donderdag 11 september 2014

De vele voordelen van groene smoothies voor de zelfvoorziener

Ik loop een beetje achter: ik heb pas onlangs het begrip "groene smoothies" leren kennen, terwijl het fenomeen blijkbaar al een hele tijd een hype is!

Net omdat groene smoothies een beetje gehypet worden was ik wat achterdochtig.  Tegelijkertijd intrigeerde het concept me, en daarom ben ik wat gaan snuisteren in boeken.  Ondertussen ben ik overtuigd: groene smoothies zijn de hype waard! 

Waarom?  Even alles op een rijtje.

Allereerst:

Wat zijn groene smoothies?
Groene smoothies zijn gezonde, 100 procent plantaardige en rauwe drankjes die je thuis zelf kan maken.  Het is een beetje als vloeibare fruitpap...voor gevorderden!
In principe meng je in een groene smoothie groenten en fruit, maar niet zomaar elke groente: het gaat altijd om bladgroen.
Bladgroen bevat namelijk chlorofyl, en dat is erg gezond.  Bovendien bevat bladgroente geen zetmeel, in tegenstelling tot andere groenten.  Als je fruit combineert met zetmeel, kan het in je maag gaan gisten, met allerlei vervelende gevolgen.  Door bladgroente met fruit te combineren voeg je het beste van beide samen.

Wat zijn de voordelen van groene smoothies?
1.Ze zijn supergezond.
2.Ze zijn rauw (ook supergezond).
3.Ze zijn plantaardig (vegan!)
4.Ze zijn makkelijk te maken als je een blender hebt.  Gewoon een vergiet vol bladgroen en fruit fijnsnijden, 500 ml water of plantaardige melk toevoegen, even blenden: klaar.
5.Als je je fruit en groente koopt, dan kan je met deze manier van eten veel tijd besparen: je hoeft namelijk niet meer te koken (enkel de groenten/fruit even fijn snijden voor in je blender) en je hebt toch volwaardig gegeten.  Als je (zoals ik) je groene smoothie bijeensprokkelt in de tuin, ben je wel wat tijd kwijt met plukken en verzamelen.  Je hoeft ook nog amper te kauwen!
6.Een heel leuk voordeel: je kan heel voordelig "koken" met groene smoothies, want je kan er al je "plantenafval" in kwijt, en dat is nog duurzaam ook!  Rodebietenblad, worteltjesloof, radijsjesloof, etc: het geldt allemaal als bladgroen.
7.Bovendien kan je ook je (eetbare) onkruid in je smoothie verwerken: brandnetel, weegbree, paardebloemblad, etc etc... het kan allemaal, en het is nog eens meegagezond ook!  Superfoods die gratis in je tuin groeien, zoals brandnetel en paardebloem, zijn lokaal, seizoensgebonden, en net zo goed of misschien nog wel beter dan alle superdure superfoods uit verre streken in de winkel.  Geen transportvervuiling!
8. Groene smoothies bieden je een totaal nieuwe smaaksensatie.  Zelf zou ik er nooit opgekomen zijn om bv selder met peer te combineren!  Of zeewier met appel! Toch kan ik je verzekeren dat het lekker is.
9.Het is bijzonder creatief.  Er zijn talloze combinaties mogelijk van alles wat er groeit in je tuin! Hieronder meer uitleg daarover.
10. Een zelfvoorziener haalt zijn/haar groene smoothie uit eigen tuin, en volgens de seizoenen.  Je hoeft niet meer naar de winkel!  Superfoods groeien ook in jouw tuin, en exotische vruchten als mango, banaan en avocado doe je er enkel in als je echt niet zonder kan.  Fruit is er in mijn tuin het hele jaar door: het begint in het voorjaar met aardbei, rabarber, dan aalbes, blauwe bes, framboos, zwarte bes, japanse wijnbes, daarna braam en pruim, om te eindigen met appel en peer.
Ook bladgroen haal ik het hele jaar door uit de tuin: sla, kool en bietenblad, ...
Voor de vloeistof kan je water gebruiken of (zelfgemaakte) notenmelk, desnoods met hazelnootjes uit eigen tuin! Verser en gezonder en met minder afval of vervuiling kan haast niet - je blender kan je bv recycleren door hem tweedehands te kopen!  En fruitoverschotten kan je invriezen of drogen om in de winter te gebruiken.
11.Wie weet verlies je door regelmatig groene smoothies te drinken wel enkele overtollige kilos, want groene smoothies kunnen een volwaardige maaltijd vervangen!
12.In ieder geval krijg je er een stralende huid van.  
13.Voor wie glutenvrij of meer rauw wil eten, bieden groene smoothies een smakelijke uitkomst!


Wat kan je allemaal gebruiken in een groene smoothie?

Bladgroen: alle soorten sla, alle soorten kool, wortelloof, radijsjesloof, broccoli, het blad van rode bieten (niet de biet zelf: die geldt als groente), postelein, melde, spinazie, ruccola, selder en venkel (deze groentenstengels gelden als uitzondering op de regel wel als bladgroen!), waterkers, kruiden (oregano, rozemarijn, citroenmelisse, munt, ...), wilde kruiden (weegbree, paardebloem, brandnetel, zuring, zevenblad, look-zonder-look, duizendblad...), kiemen zoals alfalfa of mosterd, bladeren van bomen en of struiken (zoals aalbessenblad, lindeblad,...), gefermenteerd bladgroen zoals zuurkool, en zeewier.

Fruit: appels, peren, meloen, mango, avocado, banaan, en alle soorten bessen en vruchten.  Ook komkommers, pompoenen, tomaten en pepers gelden als fruit (het zijn immers bessen).

Smaakmakers: kruiden als kaneel, verse of gedroogde gember, kardemom, ...zoetmiddelen als stevia, honing, gedroogd fruit (mm rozijntjes!)

Zaden: chiazaden en lijnzaad zorgen voor een gel-effect dat bovendien je darmen reinigt, cacaobonen en hennepzaad zijn gezonde aanvullingen.

Noten en pitten: pompoenpit, zonnebloempit, allerlei soorten nootjes.  Zorg er wel voor dat je de noten op voorhand fijnmaalt, anders kan je blender het niet aan...

Olie: reinigt de darmen en zorgt voor een vullend effect, vet is ook noodzakelijk voor je lichaam.  Probeer kokosolie, olijfolie, ...

Vloeistof: je kan gewoon water uit de kraan nemen.  Voor meer smaak kan je kefirwater of kefirsojayoghurt  nemen.  Ook zelfgemaakte of gekochte rijstmelk, notenmelk, ...is heerlijk.  Bedenk wel dat je, als je volledig rauw wilt eten, kefiryoghurt met sojamelk gemaakt wordt, en die is niet rauw.

Leuke tips: ook in de winter kan je groene smoothies blijven drinken zonder dat ze je afkoelen!  Gebruik dan lauw water of voeg verwarmende kruiden zoals chili en gember toe.
Wil je een makkelijke lunch?  Maak dan 's ochtends thuis je groene smoothie, vul er een thermoskan mee, en geniet op je werk!  Of vries je van tevoren gemaakte groene smoothie in en laat hem de nacht voordat je hem nodig hebt ontdooien. 

Basisrecept Groene Smoothie:

Nodig:
-een blender, minimum 500 watt
-snijplank en mes
-vergiet, gevuld met een combinatie van fruit en bladgroen
-500 ml water of andere plantaardige vloeistof
-maatbeker waarin je de vloeistof afmeet, en waaruit je achteraf je smoothie kan opdrinken
-optioneel: smaakmakers, zoals kruiden, zoetmiddelen
-optioneel: meer vullende elementen als olie, nootjes of gedroogd fruit
Hoe maak je het?
1. Was je groenten en fruit.
2. Snij alles in kleine stukjes.  Maal eventuele nootjes op voorhand.
3. Doe eerst het fruit in de blender, plus 500 ml vloeistof.  Blend, zo'n 40 seconden, op een hoge stand.
4. Voeg nu het bladgroen toe en eventuele smaakmakers.  Blend opnieuw.
5. Proef even: moet er nog zoet bij? Dan kan dat nu!
6. Drink met kleine slokjes en geniet!

Een echt groene smoothie recept
Hierover wil ik even kwijt dat ik dit recept vandaag gemaakt en verzonnen heb, en dat ik paf stond vande smaak!  Ik ben een zoetekauw, en ik zou normaalgezien nog geen twee happen van een groene appel binnenkrijgen, zo, rauw: das me veel te zuur.  Ook van de combinatie fruit met zeewier zou ik vroeger nooit kunnen geloofd hebben dat het lekker is, maar toevallig regende het vandaag zo hard dat ik geen zin had om sla te gaan plukken, en het zeewier was wat ik binnen nog aan bladgroen had!
Nodig:
-blender
-snijplank en mes
-maatbeker
-500 ml basis waterkefir (ik had de mijne gewoon enkel suiker gegeven, hij stond op rust, en dat gekefirde suikerwater heb ik gebruikt.  De suiker is omgezet door de kefir)
-1 kleine komkommer
-2 kleine groene appels
-1 handvol rozijntjes
-3 cm gember
-1 handvol amandelen
-2 volle eetlepels wakame vlokjes (zeewier)
-1,5 el chiazaad
Hoe maak je het?
1.snij komkommer, appels en gember in kleine stukjes.
2.vermaal de amandelen in een keukenmachine.
3.voeg appel, komkommer, gember en rozijnen toe in blender, evenals 500 ml kefirwater.
4. Blend
5.voeg chia en zeewier toe, en blend nogmaals.
6. Geniet van die verbazingwekkende smaak!

Boeken voor wie meer wil weten:

-"Sappen en smoothies uit eigen tuin," Peter Bauwens, Deltas uitgeverij
-"Fit en slank met groene smoothies," Dr. Christian Guth, Deltas uitgeverij
-"70 Groene Smoothies," Marjolijn Van De Velde



 

 

Geen opmerkingen: