Zelf Vegan Koekjes Bakken van Oud Brood*
*Deze post bevat affiliate links: dat zijn links naar andere websites die spullen verkopen, zoals deze naar bookspot.be. Als jij besluit om bij bookspot iets te bestellen, verdien ik een kleine commissie omdat ik je zogezegd met hen heb laten kennis maken. De prijs blijft voor jou hetzelfde, en op deze manier kan ik hier blijven bloggen. Een grote dankjewel alvast!
Ik schreef hier al eerder over brood maken van oud brood (met kruimeltjes van oud brood als bloem) en over een zuurdesem opstarten met oud brood: beide projecten lukten!
Vandaag testte ik uit of je ook 'bloem' gemaakt van oud brood kan gebruiken om koekjes mee te bakken.
Droge oude broodkorsten in de keukenmachine, malen, en...:...een korrelige gerecycleerde bloem van oud brood!
Ik nam hard geworden broodkorstjes en kruimels en vermaalde ze in de keukenmachine. Het meel werd redelijk fijn, maar er bleven nog heel wat kruimels in. Ik besloot die erin te laten zitten.
Ik koos voor een van mijn favoriete koekjesrecepten uit een van mijn favoriete kookboeken: vegan chocolate chips cookies uit
Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero van de Post Punk Kitchen.
Vegan Cookies invade your Cookie Jar, een cult klassieker!
Wel paste ik het aan met rozijntjes ipv chocoladedruppels en ik verving alle bloem (1,5c) door vermalen oud brood.
De koekjes waren superlekker! De kruimels stoorden helemaal niet.
Dit is een hele leuke manier om je oude broodrestjes toch nog nuttig in te zetten en om geld en eten mee te besparen!
Omdat je het recept in het Engels al gewoon zo online kan vinden, zoals hier, vertaal ik het even voor je naar het Nederlands, met mijn aanpassingen.
Ik vermoed dat je wel in elk recept voor koekjes de bloem kan vervangen door zelfgemaakte bloem van oud brood!
Hier zie je duidelijk de vermalen oude broodkorstjes, met daaronder het zijdeachtig geroerde suikermengselbeslag!Vegan Rozijnen Cookies met oud brood, naar een recept van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero
Nodig:
-1/2c bruine suiker, ik nam kokossuiker
-1/4ec witte suiker
-2/3c zonnebloemolie
-1/4c plantaardige melk
-1 el tapioca bloem
-2 tl vanillesuiker (ik nam zelfgemaakte vanillesuiker)
-1,5c bloem: ik nam in de keukenmachine vermalen oud brood
-0,5tl bakpoeder
-snuf zout
-3/4c rozijntjes (of chocoladedruppels)
Hoe maak je het?
1.Meng de suikersoorten (ook de vanille) met de melk, de olie en de tapiocabloem in een kom: roer goed, tot het er zijdeachtig uit ziet.
2.Verwarm je oven op 180°C.
3.Voeg je oud brood bloem, bakpoeder en zout toe en roer goed.
4.Roer de rozijnen erdoor.
5.Schep ongeveer 1 el deeg per keer op een ingevette bakplaat of bakmat.
6.Bak 9 minuten, de randjes moeten goudbruin zien. Ik bakte iets langer: 12 à 15 minuten.
Smakelijk!!!
Gebruik jij oud brood om koekjes mee te bakken?
2 opmerkingen:
Staat de c voor cup of ...?
Ja, klopt! Ik vind dat een handige inhoudsmaat, tenminste als je cups hebt (kan je vinden in kook - en huishoudwinkels. Of meet zelf af in glazen potjes en markeer met een streepje. Je kan eigenlijk elk recept van koekjes aanpassen met (een deel) oud brood. Veel succes en smakelijk!
Een reactie posten