zaterdag 25 februari 2023

Wat kan je allemaal met zeep restjes doen?

Een zeep uit mijn webshop, met een restje zeep erop 'geplakt' (gewoon mbv water): een van de vele mogelijkheden om zeeprestjes te hergebruiken...

Wat kan je allemaal met zeep restjes doen?

Met 't Is Om Zeep maak en verkoop ik al een hele tijd ambachtelijke, natuurlijke zepen. 

Wanneer je zeep maakt, zijn er altijd zeeprestjes. Ook wanneer je een stuk zeep koopt blijven er steeds kleine stukjes over. Dus zocht ik uit waar je die restjes allemaal voor kan gebruiken -- het werd een hele lijst!

Uiteraard hoef je niet te wachten tot je zeeprestjes hebt: je kan ook gewoon hele stukken zeep voor onderstaande doeleinden gebruiken. 


Voordelen van Natuurlijke Zeep: 

-Met natuurlijke zeep (restjes) werken is ecologischer (amper verpakking, geen plastic afval, zeep is sowieso zachter voor de natuur dan chemische poetsmiddelen)

-Natuurlijke zeep is ook goedkoper en gaat langer mee dan dure fabrieksreinigingsmiddelen

-Met natuurlijke zeep kan je onwijs veel kanten uit: zie onderstaande toepassingen!

 

Wat kan je allemaal doen met een stuk natuurlijke zeep of met restjes zeep?


1.Eerst en vooral: nieuwe zeep maken van oude zeep

Je maakt heel makkelijk nieuwe zeep van oude restjes:

Nodig:

-restjes zeep, in kleine stukjes gebroken 

-een weinig water

-pot 

-spatel 

-lepel

-mal (siliconen mallen werken goed, maar je kan ook kleine diepvriesdoosjes nemen, of drankkartons, ...) 

-optioneel: essentiële olie, kleurpoeders, ...

Hoe maak je het?

1.Doe de zeeprestjes in de pot.

2.Voeg een beetje water toe. Hoe meer water je toevoegt, hoe langer het zal duren voor de zeep uithardt en bruikbaar is.

3.Zet het vuur laag en roer vaak om aanbranden te voorkomen.

4.Je moet een homogene 'pap' bekomen. Het is ok als er nog kleine stukjes zeep inzitten die niet smelten.

5.Zet het vuur uit.

6.Voeg optionele essentiële olie toe of natuurlijke kleurpoeders (zoals kaneel, paprika, cacao, ...: neem niet teveel!)

7.Schep de zeeppap met een lepel in de vormen.

8.Laat de zeep nu uitdrogen: dit kan makkelijk twee weken duren. Wanneer de zeep hard genoeg is om uit de mal te halen, laat je ze nog wat nadrogen.


2. Gebruik je restjes zeep zo efficiënt mogelijk

Bewaar je kleine stukjes zeep en doe ze samen in een zeepnetje of in een washandje (nylon kous zou ik niet aanraden vanwege de microplastics...). Dit netje of washandje kan je dan naast je kraan hangen. Je maakt het nat en doet het schuimen, en zo gebruik je alle restjes op.

Zeep met zeepnetje uit hennepgaren...

3. Zeep gebruiken als vlekkenverwijderaar

Natuurlijke zepen zijn prima als eco vlekverwijdermiddel, niet alleen voor kleren -- ook op meubels, deuren, ...! 

Hoe doe je het?

1.Maak het kledingstuk/meubel/deur nat

2.Wrijf erover met het stuk zeep.

3.Spoel uit/af.


4.Zelf wasmiddel voor de wasmachine maken met zeep (restjes)

Wil je je eigen makkelijke en goedkope wasmiddel maken? Lees hier hoe

Moppen met een sopje...

5.Zelf vloerzeep, lavabo en toiletreiniger maken

Je eigengemaakte wasmiddel (op basis van zeep, water en soda) kan je ook gebruiken als vloerzeep, toiletreiniger en gootsteen/lavabo poetsmiddel! 

Hoe maak je het?

1.Neem een emmer (regen)water en giet er een geut zelfgemaakt wasmiddel in. 

Opgelet: gebruik nooit soda op marmer, eiken meubelen, zilver, aluminium, goud, en ook niet voor wol, zijde of keramisch glas. Om een gewone tegelvloer mee te dweilen werkt het prima! 


6.Gebruik een stuk zeep en wat water als autoreinigingsmiddel

Ja, ok, een auto is niet eco. Maar mocht je er toch een hebben, en hij kan een wasbeurt gebruiken, dan kan je hem ecologisch schoonmaken met een emmer regenwater en een stuk zeep. 

Maak een sopje, eventueel mbv een zeepklopper, of wrijf een spons goed over een stuk zeep. Zeep daarna de vuile stukken in en was het sop weg. Wat je ook kan doen is je auto wassen terwijl het regent (als het niet te koud is): dan verspil je een heleboel minder water :) 


7.Leg een krakende houten vloer 'het zwijgen op' mbv zeep

Hoe?

Wrijf met een droog stuk zeep over de piepende gedeeltes. 

 

8.Maak allerhande dingen die 'vast' zitten los met een stuk zeep!

Ritssluitingen, stroeve lades, een sleutel die moeilijk in het slot gaat: wrijf er met een droog stuk zeep over en het functioneert opnieuw perfect!

 

Afwassen met zeep! En een zelfgehaakt sponsje...

9.Makkelijkste en goedkoopste DIY afwasmiddel ooit: Doe de afwas met zeep!

Ik schreef ooit over hèt DIY goedkope en makkelijke afwasmiddel bij uitstek van vroeger (soda), maar eigenlijk is eenvoudigweg met een stuk zeep afwassen nog makkelijker! 

Nodig:

-vuile vaat!

-stuk natuurzeep

-een zeepbakje dat water afvoert of de zeep verhoogd laat drogen is ook handig (anders smelt ze sneller weg)

-teiltje of gootsteen

-spons (je kan zelf sponsjes haken met ruwer garen, zoals hennepgaren)

Hoe doe je het?

1.Vul je wasbekken met water.

2.Wrijf met een natgemaakte spons over het stuk zeep.

3.Dompel je vuile bord/lepel/kopje/... onder in water.

4.Schrob de vaat met de spons.

5.Herhaal.

 


10.Een stuk zeep om je haren, oksels, en voor mannen: snor en baard mee te scheren

Eenvoudigweg nat maken, inzepen, en scheren. Aluinsteen achteraf stelpt en ontsmet kleine wondjes.

11.Makkelijkste en goedkoopste alternatief voor tandpasta ooit: zeep!

Met zeep kan je, echt waar, je tanden poetsen. Zeep was zelfs een vast onderdeel van tandpasta tot in de jaren '40 (daarna verving men het door goedkopere schuimveroorzakende middelen). In deze tekst schreef ik er nog veel meer info en how to over. 

Het enige wat ik niet weet, is of zeep zou kunnen reageren met vullingen (waar ik er helaas, als zoetekauw, veel van heb). Als iemand info heeft hierover, laat ajb van je horen! Ps: ik mailde de tandartsenvereniging over dit onderwerp. Volgens hen reageert zeep niet met amalgaam vullingen. Wat volgens hen wel een nadeel is: zeep bevat geen fluoride. 

Echt een fotomodel, vind je niet?

12.Zeep ook voor je hond en paard!

In principe moet je je huisdieren niet wassen: hun huid reguleert zichzelf.

Onze hond vindt echter niets leuker dan af en toe in dode, stinkende egels te rollen, of in mest te gaan kopjeduikelen. Dan vind ik wassen toch echt wel nodig.

Met 't Is Om Zeep maak ik een zeep speciaal op maat van honden, met veilige en kalmerende, ontspannende essentiële oliën: 't Is Hondenzeep!

 

13.Behangpapier makkelijk afsteken met behulp van zeep!

Behangpapier afsteken is een vervelende klus. Maar als het papier goed loskomt, krijgt dat afsteken bijna iets verslavends! Als je een sopje maakt van water en zeep, en het af te steken papier vijf minuten op voorhand nat maakt mbv een plantenspuit, dan lukt het heel vlot en wordt het karweitje leuk!

 

14.Kunstwerken maken met zeep

Zeep snijden, oftewel Soap Carving, is een hit! Het is een hobby/kunstvorm waar je weinig investeringskosten, materiaal of ruimte voor nodig hebt, met weinig opruimwerk, èn ecologisch: geen afval! Zeeprestjes kan je namelijk steeds omsmelten tot nieuwe zeep. 

Soap carving is een kunst geschikt voor elke leeftijd, en het is een handige en goedkope voorbereiding voor als je wil gaan experimenteren met snijden en werktuigen hanteren vooraleer je aan beeldhouwen, kleien of houtbewerking begint. 

In Azië is zeepsnijden al lang gekend, en het is er gerelateerd aan de kunst van het groenten en fruit snijden. De Thaise kunstenaar Narong maakt de prachtigste kunstwerken... uit zeep!

In het Westen introduceerde Procter & Gamble het zeepsnijden als hobby aan de hand van een wedstrijd. Ze wilden het negatieve imago dat zeep bij kinderen had (het prikt in je ogen, je moeder verplicht je je ermee te wassen, ...) met behulp van een leuke wedstrijd, euh... 'om zeep' helpen! 

Hun opzet was meer dan geslaagd: maar liefst 20 miljoen kinderen namen deel!

Beeldhouwster Brenda Putnam maakte zeep als alternatief voor klei en was bij ons populair: ze maakt de prachtigste beeldhouwwerken uit zeep. 

Ook ASMR fans zijn dol op zeepsnijden: zij vinden het geluid dat zeep snijden maakt enorm rustgevend... 

Nog een voordeel: van deze hobby krijg je absoluut géén vuile handen!


15.Zeep als jeukverzachtend middel bij muggenbeten

Jeuk na een muggenbeet? Los het op door eenvoudigweg een stuk zeep nat te maken, en het even op je muggenbeet te leggen. 

Het voordeel van muggen is wel, dat je je er belangrijk door doet voelen. Als je denkt dat jij alleen geen verschil maakt, probeer dan maar eens in een kamer met muggen te slapen! Dat is een uitspraak van niemand minder dan de Dalai Lama!!!  

May all beings be free from suffering!


16.Vlooien vangen met behulp van zeep

We blijven nog even in de categorie 'Vervelende Beestjes': wist je dat je vlooien kan vangen mbv een stuk zeep? Het is een ouderwetse truc: heeft je huisdier vlooien binnengebracht, neem dan een kom, vul ze met een sopje van water en zeep, en laat dit de hele nacht onder een felle lamp staan. De vlooien springen het water in: ze worden aangetrokken door de weerspiegeling en het licht, maar de zeep belet hen er weer uit te springen: ze verdrinken. In vroegere tijden plaatste men een brandende kaars in een diep bord, maar vanwege brandgevaar raad ik dat niet aan!

17.Zeep als hulpmiddel bij kleren naaien en verstellen

Zet een stuk zeep in als handig speldenkussen, of gebruik een stuk zeep als een onopvallende markering voor waar je de steek gaat zetten.     


18.Zeep als hulpmiddel bij het klussen

Je krijgt nagels en schroeven makkelijker in hout geboord, geklopt en geschroefd als je ze eerst langs een droog stuk zeep wrijft. 


19.Spoor een luchtlek op mbv zeep

Zowel bij een fietsband als bij een autoband, en - handig in de zomer - bij openluchtzwembadjes kan je met zeep een lek opsporen! Ook als je een gaslek vermoed (fornuis, camping) kan een stuk zeep uitkomst bieden. Het principe: je wrijft zeepsop over de band, het zwembadje of de gasslang. Zie je belletjes (veroorzaakt door ontsnappende lucht) verschijnen? Daar zit een lek!

 

20.Bescherm je meubels tegen bijtgrage pups

Kauwt jouw huisdier ook wel eens op meubels? Wil je je tafel, kasten en stoelen vrijwaren van scherpe tandjes? Wrijf ze dan in met een stuk zeep! Je ziet er niks van, maar je huisider zal die stoelpoot plots minder lekker vinden!  


21.Bescherm je (eetbare) kamerplanten met een stuk zeep

Hier kan je meer lezen over eetbare kamerplanten! Bescherm al je planten tegen bladluizen door een sopje te maken en deze vloeistof over de bladeren te verstuiven. De plant kan ertegen, de luizen niet. Sommige planten bevatten van nature saponinen (zeep elementen) als beschermingslaagje. Wist je dat quinoa, bv, vers geoogst zo sterk naar zeep smaakt dat de Spaanse kolonisatoren het verboden? De quinoa die je in de winkel koopt is reeds gespoeld en van saponinen ontdaan. Je zou dus kunnen stellen, dat je met een stuk zeep ook kolonisatoren kan ontraden, ha ha! En als je meer wil weten over zelf quinoa telen: lees hier hoe.

Ken jij nog meer zepige toepassingen?



Geen opmerkingen: