zondag 1 mei 2016

Mediteren

De term "mindfulness" heb ik altijd belachelijk vinden klinken. In mijn ogen is het een echte marketingmove, een "hip", leeg begrip voor iets onnodigs.

Ik nam dus nooit zelfs maar de moeite om te weten te komen wat het echt betekende. Ik deed het af als "iets zweverigs".Voor meditatie daarentegen heb ik altijd respect gehad, al begreep ik nooit helemaal wat het precies inhoudt. Ik wist wel dat je er rustig en ontspannen van kan worden, en dat het je meer energie geeft.

Omdat ik mijn tijd beter wou indelen zocht ik naar manieren om ook meer energie te krijgen. En zo kwam ik bij meditatie terecht, en bij de app van headspace.

De formule voor starters sprak me heel erg aan: gratis uitproberen van "take ten," tien minuutjes van je dag spenderen aan het leegmaken van je hoofd, aan diep ademen, aan tijd nemen voor jezelf.

Net omdat het zo weinig tijd is (10 minuutjes maar!) en het tegelijkertijd zoveel positiefs beloofde was ik er nieuwsgierig naar en probeerde ik het uit.

Ik was blij verrast: niemand die je in een onmogelijke houding op de grond dwong, mediteren kan ook op een stoel.

Ik was blij met het begeleide ademen: iets wat ik al veel langer vaker wou doen, goed ademen.
En sceptisch als ik ben was ik ook erg verrast doordat ik inderdaad iets "geestelijks" ervaarde: een soort van ruimheid en stilte. Wanneer ik een echt goede sessie hebt, ervaar ik ongeveer hetzelfde, heerlijke gevoel dat ik had wanneer ik als kind droomde dat ik kon vliegen!

En tenslotte was ik ook opgelucht om te horen hoe meditatie en mindfulnes eigenlijk over hetzelfde gaan, maar nog meer door te horen dat het hier om eeuwenoude en beproefde technieken gaat - niet om iets hips en commercieels van vandaag.

Ik ben blijven verder mediteren. Af en toe lukte het me niet om die tien minuten op een dag te vinden, maar gaandeweg vond ik een ritme.

Toen ik, na het einde van mijn gratis proefperiode, even wilde uitproberen of ik het zelf niet verder alleen kon, begon ik te slabbakken (spelling???). Het kwam er niet meer van om even rustig tijd voor mezelf te nemen. Na een tijdje merkte ik dat ik slechter sliep.

Toen heb ik de knoop doorgehakt en een jaarabonnement betaald, en ik ben er heel tevreden mee. Ik mediteer nu elke ochtend, tien minuten lang. Soms ook op andere momenten van de dag, als ik even tot rust wil komen.

Wat doe jij om te ontspannen?

4 opmerkingen:

Greet zei

Ik probeer regelmatig tijd te maken voor yoga. Ik heb vroeger gemediteerd maar dat lukt me voorlopig niet meer. Ik heb het idee in mijn hoofd dat ik minstens een half uur per keer moet mediteren waardoor ik de lat te hoog leg en ik het dan tegen mijn zin doe, terwijl 10 minuten per dag waarschijnlijk ook al een verschil maakt. Voorlopig ga ik mij concentreren op yoga, ik merk dat de combinatie van yogahoudingen en bewust ademen me tot rust brengt.

Krol zei

Ik zou graag terug yoga doen, het heeft me in het verleden al veel ontspanning opgeleverd. Ik zoek nog naar de goede formule momenteel!

Razvan zei

Mindfulness is always ridiculous for me also

verdi zei

mindfulness is commercieel. Het komt van mediteren dat is gratis en al 3000 jaar lang.Doch alles wat naar meditatie en yoga eutonie brengt is zeer gezond.

Maakt velen bekend met meditatie dus beter kan t niet.
Iedereen kan mediteren want je richt je aandacht op het binnenkomen en uitgaan van de adem in je neus.
Daarbij leerde ik te tellen een ademgang is een ...tot 10 en weer naar een.
Dan heeft de aap - de mind - mijn bewustzijn in mijn hoofd toch... wat te doen. Maak de keuze te gaan zitten of en het te doen is alles.