zondag 3 februari 2019

Vegan Herfst Recepten, Vegan Winter Recepten: Ideeën, Menu's!

Vegan Herfst Recepten, Vegan Winter Recepten

Als je volgens de seizoenen leeft en kookt, kan het (bij mij toch) wel eens lijken of ze bij de bioboer enkel spruiten, kolen, bieten en pompoenen hebben. Dan is de inspiratie om iets lekkers te koken plots op.

Typische herfst en wintergroenten...

Daarom hier een handig overzicht (dat bijlange na niet volledig is, maar het is een beginnetje): wat kan je koken in de koude seizoenen?

Ik vertrek meestal van een idee voor een combinatie van bepaalde groenten, een basisgerecht (een klassieker, of een pasta of ovenschotel, ...), vanuit een bepaalde stijl (Mexicaans, Indisch, ...) of vanuit een goesting (ik heb zin in iets warms, vullend).

Ik maak hier daarom een aantal aparte categorieën!

Iedereen wil bij guur weer troostrijk, voedzaam eten - het mag wat zwaarder zijn dan in de lichtere en warmere seizoenen. Wat dacht je van:

1.Vegan Herfst en Winter Soepen
-Italiaanse Minestrone:
Vertrek vanuit witte bonen en tomaten, verder kan er alles in qua seizoensgroenten wat je maar wil, maar klassiek zijn boerenkool en wortelen.

-Hollandse Erwtensoep
Vertrekt vanuit groene spliterwten die je eerst een nacht laat weken. Verder is tofu of seitanworst hier ook klassiek bij.

-Japanse Misosoep
Wat deze soep Japans doet smaken, is 1) het zeewier, 2) de misopasta, 3)de combinatie van geraspte gember en geperste look, 4)sojasaus ipv zout. Verder kan je er alles qua seizoensgroenten in kwijt. Stoof gewoon een ui en groenten als kool, prei, wortel, ... aan in wat olie.
Voeg dan gember, look en zeewier toe en stoof nog zo'n vijf minuten.
Daarna voeg je twee eetlepels sojasaus toe en genoeg water.
Laat tien minuten zacht borrelen.
Doe een soeplepel vloeistof in een apart kommetje en meng daar de miso doorheen. Roer dan dit mengsel door de misosoep. Klaar!

-Linzensoepen allerlei
Indiase dahl is altijd lekker, maar je kan ook eens linzensoep met gedroogde abrikozen maken!

-Gezondheidssoep
Van witte kool, veel look en bieten

-Borsjt
Rodebietensoep uit Rusland die zowel de ogen als de maag verwarmt!

-Pompoensoep of Wortelsoep met kruiden, bv gember
Of probeer pompoen met kervelsoep en pompoensoep/saus met kweepeer uit.

-Winter/herfstgroenten soep
Vertrek van een klassieke wintergroente, zoals pastinaak, of aardpeer, en maak daar een soep rond. Werk af met wat geraspte nootjes en wat groensel: klaar!

-Bovendien kan soep in een mum van tijd tot hoofschotel omgetoverd worden. Kook rijst of aardappelen of pasta erbij: klaar.

2.Champignons
Je hoeft je niet te beperken tot oesterzwam en klassieke champi's. Kies voor portobello's, biefstukzwam, shitake - op de markt staan soms kraampjes met eetbare paddenstoelen allerhande.
Vanuit champignons kan je maken:

-Champignonburgers (met sla, gefermenteerde groenten, frieten, en sausjes)

-Risotto

-Soep of heldere 'bouillonnekes'

-gevulde champignons

- ...

3.Risotto
Neem gelijk welke winterse of herfstige groente en maak er een hoofdelement in je risotto van. Of combineer.
Wat denk je van:

-Aardpeerrisotto

-Pastinaakrisotto met Rode bietjes

-Pompoenrisotto met Eekhoorntjesbrood

Erg makkelijk, en erg snel klaar, warm, vullend, voedzaam.

4.Ovenschotels
-Met groenten. Nog zo'n makkelijke. Je hoeft veel groenten er niet eens voor te schillen (tenminste, als ze bio zijn!):
-pompoen, rode biet, aardpeertjes, zoete aardappel, pastinaak, knolselder, ... allemaal NOG lekkerder en smaakvoller geroosterd MET schil.
-Oven op 180 graden, ovenschaal invetten, passende kruiden toevoegen, en eventueel sauzen (ahorn en agave, balsamico voor een zoete touch, ketchup en mosterd voor een hartige, wijn voor een betoverende, ...)
Meestal is drie kwartier garen, mits je de groenten in de helft eens doorhusselt, genoeg.
Serveer er een salade bij en klaar.

-Een andere klassieker in de oven is witlof.

-En rösti, met toevoegingen naar believen: rösti van aardappelen, met zuurkool, met pompoen, met zoete aardappel, met bieten en pastinaak, ...

-Ook gespiraliseerde groenten (groentennoedels) doen het heel goed in de oven: zie het recept van Green Kitchen Stories.

-Wortel-dogs!

-rustieke polentafrietjes in de oven

-frietjes van allerlei groenten: zoete aardappel, pastinaak, ...

Pastinaakfrietjes...
5.Lasagne/Canneloni
Ook een ovenschotel, maar deze is zo lekker dat hij een aparte categorie verdient!
Denk voorbij de klassieke tomaat-champignon/spinazie-roomsaus lasagne, hier.
Niet alleen kan je sterk variëren met de groenten die je gebruikt, bijvoorbeeld:
-pompoen linzen lasagne
-rode bieten lasagne
-pastinaak lasagne
-canelloni van koolblaadjes
Ook kan je variëren met je pasta-component: vervang eens de klassieke pastavellen door in dunne schijfjes gesneden knolselder, bijvoorbeeld, of zoete aardappel! Heb je al eens zelf lasagnevellen gemaakt en gedroogd?


6.Pizza
-Pizza uit de oven met alle winterse en herfstige groenten van dienst. Gebruik bv een keer pompoensaus ipv tomatensaus.
-Ook socca kan als pizzabodem dienen, als je het glutenvrij of een keer anders wilt. En socca (ook farinata genoemd) kan dan weer de basis zijn voor een hartige vegan omelet.

7. Andere Pasta gerechten
Ook hier luidt de boodschap: ga voorbij aan de gekende spaghetti met tomatensaus!
Neem gelijk welke winterse groente als hoofdrolspeler, en bedenk vandaaruit je saus.
-Broccoli kokosroom
-Aardpeer-citroen
-Prei roomsaus
-Rode biet/pastinaak saus
-Pompoen salie saus
-Pasta van groenten gedraaid: groentennoedels. Kan je erg kleurrijke gerechten mee maken, blijheid verzekerd in deze donkerdere dagen!
-Gnocci hoeft niet per sé van aardappelen gemaakt te worden: je kan er ook zoete aardappelen, pastinaak, pompoen of bietjes voor nemen.
-Vegan Pesto: kan met elk soort noot, en met elk soort groen, voor inspiratie en recepten klik hier. Supersnel klaar, heerlijk bij pasta of als bijgerecht. 

8.Salades
Hoewel we in koudere temperaturen vaak naar warme gerechten snakken, kunnen salades van rauwe groenten ZO deugd doen. Lees ook: Mijn liefde voor sla!

-Veldsla is een echt bijzondere smaak - behoeft geen sauzen: is superlekker op zich.

-Patatten met sla en ajuinsaus op grootmoeders wijze: wat een klassieker!

-Allerlei geraspte, gespiraliseerde of gefermenteerde wortelgroenten met dressing kunnen heerlijk zijn: bietjes, pastinaak, wortelen, daikon, rammenas, radijzen, ...

-Rauw witlof met sinaas en appels en een mosterddressing. 

-Fruit als appels en citrusvruchten, bessen, peren, ... zijn lekker en origineel in slaatjes

9.Stamppot
-van ruccola

-van bloemkool met rozijntjes

-van aardappelen met gember en met plantaardige yoghurt geserveerd (een recept uit India)

-kroketten doen het ook altijd goed, en hoeven niet per sé enkel aardappelen te bevatten: zie Creatief met de Krokettenmachine voor tips, ideeën en recepten

10.Pikant!
Je wil opwarmen, dus kan je aan alles chili's, chipotle, scherpe paprikapoeder en cayennepeper toevoegen - ja, zelfs aan je dessert!
Zie spicy appeltaart, en
-truffels met een twist.

11.Oude Klassiekers in een Vegan jasje
-Witloof met tofu en gistvlok uit de oven, bijvoorbeeld.  Tegenwoordig heb je vegan kaas in allerlei soorten en maten, net als vegan hesp, dus wat houd je tegen??

-Goulash

-Seitan bourguignon

-Tofish met sla en aardappelen of frieten, ooh, hemelsch!

-Seitankonijn met pruimen! Wil je dit 'konijn' glutenvrij hebben? Ik maakte al een keer "Spruiten" met pruimensaus, en dat smaakte geweldig!

-Vegan Stoofvlees met bier en een boterham met mosterd: de makkelijkste en vleesachtigste optie is seitan, maar je kan ook linzen nemen of hempfu,

-Gehaktbrood met kriekensaus

-Krieken met vegan gehaktballen en wit brood

-Stoemp en stamppot: wortelstoemp met sla, bijvoorbeeld, maar in stoemp kan je alle groenten kwijt. Klassiek zijn broccolistoemp, wortelstoemp, pastinaakstoemp, knolselderstoemp... Maak gewoon een puree van gekookte aardappels en groenten, voeg wat kokos (of andere) olie toe, zout, peper en nootmuskaat.

12.Chinees en Aziatisch
Zoals ik al zei: pikant verwarmt, en gember, chili en anijs zijn ook zulke verwarmende specerijen. Dus kan ik je aanbevelen om in deze gure periode eens wat exotische gerechten te proberen.
Ik kan je verzekeren: wat je bij de Belgische Chinese restaurants proeft, is een heel flauw afkooksel van de echte Chinese keuken (als iemand een kwalitatief Chinees resto kent waar ze vegan serveren, laat het me ajb weten!). In Azië is alles veel spannender en gekruider.
Een persoonlijke favoriet is Vegan Lookballetjes in Hete Gember saus (en daarmee is alles gezegd :)
Op diezelfde site vind je een recept voor veg manchurian - ook al een aanrader. 
Ethiopisch eten werkt vaak met typische wintergroenten en is heerlijk gezellig en verwarmend: injera en bijvoorbeeld zo'n heerlijke wittekool/wortelstoof.
Favoriet Zuid-Indisch eten bij ons is: Massala dosa: een superlekkere en gezonde, gefermenteerde glutenvrije pannenkoek van rijst - en linzenmeel gevuld met gebakken pikante patatten.

13.Noten
-Week noten, mix ze glad met water of olie, en je hebt een vullende saus.
-Vermaal ze in een keukenmachine en marineer ze met olie, look, mosterd, ketchup en kruiden, en bak daarna met een ajuin in de pan: je hebt nu notengehakt.
-Doe ze in slaatjes
-Maak er notenboters mee: een lang houdbaar, lekker vullend smeersel, voor recepten en tips, zie hier.
-Maak er pesto allerhande mee

14.Chips en Snacks
Dit is het seizoen van de boerenkoolchips!! Of van de netelchips, spruitjeschips, savooikoolchips, ...
-Wist je dat je ook zoete varianten kan maken?
-Spruitjes Chips van Velt: bij "donderdag, avondmaal".

15.Fruit
Ook fruit kan in deze seizoenen erg verwarmend werken.
-Appelmoes met vegan worstjes en aardappelen

-Appel/kweepeer moes

-Appel/mispelmoes

-Veenbessen in sinaasappelsaus

-gebakken appelen op oosterse wijze: met currypoeder, gemberpoeder en kokossuiker in olie gewokt: mjam.

-En natuurlijk kan je fruit rauw in slaatjes verwerken

-En in drankjes: warm appelsap met kaneel

-Appeltaarten en cakes

Worden jullie de winter/herfstkeuken wel eens beu? Wat zijn jullie favoriete winterse en herfstige recepten?

Geen opmerkingen: