hoe) dus haar kaka gooien we er ook op :)
GEWOON SUPER INTERESSANT! MAAR: ivm met de vleesetende mensenkaka :) Wat doen jullie dan indien er bezoek komt die wel vlees eet en dringend op de pot moet? Wij willen ook een binnenhuis composttoilet, maar vragen ons af hoe gevaarlijk het kan zijn om uitwerpselen van vleesetende bezoekers op je hoop te hebben, of van je eigen uitwerpselen indien je ziek bent of dergelijke.
BEdankt!
Beste Amaury, dat is een goede vraag :)
Bezoekers die nog vlees eten en die een grote boodschap moeten doen: komt niet zo vaak voor. We laten hen ook kiezen op welk toilet ze gaan, en vaak kiezen ze dan het traditionele. Een kleine hoeveelheid zal denk ik het verschil niet maken.
Wat betreft ziek zijn, medicijnen, etc — dat is moeilijker. Ik weet het antwoord niet, ben geen wetenschapper. Zelf heb ik voor en na mijn operatie (toen ik veel medicijnen moest nemen) voor de zekerheid het traditionele toilet gebruikt.
Misschien is dat toch de beste oplossing als je hier twijfels over hebt: een verplaatsbaar compostwc: ja, en je traditionele toilet behouden, just in case...
Er zijn composteerbare zakken om in je emmer te hangen. Je knoopt ze dicht als de emmer vol is en kan ze dan zo op je compost deponeren. Dan heb je geen water, azijn en soda meer nodig. En je hoeft ook dat vieze klusje van emmers kuisen niet meer te doen.
Er bestaan ook toiletten die de urine scheiden van de stoelgang. Nog beter en nog handiger en nog minder geur.
Klopt helemaal! Dankjewel voor je reactie en sorry voor mn late antwoord, er was iets mis met de reactieknop :)
Hoi, misschien toch best even vermelden dat menselijke mest, gecomposteerd of niet, NIET in de moestuin gebruikt mag worden! Meer info vind je hier: https://www.startpagina.nl/v/wonen/tuin/vraag/195608/menselijke-uitwerpselen-gebruiken-tuin-bemesting/
Hoi Lies, wij gebruiken al jaren ondertussen menselijke compost in de tuin, zonder enig probleem, maarrr: we eten vegan!
Een reactie posten