zondag 29 november 2015

Rusthuis voor veganistische bejaarden

Ik ben nog jong, zowel van geest als lichaam, maar soms denk ik al wel eens aan de dag waarop ik echt oud ben en zorg nodig zal hebben.
Hoe moet dat??  Ik eet geen vlees, vis, eieren, melk, zuivel of zeevruchten.   Ik ben het gewoon om supergezonde, biologische en veelzijdige vegan maaltijden te eten.
Maar ik ken tot nog toe geen enkel rusthuis dat voor die behoeften catert.
De moemoe van mijn vriend verbleef onlangs voor een korte periode in zo n rusthuis.
Ik was eigenlijk blij verrast door de service daar:
Overal welkomstborden, kastjes en meubels uit de jaren 50, zodat de bejaarden zich thuis zouden voelen, vriendelijk lachend personeel dat de bewoners bij hun naam aansprak, enzovoort.
In het tijdschrift van het rusthuis las ik dat bejaarden zich konden opgeven om naar de kapper te gaan (voor een echte coupe moemoe, je kent dat wel), om te gaan kaarten, oogst inmaken, yoga, talen leren, ...
Ik concludeerde dat ik me als bejaarde best thuis zou kunnen voelen in zo n home.
Tot ik het menu zag.
Elke ochtend kon je kiezen tussen twee soorten beleg voor op de boterham.  Kaas of vlees, speculaaspasta of choco, confituur of smeerkaas, etc.
Vet, suiker, vlees, vis, of zuivel: allerlei dingen die ik niet eet.  Bovendien eet ik ook nooit brood (liever haver) s morgens...
 S middags kreeg je dan de gekende klassiekers: koninginnehapjes, gentse waterzooi, steak, ...:
Vlees, vis, gevogelte, enzovoort.
Aaah!
Bestaan er dan echt geen vegan bejaardentehuizen?  Is er hier iemand mee bezig?
Ik weet dat de organisatie Eva ooit een project heeft opgestart voor een home waar senioren zich echt thuis kunnen voelen, waar ze zich voor zover mogelijk nog "nuttig" kunnen maken, als ze dat willen, door de planten te verzorgen en de dieren te eten te geven enzovoort.  Maar hoever staat het daarmee?
In Nederland heb je Felixoord en aangrenzend woonpark Ommerhof, rusthuis en woonzorg voor bejaarde veggies, maar volgens het internet kampt de plek met financiele problemen...
Mocht iemand meer weten: vertel het hier, ajb!
Ps, lees ook mijn post over vegan ziekenhuiseten!

3 opmerkingen:

~° Sarah °~ zei

Hej Krol! Volg je al even via bloglovin, niet zeker of ik ooit op iets reageerde. Bij deze :). Ben momenteel op wereldreis maar werkte tot oktober als diëtiste in een rusthuis, stond ook in voor de samenstelling van de menu. Begon er 4 jaar geleden te werken als vegetariër en werd 2 jaar terug veganist. Stond daardoor vaak tussen twee vuren: de gezondheid van de mensen en de ethische kwestie. Lijkt misschien niet tegenover elkaar te staan als veganist maar in een rusthuis is dat wel zo. Wat gezondheid betreft ga ik korter door de bocht dan je misschien verwacht; bij de meeste (niet alle maar wel de meeste) bewoners is dit een eindstadium; op de vraag 'wat is gezondheid' zie ik een ander antwoord voor 'jonge' mensen dan voor bejaarden. Levenskwaliteit primeert, niet het verlengen van de levensverwachting. Bij bejaarden hangt veel af van eetlust en lichaamsgewicht (nog extremer kort door de bocht maar vnl. Relevant hier); voeding aanbieden die afwijkt van wat ze gewend zijn te eten /graag eten staat bijna gelijk aan ongewenst gewichtsverlies. De meesten zullen sneller met ondergewicht worden geconfronteerd en de talrijke nare gevolgen daarvan dan het overgewicht waar jonge mensen tegen vechten. Wat dat betreft ben ik voorstaander van de traditionele keuken. Maar zoals ik al zei ben ik zelf veganist; een maal eieren op de menu plaatsen staat gelijk aan de aankoop van ongeveer 150 eieren; dan heb ik het nog niet over de enorme sponsoring van vlees-industrie, de boodschap naar bezoekers en personeel dat dit 'normale' voeding is, ... niet gemakkelijk, echt niet. Daarom dat ikzelf ook zoveel mogelijk verschoof naar de middenweg; zoet beleg (energiedens blijft noodzakelijk). Daarnaast was er ruimte voor persoonlijke verzoeken; wat weinig was op die 4 jaar tijd (200 mensen gekend); 1 ex-vegetariër die kleinere porties vlees en grotere porties groenten vroeg, enkele dames met een melkallergie, enkele palliatieve verzoeken voor aparte maaltijden en iemand die elke dag cornflakes wou als ontbijt ipv brood. Wat ik zeker wil benadrukken is dat déze generatie bejaarden weinig vegetariërs kent, maar dat gaat anders zijn als wij die leeftijd bereiken! Wat mij minder zeker lijkt is of rusthuizen op zich zelfs nog zouden bestaan ... hoop dat dit wat inside-info kon geven en uw zorgen een beetje kon ophelderen

Krol zei

Hey Sarah, dank voor je reactie. Ik begrijp goed dat bejaarden van nu hun dieet niet willen aanpassen, en dat ze meer levenskwaliteit dan gezondheid kiezen. Ik wil geen enkele bejaarde een ander dieet opdringen, ik sprak alleen mijn bezorgdheid uit over wat er met de huidige generatie van jonge mensen gaat gebeuren als wij een rusthuis nodig hebben! Waarschijnlijk zullen er tegen dan al heel wat meer opties zijn, laat ons hopen... Maar gezien hoe snel plantaardig eten meer en meer de trend wordt, zou het me verbazen als er tegen 2060 geen vegan rusthuizen zijn!

~° Sarah °~ zei

Exact! Komt helemaal goed :)