zondag 2 oktober 2016

Foto Overzicht

Bij ikbenirisniet, een toffe blog die ik nog maar pas volg, zie ik geregeld een weekverslag met veel foto's passeren. Ik vind het een heel leuk idee, ook voor mezelf, met mijn slechte geheugen, om nog wat herinneringen aan mn voorbije weken online te zetten!
Helaas ben ik (nog) niet zo gedisciplineerd om van alles wat ik doe een foto te nemen, en dat elke week te posten. Vandaag dus een fotoverslagje van de voorbije twee weken!

Ondertussen ben ik al een tijdje mijn werk kwijt (ik schreef er eerder hier al over). Ik heb me nog geen seconde verveeld en ik heb me erg goed geamuseerd en heel nuttig beziggehouden! Voor een keertje loopt mijn huishouden eens op rolletjes! Er is verder enorm veel te doen in de tuin, met de oogst, in onze verbouwingen, in projecten waar ik mee bezig ben, en ook in het zoeken naar een nieuwe manier om centjes te verdienen. Eindelijk begrijp ik de gepensioneerden: eens je zonder baan zit, slibt alle tijd dicht!

Ik verwerkte allerlei oogst.
Courgettechips:
Gedroogde appeltjes, superkleurrijke eetbare bloemen, en peren, vooral die peren zijn een delicatesse, net snoepjes!
Verder maakten we samen een gigaketel appelmoes, heeeeerlijk. Ik kon de appels buiten in de zon schillen.
Van zo'n prachtig geschakeerde appel kan ik helemaal blij worden!
Nog meer appel - en peer verwerkingsmethodes:
ik maakte appel-bramenfruitleer, prachtige kleur en heel zoet. Check deze receptjes als je ook zelf fruitleer wil maken!
 In gedroogde vorm:

 En peren-courgetteleer, interessante manier om courgette te verwerken, maar dit leer smaakte me iets te veel naar de agavesiroop die er ook in gaat.
 Verder deze overheerlijke vegan frangipanetaart:
Om al het gedroogde lekkers te kunnen bewaren, waste ik een massa glazen weckpotten af, die ik ooit, jaren geleden al, eens via een gratis op te halen site bij een mevrouw ben gaan halen. Ik wist dat ze ooit heel goed van pas zouden komen! Ik weet niet wie de vorige eigenaresse was, maar het moet iemand geweest zijn die net als ik veel van tuinieren en koken met oogst hield, want soms kom ik op de glazen potten een etiketje tegen: kervelsoep, paardebloemsiroop, bietjes in het zuur, ...


Verder oogstte ik ook de spaghetti-pompoenen, het is de eerste keer dat we deze soort zetten, ik ben benieuwd naar de smaak:
Mijn vriend had zin in slow cooking met alle lekkers uit de tuin, en kwam met deze echt ongelofelijk lekkere groententaart opzetten. De taart was uit roggemeel gemaakt en bevatte, in laagjes, uit eigen tuin: spinazie, boontjes, tomaten, rode biet, look, pepertjes, wortels, pastinaak, prei, paprika en verder ui, tofu, olie en kruiden uit de biowinkel:En de volgende dag, die wat herfstiger was, maakte hij deze kleurrijke ovenschotel, alweer met allemaal eigen groentjes en patatjes:
Ik maakte de tuin winterklaar: ik wiedde alle paden (mijn plan is om de paden nu te levellen, en het onkruid bij te houden simpelweg door het met het grasmachien kort te houden, om het maaisel dan als mulch te gebruiken) en ik voorzag alle bedden van ruim veel mulch. Ik bosmaaide alle kanten, erg zwaar maar achteraf slaap je goed, en de tuin ziet er super in orde uit! Maaiselmulch:


De weekends waren ook erg leuk. In het eerste weekend ging ik mee koken voor de mannen van het zeisweekend. Zij maaien al drie jaar een waardevol stukje natuur. Blijkbaar komen er, hoe meer je de grond ver-armt door te maaien en het maaisel af te voeren, des te meer bloemen en planten, die vaak erg zeldzaam zijn. Wars tegen alle economische principes in, zoals één van de zeisers het mooi verwoordde.
We verzorgden een plantaardig ontbijt met zelfgemaakte confituurtjes en spreads (vegan eiersla, seitan hawaii, chili con seitan, gemarindeerde sojasteaks etc), lunch en vegan bbq voor deze harde werkers. 
Alles werd met smaak opgegeten en tussendoor was er tijd om de natuur in te trekken voor lange, fijne wandelingen, ons hondje was er bij en heeft zich erg goed geamuseerd.
Op de wandelingen kwamen we o.a. langs een surrealistisch aandoend, Dali-schilderij achtig landschap van dode bomen waarin de zeisers hun oude zeisen van enkele jaren terug hadden ingehangen. En enkele prachtige paddenstoelen.
En in het tweede weekend vierden we de verjaardag van een vriend op een mooi plekje in het veld, met een kampvuurtje en een stoofpotje erbij. Mooie afsluiter van de zomer, geweldige inzet van de herfst!
Geen opmerkingen: