maandag 16 januari 2023

Zelf Vegan Witte Chocolade Repen Maken!

 Zelf Vegan Witte Chocolade Repen Maken!

Af en toe maak ik zelf vegan chocolade, zoals deze pralines.

Zelf chocolade maken is leuk om te doen, je kent alle ingrediënten die erin zitten, je kan er ook allerlei extra smaakjes (zoals cayennepeper :) aan toevoegen. 

Mijn zelfgemaakte bruine chocolade is lekker, toch vind ik winkelkwaliteit chocolade of chocolatier kwaliteit altijd beter. Dat heeft veel te maken met temperen: om die knapperige structuur in een chocoladereep te krijgen, moet je de chocolade op de juiste temperatuur smelten, dan weer een beetje verwarmen, en dan weer laten afkoelen. 

De 'bite' van eigengemaakte chocolade verschilt ook vaak van gekochte chocolade doordat je thuis waarschijnlijk geen chocolade-wals hebt, die alle onderdelen heel fijn plet. In zelfgemaakte chocolade zal je steeds een iets korreligere structuur terugvinden. 

Wist je dat Callebout ondertussen een echte vegan chocolatier opleiding heeft? Callebout was vroeger mijn favoriete chocolademerk, maar aangezien ze (nog???) geen bio chocolade hebben koop ik nu andere merken. 

Of: ik maak zelf chocolade! 

Zelf witte vegan chocolade maken is makkelijker dan bruine chocolade, vind ik, omdat de smaak van witte chocola iets minder nauw luistert dan die van bruine. 

Ik testte wat recepten uit, hieronder vind je hetgene dat voor mij het beste werkt.

Waar moet je op letten bij het maken van vegan witte chocolade?

-of je nu gewone suiker of kokosbloesemsuiker gebruikt, zorg ervoor dat je de suiker op voorhand heel fijn maalt: anders krijg je opnieuw die korrelige structuur.

-je hebt een emulgator nodig om de vloeibare en de vette delen van de chocolade goed gemengd te houden, anders krijg je dit (de donkere kleur is van kokosbloesemsuiker, de witte van cacaoboter):

Slecht gemengde witte chocola: ziet eruit als kinderchocolade, smaakt niet lekker. 

Als emulgator kan je gebruiken: notenboter, xanthaangom, guargom, Arabische gom (is wel duur), en agar agar. 

-zorg ervoor dat je ingrediënten niet met water in aanraking komen: water doet chocolade mislukken. Wanneer je de cacaoboter smelt, bv, moet je zien dat je altijd een handdoek klaar hebt liggen om eerst de onderkant van je kom mee af te drogen, zodat er zeker geen vocht bij de chocola komt!


Zelf witte chocolade pralines maken kan ook, natuurlijk: hier zie je witte chocola gevuld met een chocolade praliné... Njam!

 Recept: Zelf Vegan Witte Chocolade Repen Maken!

Nodig;

-50g cacaoboter

-40g cashewnotenboter, of amandelboter, of een andere notenpasta, voor inspiratie en hoe je dit zelf kan maken, zie bij zelf notenpasta's maken

-3 el fijngemalen suiker (ik neem kokosbloesem)

-20g kokosmelkpoeder, maar je kan ook andere plantaardige melkpoeders gebruiken. Vooral chufamelkpoeder lijkt me een interessante.  

-een snufje zout

-1,5tl vanillesuiker, ook fijngemalen -- lees hier hoe je zelf vanillesuiker kan maken op vier manieren!

-optioneel: 1tl extra emulgator, bv xanthaangom, guargom, Arabische gom (is wel duur), of agar agar.

-chocolademallen of vormpjes, diepvriesdoosjes, ...

-een handdoek om eventuele waterdruppels mee af te drogen (want water verstoort het chocolade temperproces)

-keukenhandschoenen

-een klein potje dat in een groter potje past om je cacaoboter au bain marie mee te smelten

-kommetjes

-een spatel

-een vork en een lepel

-keukenmachine om suikers mee fijn te malen

Hoe maak je het?

1.Vermaal de suiker, het zout, de vanillesuiker en het vegan melkpoeder en optionele emulgator allemaal samen in een keukenmachine: op die manier zijn ze zowel fijngemalen als goed gemengd.

2.Voeg de notenboter eraan toe en meng opnieuw.

3.Schraap alles uit de keukenmachine in een kom.

4..Smelt de cacaoboter au-bain-marie: hang een klein potje of kommetje in een grotere pot waar je water in doet. Dit water verwarm je. 

5.Eens gesmolten: draai het vuur uit.

6.Neem met keukenhandschoenen de kom met cacaoboter uit de grotere kom en droog de onderkant af met de keukenhanddoek, om geen water in je recept te krijgen.

7. Meng de cacaoboter nu door het suikermengsel tot egaal.

8.Optioneel kan je dit kommetje nu opnieuw heel even boven de nog warme au-bain-marie pot zetten: je verwarmt de afgekoelde boter zo een beetje, opdat die beter gaat stollen.

9.Giet alles in vormpjes en mallen.

10.Laat op kamertemperatuur stollen en hard worden. Als je niet kan wachten: steek even in de diepvries: dan is het sneller eetbaar!

Maak jij zelf chocolade?



Geen opmerkingen: