Gastblog: Leni van Ont-moeten: '3 Vragen Om Meer Mindful te Consumeren'
Nieuwe Reeks: Gastblogs op de Zelfvoorzieningsbijbel van mensen die ook met zelfvoorziening of met bewust leven bezig zijn.
Ken
of BEN jij iemand die hier ook een gastblog of interview rond zelfvoorzienend leven,
bewust leven, anders leven, ... wil publiceren?! Neem dan zeker contact
met me op: dezelfvoorzieningsbijbel@gmail.com !
Vandaag is deze (vasten) gastblog geschreven door Leni van Ont-moeten -- een website rond Aandachtig Leven, met als moto:
In een wereld die almaar doorraast
is tijd nemen om niets te doen,
om even niets te moeten,
haast een revolutionaire daad.
Ik ontmoette Leni toen we samen een afdeling van Eva (nu Proveg) opstartten in Vlaams-Brabant. Wat ik enorm bewonderenswaardig aan haar vind, is dat ze als kind al, helemaal zelf, de link legde tussen dierenleed en het vlees op haar bord. Ze wou geen vlees eten, snapte ze als klein meisje al, omdat ze konijntjes lief vond.
In haar gastblog vandaag behandelt Leni eveneens voeding en waar we ons mee voeden, maar dan op een veel bredere manier:
Mindless scrollen of bewust bingewatchen?
3
vragen om meer mindful te consumeren
Facebook, Instagram, Spotify, YouTube,
Netflix, … De mogelijkheden om onszelf af te
leiden zijn eindeloos. We hoeven ons tegenwoordig geen moment meer te
vervelen. Trein vertraging? Aan het wachten aan de kassa? Hups: de
smartphone wordt bovengehaald. Om toch maar bezig te kunnen blijven
en vooral niet stil te vallen.
Natuurlijk is er niets mis met
scrollen op Facebook of naar Netflix kijken. Het kan heel ontspannend
en inspirerend zijn. Ik kan ook erg genieten van een gezellig
filmavondje, lekker languit op de zetel. Mindful consumeren gaat niet
zozeer over goed of fout, maar over de manier waarop je consumeert.
Brengt het jou werkelijk vreugde en vervulling, of verlies je jezelf
in het zoeken naar afleiding? Ervaar je nog voldoende balans tussen
online en offline tijd?
Ik wil je uitnodigen om meer bewustzijn te brengen in wat je allemaal consumeert. De vastenperiode is hier een ideale gelegenheid voor, maar je kan er op elk moment mee beginnen. Wil je meer stilstaan bij je consumptiegedrag en in welke mate het werkelijk voedend is voor je? De volgende drie vragen kunnen je helpen om hier meer inzicht in te krijgen:
1) Wat laat ik
mijn bewustzijn binnenkomen?
Consumeren is veel meer dan eten. Het gaat ook over alle andere dingen die je tot je neemt via de zintuigen. Waar je naar kijkt, wat je leest, de gesprekken die je voert, … Mindful consumeren omvat dus ook de series die je kiest op Netflix, de berichten die je leest op social media en het aantal keren per dag dat je je mails checkt.
De eerste stap is om bewust te worden van hoeveel input je krijgt op een dag. Merk op wat er allemaal jouw bewustzijn binnenkomt via radio, telefoon, films, series, boeken, tijdschriften en gesprekken. Misschien merk je dat het soms wat te veel is? Dat je tureluut wordt van alle mailtjes, berichten, foto’s en meldingen?
TIP:
Take a break
Zet
je telefoon op vliegtuigmodus wanneer je je overweldigd voelt door
alle prikkels. Of wanneer je gewoon even nood hebt aan een pauze
(want dat mag je jezelf gerust gunnen!).
2) Welke impact heeft dit op mij?
Soms kan ons eten zwaar op de maag liggen. Misschien zijn we allergisch aan bepaalde voedingsstoffen of intolerant voor gluten of soja. Dan helpt het om daar rekening mee te houden, zodat we onze maag en darmen wat kunnen sparen. Voor onze geest geldt eigenlijk net hetzelfde: soms kan een boek, film of nieuwsuitzending ook zwaar vallen. Of een vreemde nasmaak nalaten. Meestal zijn we ons niet zo bewust van de impact die dingen hebben op onze geest.
Als je naar een serie kijkt of een boek leest, wat doet het dan met je? Merk op of het bepaalde gevoelens naar boven brengt, zoals vreugde en plezier, of eerder angst en frustratie. Naar het nieuws kijken kan bijvoorbeeld wanhoop of moedeloosheid teweeg brengen. Sociale media-berichten kunnen in hun vluchtigheid heel wat aanraken op enkele minuten tijd. Hoe voedend is jouw newsfeed? Biedt het jou verbinding en vervulling of laat het je eerder leeg en gespannen achter?
TIP: Kies bewust
Word selectiever in wat je consumeert. Wat is werkelijk voedend, en welke series of boeken liggen zwaar op de maag achteraf?
3) Wat drijft mij?
Misschien wel de meest interessante vraag van allemaal: waarom consumeren we? Wat maakt dat we soms urenlang zitten te scrollen of tot laat in de nacht willen bingewatchen? Waarom doen we wat we doen? Laten we even stilstaan bij de onderliggende drijfveren die ons kunnen aansturen.
Eet je bijvoorbeeld een koekje omdat je honger hebt, of omdat je je slecht voelt? Grijp je naar je smartphone omdat je iets dringend moet checken, of om je huidige stressniveau niet te moeten voelen? Zet je een serie op omdat je echt zin hebt om deze aflevering te kijken, of eerder vanuit een willen opvullen van de leegte? Vaak gebeurt dit trouwens totaal onbewust: we vluchten weg van onszelf zonder dat we het beseffen.
Als je merkt dat je meer tijd online spendeert dan je lief is, kan deze laatste vraag jou helpen om dieper te gaan. Wat maakt dat ik dit nu doe? Waarom heb ik nu weer WhatsApp geopend, terwijl ik enkel wilde weten hoe laat het is?
TIP:
Heb geduld
Wees
mild voor jezelf telkens je de mist ingaat. Feliciteer jezelf wanneer
je beseft dat je afleiding zoekt en vergeef jezelf als je niet aan de
verleiding kan weerstaan. De neiging voelen opkomen en er toch niet
naar handelen, is een proces dat heel veel geduld vraagt. (I know!)
Ik wens je alvast een voedende vastentijd toe.
Van harte,
Leni
---
Leni Cellini is stilteliefhebber en noemt zichzelf graag een stadsmonnik.
Ze begeleidt mensen op het pad van mindfulness, mildheid en zelfliefde.
Meer info vind je op www.ont-moeten.be.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten