zaterdag 27 februari 2016

Meer fijne geuren in huis

Een van mijn eindejaarsvoornemens (hier) was meer aangename geuren integreren in huis.
Ik heb eens uitgezocht op welke manieren ik meer geur kan integreren en hoe, en wanneer, en ondertussen begint het goed te lopen!
Ik had al een hele voorraad etherische olien in huis, ooit gekocht op reis in India, maar ik deed daar zelden iets mee.Nu heb ik op het net en in mijn boeken opgezocht wat ik met die heerlijke geuren allemaal kan doen!
Bij mij is het zo dat als ik zeg: "ik zal dat wel eens een keer doen", ik merk dat het er dan niet van komt. Ik begrijp het best als het een beetje idioot lijkt, maar als ik met mezelf "vaste momenten" afspreek waarop ik bijvoorbeeld een wierookstokje aansteek, dan komt het er wel van! En dus heb ik nu vaste momenten ingesteld (namelijk na het wekelijkse poetsen) wanneer ik met geur bezig ben.
Blijkbaar ben ik iemand die heeeeeel veel structuur nodig heeft!
Anyway, hier zijn de tips.
Let wel: etherische olieen zijn geen speelgoed. Slechts heel weinig E.O.'s (afkorting voor etherische olie) mag je rechtstreeks op je huid aanbrengen (zoals lavendel), met de andere E.O.'s moet je echt oppassen dat je ze niet onverdund op je huid gebruikt. Een teveel aan E.O.'s kan dan weer voor hoofdpijn zorgen. Enkele druppeltjes volstaan vaak al!

Hoe gebruik ik E.O. in huis?

1. Telkens ik ga stofzuigen, maak ik er nu een gewoonte van om enkele drupjes E.O. op de zuigkant van de stofzuiger te doen. Na enkele weken op deze manier werken, begin ik positieve effecten te ervaren: ik ruik onmiddellijk een fijne geur als ik de stofzuiger zie (ik pas een beetje behaviorisme op mezelf toe :) : ik probeer mezelf aan te leren: stofzuigen=FUN! En ook de huiskamer ruikt aangenaam na het stofzuigen.
1.a: ook als ik met een natte doek stof afneem, zorg ik ervoor dat het klusje aangenamer wordt door een paar druppels E.O. op de doek te doen.

2.Ik doe enkele druppels op de twee matjes die ik in de gang heb liggen.

3.Ik doe een paar druppels lavendel olie op mijn douchespons.

4. Ik druppel ook wat lavendel op mijn houten haarborstel.

5.Als ik zelfgemaakte tandpasta maak, doe ik daar tien a twintig druppels in van bv munt, tea tree, kaneel, citroen, venkel, ...

6.Toen we verkouden waren was het heel fijn om de druppels eucalyptus of tijm op onze zakdoeken te ruiken.

7.Op de zetels doe ik een paar druppels van iets ontspannends.8.Als je kaarsen maakt, zelf, kan je ook eens experimenteren met E.O. aan de was toe te voegen: geurkaars! Ook als je zelf zeep maakt komt E.O. van pas.

9.Wij maken zelf wasmiddel op basis van soda en zeepvlokken. Als wasverzachter gebruiken we witte azijn. Daar doen we soms wat E.O. in.

10.Als je zo'n chauffagebakje hebt waar je water in kan doen, kan je hier enkele drops E.O. bijdoen.

11.Regelmatig sprenkel ik wat druppeltjes in de ladenkast en in de kleerkast.

12.Als je een kachel hebt kan je ook wat druppels op houtblokken doen.

13.Ik doe een paar druppeltjes in mijn sloefen!

14.Schrijf je nog af en toe echte brieven? Met een druppeltje E.O. op de envelop of het papier wordt het nog aangenamer om de brievenbus te legen!

15. Het is een streefdoel van me om minstens een keer in de maand een deugddoende massage te geven, en te krijgen. Aan de massage olie kan je E.O. toevoegen.

16. Een druppeltje of drie in een muts

17.Geurtoepassing zonder E.O.: telkens mijn wekelijkse poetstaak er op zit, steek ik nu een wierookstokje op. Ontspanning en genieten, na al dat harde werk!


Ken je zelf nog andere leuke geurtoepassingen? Ik hoor er graag over!Adem diep in...Ruik!

Geen opmerkingen: