vrijdag 13 maart 2020

Een alternatief voor wc papier!

Zelf Wasbaar WC papier en Wasbare WC Doekjes Maken en Gebruiken: Hoe, Waarom en Praktische Tips

De huidige situatie met het coronavirus en mensen die in paniek halve winkels aan wc-papier opkopen, zodat er schaarste kan ontstaan, lijkt me een ideaal moment om het over een alternatief voor wc-papier te hebben.

'Wasbaar wc papier' vind ik eigenlijk een verwarrende term.

Het gaat immers NIET over een wc rol die je na gebruik wast, en het is ook niet zo dat je in plaats van wc papier enkel stoffen doeken gebruikt, die je daarna in de was doet (dat zou behoorlijk smerig zijn).

FOUT:


Het verschil is, dat je eerst WATER gebruikt. Een voorbeeldje van twee verschillende waterkannetjes:Kort gezegd was je jezelf gewoon na je boodschap met behulp van
1)proper water in
2)een kannetje, met behulp van
3)je hand/en en,
4)een schoon doekje: je bent al proper, het doekje dient enkel om overtollig water op te deppen, en dat doekje wordt daarna (apart van de andere was) gewassen,

Voorbeeld van wat wcdoekjes in een mooi blikken doosje voor in de badkamer:
 
5)zeep: na het afspoelen van je bips en het droogdeppen met je doekje eindig je je toiletbezoek door je handen grondig met zeep te wassen..., en ze daarna af te drogen met
6)een schone handdoek

Ben je trouwens op zoek naar duurzame, natuurlijke en plantaardige zeep? Lokaal geproduceerd? Ik maak en verkoop ambachtelijke zepen: je kan een kijkje nemen in mijn webshop 't Is Om Zeep!

Voorbeeldje van een van mijn zepen, naast een wasbaar wc doekje:
 

Wasbare WC Doekjes: Hoe en waarom?
Jaren geleden vertrok ik op wereldreis. Ik wilde andere culturen beleven. Een van de eerste cultuurschokken maakte ik mee in Turkije: in het wc hokje. Want daar zat alleen een gat in de grond. Niks wc bril. Stank. En... Geen wc papier??? Enkel een kraantje, en een soort kannetje.

Ik herinner me glashelder de conversatie met een medereizigster, na het eerste gebruik van dat gat in de grond.
Ik bekende haar met een zucht: 'Ik zal nooit wennen aan zulke wc's. Ik vind ze zo vies. En geen toiletpapier, ajakkes!'
Haar hele gezicht lichtte op. 'Ik dacht er precies hetzelfde over, in het begin,' zei ze. 'Maar het went heel snel, en eerlijk? Ik zou nooit meer een ander toilet willen. Als ik terug thuiskom laat ik gelijk zo'n hurktoilet installeren!'
En vervolgens zei ze iets dat me nog meer choqueerde: 'Hier in dit land vinden de mensen ONS net vies, met onze westerse gewoonte om ons 'schoon' te vegen met behulp van wat papier.' 

Wij, in het westen? Vies?

Het verging mij uiteindelijk net als dat meisje. Ik ervoer al snel dat jezelf met water wassen, na gebruik van het toilet, immens veel schoner en hygiƫnischer is dan jezelf afvegen met wc papier. In de warme temperaturen voelde dat water heel fris en proper, toiletpapier bleek totaal overbodig.
Ja, ok: je moet je handen gebruiken. Maar iedereen wast immers zijn handen sowieso met zeep na het toilet, toch? Er is niks vies aan.

Ondertussen begrijp ik dat de helft van de wereldbevolking toiletpapier in plaats van water gebruiken vies vindt.  Kijk, stel dat je met je blote voeten een strandwandeling aan het maken bent. En plots trap je in een hondendrol: bah! Stank! Plakkerig! Vie-hies! Wat doe je dan? Wat verkies je, op dat moment dat die hondendrol aan je voet plakt? Ga je je voet afspoelen met water, of hem even 'schoon' vegen met wat wc papier?

Van Turkije tot in India en nog verder gebruikt men, eeuwenlang al - want wc papier bestaat nog maar een kleine honderd jaar - simpelweg water na het wc bezoek. Zie ook mijn stukje over deze, en andere, ecologische gewoontes en gebruiken in India. Waaronder een van mijn favorieten: eten met je handen (ook eentje waar heel wat overbodige vooroordelen rond bestaan)!

Tijdens mijn hele reis gebruikte ik geen velletje pleepapier.
Maar eens thuisgekomen, veranderde dat geleidelijk aan weer. Mensen kunnen behoorlijk raar kijken, als je hen vertelt dat je geen wc papier gebruikt. Het is hier nu eenmaal de gewoonte - iedereen doet het, het is overal beschikbaar, het is gemakkelijk, we zijn het zo gewoon, enzovoort.

Een probleem dat ik namelijk wel ondervond bij het gebruik van water in plaats van wc papier was: wat doe je in een kouder klimaat na het wassen?
In tropische temperaturen droogt alles gelijk op. Maar hier, in ons (tot nog toe, want het is aan het veranderen) natte en kille klimaat is een onderbroek die niet opdroogt geen pretje.  Het was voornamelijk omwille van die reden dat ook ik stopte met water gebruiken ipv wc papier - toch in de winter :-).
Dit gezegd zijnde: in India, Nepal enzovoort zijn er ook heel koude plaatsen (in de bergen bv), waar mensen nog steeds geen wc papier hebben of gebruiken. Ook bergmensen wassen zich daar met water. Dat vaak ook nog eens ijskoud is: respect! Dus hoe zij dat praktisch doen, weet ik nog steeds niet. Een gewoonte vanaf de geboorte, een verfijndere techniek? 'Shaken' ze zich droog, nadien, misschien?
Wie het weet mag het bij de comments zetten!

Buiten dat het in feite niet zo hygiƫnisch is, kent WC papier nog veel nadelen. Het is:

-pulp van omgehakte bomen. En hoewel bomen een hernieuwbare bron zijn, is het toch niet eco.

-weer iets dat je moet kopen. Het is dan misschien niet duur, het maakt je wel weer afhankelijk. En ik ben liefst zo onafhankelijk mogelijk.

-het zit verpakt in plastic. Ja, er bestaat wc papier dat in papier verpakt zit (waarom doet niet iedere fabrikant dat???) maar dat is tot nog toe vreemd genoeg heel erg duur.

-het wordt getransporteerd in trucks die uitlaatgassen uitstoten. Niet milieuvriendelijk.

-volgens Maya van de Weg naar Zelfvoorziening, die enkele uitstekende stukjes over haar ervaringen met wasbaar wc papier neerschreef (dank je, Maya!) zit er BPA in wc papier: het soort plastic dat lekt bij aanraking, en dat je hormonen verstoort. DAT is pas vies.

De oplossing?

Wasbare Wc Doekjes!
Eerst doe je je boodschap, groot of klein.
Vervolgens was je jezelf, boven het toilet, met water uit een kannetje of een flesje (geen plastic flesje!).
Dan, als het niet tropisch warm is, dep je jezelf droog met een wasbaar wc doekje. Als het goed is heb je hier een mandje vol van naast je toilet staan, net als een aparte, afsluitbare wastrommel enkel voor deze doekjes. Aangezien je je net grondig gewassen hebt, wordt het doekje amper vies. Unlike wc papier... Eens per week was je de doekjes, apart, en op 60 graden.
Uiteraard was je je handen na elk wc bezoek grondig met water en zeep. 

Voordelen:
-ecologischer: Maya berekende dat jezelf met water wassen en de doekjes in de wasmachine wassen alsnog een ecologisch voordeel biedt boven bomen omhakken, verwerken, transporteren en in plastic verpakken tot toiletpapier.

-goedkoper: akkoord, het scheelt niet veel, maar... alle beetjes helpen. Maya heeft het verschil in kost berekend.

-je bent alweer wat onafhankelijker!

-esthetischer. Wat is mooier: een gebleekte, saaie wc rol, of een stapeltje hippe, kleurrijke doekjes in een leuk mandje of doosje?

-gezonder: geen plastic aan je lijf, geen bpa, geen hormoonverstoorders. Puur water.

-schoner en properder: denk aan de hondendrol op het strand. Als je extra argumenten nodig hebt, kan ik die drol in detail beginnen beschrijven. 

Nadelen:
-Je kan geen water gebruiken op een compost toilet, tenzij je een aparte afvoer voor urine daarin verwerkt hebt.

-Nog een praktisch nadeel dat Maya noemt: je verbruikt natuurlijk een hele hoop kleine doekjes. Als je die wast, en vervolgens te drogen hangt, duurt dat even. En je hebt een heleboel wasknijpers nodig. Als oplossing zou je iets grotere doekjes kunnen knippen, in ieder geval geen inimini'tjes.  

-Er hangen heel wat vooroordelen rond wasbare wc doekjes. Misschien ook - nog steeds - bij jou?

Toch nog vooroordelen? Vraag jezelf dan het volgende af: 

-Heb je nog nooit je onderbroek in de was gegooid?

-Droeg jij als kind, of droegen jouw eigen kinderen, herbruikbare luiers? Hoe waste je die dan?

-Per jaar worden onnoemelijk veel bomen gekapt, enkel om door het closet heen te spoelen.

-Wasbaar maandverband bestaat ook.

Hoe maak je zelf wasbaar wc papier?
Nodig:
-een wc, liefst op regenwater aangesloten, of een compostwc met een aparte afvoer van urine.
-een kraan naast de wc, en als je die niet hebt: een kannetje of flesje dat je makkelijk kan uitwassen, liefst met tuit.
-sowieso, ook als je een kraan naast je wc hebt, een kannetje of flesje, uitwasbaar, liefst niet uit plastic ivm BPA.
-een hele boel op maat geknipte wasbare, vocht opnemende doekjes die je kan recycleren uit oude handdoeken, washandjes, eventueel ook kleren.
-een afsluitbaar wasmandje
-alsnog gewoon wc papier voor je gasten, uit beleefdheid, en voor jezelf. Doekjes met alle gezinsleden delen lijkt me aanvaardbaar, maar ik ga bv ook niet van onderbroek wisselen met bezoek :-)
-een mooie mand of doos of rek waarop je de doekjes op grijplengte naast het toilet kan leggen.
-eventueel extra wasknijpers

Hoe maak je het?
1.Zoek stoffen bij elkaar.
2.Knip ze in vormen.
3.Verstevig ze eventueel. Ik ben lui en ik ben een kluns met naald en draad, dus ik heb deze stap gewoon overgeslagen. Versimplificatie :)
4.Zet klaar op het toilet: mand, doos, doekjes, flesje of kannetje.
5.Laat het feest maar beginnen! Lege rekken op de afdeling toiletpapier in de supermarkt? Geeeeen probleem!

Hebben jullie ervaring met wasbare wc doekjes? Kennen jullie nog andere oplossingen?
  

Geen opmerkingen: