woensdag 22 maart 2023

Water Sparen met het Compost Toileten en: Wat kan je allemaal als strooisel gebruiken

Water Sparen met het Compost Toilet en: Wat kan je allemaal als strooisel gebruiken?

Omdat het WereldWaterdag is, omdat we met heel wat problemen rond drinkbaar water zitten, en omdat de VN oproept tot creatieve oplossingen en acties om water te sparen, vandaag een compilatiepost over het Compost Toilet!

Heb je nog geen compost toilet, installeer er dan zelf eentje buiten en/of binnen (heel low budget en makkelijk), ga op flush free workshop om er zelf eentje te leren maken, of laat er eentje maken.

Twijfel je over de voordelen van het composttoilet, lees dan hier onze ervaringen ermee.

Of check deze inspirerende collectie aan enthousiaste verhalen van mensen over hun droge toiletten bij Villa Vanzelf (ik sta er ook tussen, namelijk hier!!)

Heb je vragen over bv of het veilig is om menselijke mest te composteren, kijk dan bij de faqs van ecoprojecten.

Een tekst over WereldToiletDag en het Composttoilet.

En het inspirerende persbericht van Geert Bogaert over waarom het droge toilet een oplossing kan zijn voor waterschaarste, nav WereldWaterdag vandaag.

                                                        Houthaksel...

Wat kan je allemaal als Strooisel voor je Droge WC gebruiken?

Het materiaal dat je gebruikt om je pipi en kaka mee te bedekken dient verschillende doeleinden:

-het moet geurtjes maskeren

-het moet vocht absorberen

-idealiter helpt het strooisel om de menselijke mest in compost te transformeren: daarom is bio en eco materiaal het meest geschikt.

-het materiaal moet ook veilig zijn: je wil niet dat je compost schadelijke chemicaliën bevat

-je moet het materiaal makkelijk kunnen transporteren èn stockeren

1.Hout Haksel en Zaagsel van onbehandeld hout

Dit is wat wij gebruiken: het absorbeert prima, we ruiken niks, en het composteert geweldig. Wij halen het bij een wagenmaker, je zou kunnen rondhoren bij zagerijen of bij mensen die vaak met hout werken. Let er wel op dat ze onbehandeld hout gebruiken...

2.Gehakseld stro

Als je een bioboer in de geburen hebt (check eens bij rechtvanbijdeboer : er komen steeds meer bioboeren bij joepie) kan je navragen of zij stro over hebben. Het stro moet wel gehakseld zijn of worden, anders is het te grof om in het droog toilet te gebruiken/

3.Hennep stro

Hennep is een waardevol gewas voor hennepzaden, olie, en hennepvezels. Ook de stelen van de planten kan je als haksel gebruiken. 

4.Grasmaaisel

Je kan grasmaaisel gebruiken, maar niet vers: het moet eerst drogen. En dat is dan weer tijds - en ruimte intensief. Als je een tuin hebt, kan je er wel aan beginnen. Hoor eens rond bij je buren: misschien zijn ze maar wat blij dat ze hun gras aan jou kwijt kunnen!

5.Bladaarde of bladeren

Ook bladeren moeten eerst gedroogd worden vooraleer je ze als strooisel kan gebruiken. Verzamel in de herfst bladeren en laat ze drogen. Misschien doe je opnieuw je buren een groot plezier als je hun bladerhopen gaat halen!

6.Koffiedrab en theegruis

Hier heb je niet veel aan, tenzij je in de stad woont of tenzij je een zware coffeeholic bent. Maar als je in de stad een aantal koffie- en theezaken aanspreekt: misschien zijn ze wel heel blij als jij dagelijks of wekelijks hun koffiegruis komt ophalen!!!

7.Paddenstoelencompost

In een vroegere post besprak ik hoe je zelf oesterzwammen kan kweken. Woon jij in de buurt van een paddenstoelenbedrijf zoals permafungi, dan zou het zo maar kunnen dat ze veel paddenstoelencompost of paddenstoelenaarde over hebben. En wederom: vragen staat vrij, misschien zijn ze er blij mee als jij hun reststromen ophaalt om nog verder te recycleren. 



 

 


 



Geen opmerkingen: