zaterdag 20 juli 2013

De Deel en Ruil Revolutie

De laatste tijd maakte ik kennis met tal van supertoffe ruil/weggeef en deel acties...  Het lijkt wel of er een revolutie aan de gang is!  Door spullen, diensten en kennis te ruilen, te delen of weg te geven stimuleren we elkaars onafhankelijkheid van de kapitalistische economie.  Op die manier worden we meer zelfvoorzienend door meer samen te werken (eenzame autarkie bestaat niet!) en verkleinen we de afvalberg door te recycleren of uitstappen naar dure en vervuilende winkels te beperken.
Wil je meedoen?  Hieronder beschrijf ik de initiatieven die ik onlangs leerde kennen - allemaal acties die je zelf kan ondernemen of waar iedereen aan kan meedoen!

1.De Weggeefmarkt/ het weggeefhuisje
 Een heerlijk initiatief, gewoon van een koppel in de buurt.
Hoe doe je het?
1.Check eerst of je voldoende (overdekte) ruimtes (kamers, schuurtje, een stal, ...) hebt om bruikbare spullen in uit te stallen. 
2.Verstuur uitnodigingen per e-mail of ouderwetse post naar buren, vrienden en collega's, waarin je hen de kans biedt om hun nog bruikbare, schone en propere spulletjes die ze zelf niet meer hoeven naar jouw uitstalplek te brengen op een door jou bepaalde dag.
3.Vermeld vervolgens de dag (datum en uur) waarop iedereen kan komen kijken en gratis spullen mee kan nemen.
4.Ook belangrijk: vraag of iemand wil helpen de spullen klaar te zetten, en of er iemand achteraf mee wil helpen de niet meegenomen spullen naar een kringloopcentrum te brengen.    
Ik ben zowel op een weggeefmarktje geweest als in een huisje waarin een soort permanente weggeefwinkel is.  Ook in kraakpanden worden er regelmatig weggeefwinkels georganiseerd.  Ik heb op deze plekken al leuke kleren en schoenen en keukenspulletjes kunnen  vinden - gratis.
Zelf zo'n weggeefmarkt organiseren is een ideale gelegenheid om je buren beter te leren kennen!
De markt kan ook gespecialiseerd worden: denk aan
-een planten ruil/weggeefmarkt
-een klerenruil (ook swishing genaamd) met pashokjes en spiegels bv
-een zadenruil zodat je weer leuke nieuwe groenten kan zaaien volgend jaar
-een inmaakruil (zodat je ook eens van andermans confituur kan snoepen en wie weet heerlijke recepten leert kennen)
-een oogstruil (voor als je pompoenen dit jaar mislukten maar je een overvloed aan bieten hebt!)
-een speelgoedruil (heerlijk en leerrijk voor de kinderen!)
-een boekenruil, ....
-...
2.Gratis spulletjes bekomen/weggeven via het internet
Je kan gratis spullen weggeven via volgende initiatieven op het internet:
- op de site van tweedehands.be kan je dagelijks de "gratis"zoekertjes uitpluizen
- via freecycle kan je lokaal spullen aanbieden/zoeken

3.Spullen/diensten delen

Door te letsen verdien je een soort virtueel geld, waarmee je andere diensten of goederen kan "kopen".  Een fijne manier om mensen te leren kennen en om je eigen talenten te delen.
Er is nu ook de superfantastisch geweldige site gedeelddoor.be - een heerlijk initiatief om alles gaande van voeding over woning, vakantie, vervoer en spullen te delen!

Via de site thuisafgehaald.nl of .be kan je nu voor een klein bedrag een heerlijke maaltijd in je buurt afhalen! Je leert je buren beter kennen, je koopt geen in vervuilend plastiek verpakte ongezonde maaltijden in de supermarkt maar neemt in de plaats daarvan je eigen brooddoos mee, en je kan met de fiets of te voet in plaats van met de auto!

4.Spullen/diensten/groenten/fruit ruilen

Via de site 2ehands.be kon je ook al spullen ruilen, maar nu is er de fijne website iedereenruiltmee.be waarop je lokaal allerlei kan aanbieden/zoeken om te ruilen.
Op de site groenteruilen.nl kan je groenten/fruit ruilen! (ook in belgie)


5.Repair caffees

Om de afvalberg tegen te gaan en een duidelijk "nee"te zeggen aan een economie die goederen produceert die gemaakt zijn om na een jaar stuk te gaan worden er overal repair caffees georganiseerd: ontmoetingsplekken waar je kan leren hoe je een rits verstelt, of een kapotte radio weer als nieuw kan maken!  Zoek op repair cafe in jouw lokale buurt!

Ken je zelf nog leuke deel/ruil/weggeef initiatieven?  Deel ze hier!!!

Geen opmerkingen: