We kunnen de bijen (niet enkel honingbijen, maar ook solitaire bijen en hommels) helpen door:
1.Bloemen zaaien! Heb je geen tuin, dan kan je nog steeds bijvriendelijke panten zaaien in potten op je vensterbank of balkon. Heb je zelfs geen beschikbare vensterbanken, dan kan je aan Guerilla Gardening doen, en zaadbommen gooien op braakliggende stukken grond.
Zorg ervoor dat er in elk seizoen bijvriendelijke planten zijn:
-in het voorjaar: krokus, sneeuwklokje, toverhazelaar, wilg, ...
-in het najaar: asters
-hou je van kruiden, dan kan je de bijenfavorieten tijm, citroenmelisse en oregano zaaien.
Er bestaan uitgebreide lijsten van bijenplanten op het internet...
2.Steun je lokale, bijvriendelijke imker of koop bio en fairtrade honing! Als je geen imkers in je omgeving kent, kan je op de site van de konvib een oproep doen. Let op met het kopen van honing uit de supermarkt. Grote merken verkopen vaak honing van verschillende bronnen. Het is mogelijk dat hier Amerikaanse honing bijzit, die restanten van antibiotica kan bevatten. Ook is het bij grote merken vaak zo dat de honing afkomstig is van industriële bijenteelt (bijzonder bij-onvriendelijk) en dat de honing verhit is geweest (waardoor alle goede werkende stoffen die honing bevat dood zijn). Koop liefst biohoning en fairtrade honing. Een eerlijke prijs garandeert een eerlijke honing...
3.Eet biologisch!!! Pesticiden en insecticiden zijn echt superslecht voor de bijen! Jij maakt het verschil, het is JOUW geld: jij kiest wat je ermee koopt, en wie je ermee steunt!
4.Eet minder vlees. Dit lijkt misschien raar, maar de varkens, runderen en kippen die jij misschien eet, worden vetgemest met maïs en soja. Die maïs en soja zijn echt niet afkomstig van een bioboer, maar van een groot, intensief met pesticiden besproeid landbouwveld, waar onze arme bijen op af komen vliegen... Hoe minder vlees je eet en hoe meer biologische groenten je in de plaats verorbert, hoe minder pesticiden voor onze bijtjes en hoe meer gezonde bloempjes om te bestuiven!
5.Je kan zelf imker worden! Volg zeker een cursus: het is echt belangrijk om achtergrondinformatie te kennen. Als je het zelf niet ziet zitten om imker te worden, heb je misschien wel de plaats om een bijenkast te zetten? En misschien wil je die plaats wel delen met een imker? Misschien ben je bij een plukboerderij en kan je de boer vragen of die het ziet zitten om een kast te plaatsen?
6.Boycot Bayer en Monsanto! Deze bedrijven maken er een sport van om vergiffen uit te vinden die schadelijk zijn voor de bijen. Gebruik geen enkele pesticide of insecticide in je tuin, of ze nu van deze twee bedrijven zijn of niet. Er zijn volop biomiddeltjes te vinden om plagen te bestrijden. Uitleg over zulke middeltjes kan je vinden op de site van bv Velt.
7.Koop enkel biologische zaden en biocompost als je tuiniert! Zaden van "gewone" groenten zijn vaak met een pesticidebad bewerkt. De bijen ondervinden hier last van, eens de plant volgroeid is, zelfs wanneer enkel het zaadje bewerkt werd. Compost bevat soms ook insectenwerende middelen, die het de bijen moeilijk maken. Bij bio-compost ben je zeker van een bijvriendelijk product!
8.Je kan hoteleigenaar worden! Plaats een bijenhotel in je tuin: ook wilde bijen zijn bedreigd, en ook zij zijn belangrijk. Een bijenhotel kan je vinden in de handel, maar je kan het ook makkelijk zelf maken met enkele plankjes en houten stengels.
9.Go wild! Om honingbijen en wilde bijen te plezieren, kan je een stukje van je tuin - of de hele tuin - laten verwilderen! Schiet niet in een paniek als er een nest hommels of zelfs wespen zich in je tuin nestelt. Vorig jaar hadden wij twee wespennesten in de tuin (waarvan één in de kruidenspiraal!) en een hommelnest, en we liepen in totaal 1 steek op.
10.Leesplezier! Lees over de bijen, of bekijk er een documentaire over. De wereld van bijen is superinteressant, en hoe meer je over hen weet, hoe meer je anderen over deze fantastische wezentjes kan vertellen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten