zondag 12 juli 2015

Updateje

Omdat ik de laatste tijd met vanalles bezig ben geweest, heb ik niet echt de tijd genomen om op deze blog over kleine en grote gebeurtenissen in ons leven te vertellen...
Met dit updateje en wat foto s probeer ik dat goed te maken!

Ik vertel in willekeurige volgorde...

Op een van onze weldadige wandelingen kwamen wij (ik en de hond) een roofvogeljong tegen.  Het dier zat op de grond, vloog niet op, maar zag er niet gekwetst of ziek uit.  Hij verdedigde zich wel wanneer de hond nieuwsgierig naar hem toe ging. 
Thuis gekomen zocht ik op het internet naar "wat te doen als je een roofvogeljong vindt". 
Blijkbaar is het in deze periode normaal om schijnbaar hulpeloze jongen op de grond te zien zitten.  Ze lijken misschien kwetsbaar, maar worden nog steeds door hun ouders bijgevoed, tot ze leren vliegen.  En inderdaad, op de plek waar ik het jong zag, weet ik een roofvogelnest zitten...  Ik weet alleen niet welke vogel dit is.  Iemand?Ik ben stiekem verliefd op de wildheid van mijn tuin.  Maar soms baart die zelfde wildheid me wel eens zorgen...

We hebben hier nu al twee vrijwilligers op bezoek gehad!  Deze keer was er een meisje uit amerika dat handig met hout kon omgaan.  Ze maakte voor ons een grote bloembak en een verhoogd bed uit hout dat we nog hadden liggen.  Wij hopen in het verhoogde bed worteltjes te kunnen kweken!  Onze grond is daar namelijk niet geschikt voor: die is heel klei-leemachtig.  En ik eet nu net heel graag worteltjes...  In ieder geval zien beide bakken er prachtig uit!Ik ben heel trots op alle planten die ik hier al heb kunnen introduceren langs onze wilde beekkant.  Tevoren groeiden er langs de beek enkel netels.  Ik heb niets tegen netels, het zijn belangrijke waardplanten, maar in de omgeving groeien er al gigantisch veel netels.  Ik wilde diversiteit, en dus ben ik begonnen met maaien en afvoeren, en tegelijkertijd nieuwe planten invoeren. 
Langs de beek groeien nu ook kaasjeskruid, venkel, muntsoorten, zevenblad, stinkende gouwe, goudsbloem, salie, toorts, koninginnekruid, guldenroede, en nog veel meer!

Ik ben dol op monarda, ook gekend als Earl Grey.  Het is prachtig om te zien, ruikt heerlijk, smaakt lekker, en trekt allerlei bijtjes aan!  En met hun rode haardossen zien deze planten er surrealistisch grappig uit!
Er is opnieuw een bijen volk in onze tuin!!!  Nadat helaas beide volkeren vorige winter gestorven waren, kreeg ik van een bevriende biodynamische imker een zwerm!  Deze imker had ook verliezen geleden, maar had wel enorm veel zwermen van de overlevende volkeren. 
Het volkje ging vlot de nieuwe kast in - hoewel mijn vriend beweert dat hij de koningin op mijn kapruin (imkershoed) heeft zien zitten toen we de zwerm inklopten!!!  Ik ben voorover gaan hangen en dan heeft hij koningin en gevolg de kast in geveegd.  De rest van het volk hebben we via een schuine plank laten inlopen.  Het is een klein volk, maar ze doen het goed.  Ze hebben mooie, nieuwe witte raten gebouwd, en brengen volop stuifmeel binnen.  In de tuin vliegen ze op dit moment vooral op de klaver en het kaasjeskruid.  Het is prachtig om de bijtjes op die kaasjesbloemetjes te zien zitten.  Meestal zijn ze helemaal paars bepoederd! 

Ik probeerde de kast vanbinnen door het raampje te trekken, maar dat bleek te donker.  Ik fotografeerde dan maar een bijtje dat naar binnen vliegt!
Ik had het eerder al over het belang van vaste, doorlevende groenten in de tuin.  Vorig jaar schafte ik me een doorlevende broccoli aan, een 9star perennial, en ik ben blij te zeggen dat deze het bijzonder goed doet!  Ik kijk uit naar verse broccolischeutjes, volgend voorjaar!
Ik ben dol op allerlei malva's...  In de tuin staan verschillende kleuren stokroos, die elk jaar zichzelf uitzaaien...
Nog een voorbeeld van de wildheid van de tuin...  Kaardebol vind ik prachtig, zowel in de zomer, als hij mooie paarse en druk door hommels bezochte bloemetjes draagt, als in de winter, wanneer de vogels zaadjes snoepen uit de verdroogde hoofden.  Maar het is wel een woekerplant...

Ik vind het ook geweldig als er nieuwe soorten in de tuin opduiken!  Hier een toorts...
Wilde, wilde tuin...
Je ziet hier o.a. alsem, die geldt als drugs uit eigen tuin...
Ik hou ook van woekerende eetbare planten... 
Naast winterpostelein laat ik bijvoorbeeld rode melde zich naar hartelust uitzaaien.  Rode melde vind ik niet alleen mooi, en lekker, als spinazie - het is ook een supermakkelijke groente!  De kiemen van deze plant kunnen elk bord opfleuren...
De rode bessen doen het blijkbaar goed naast de witte bloempjes  van de bloeiende selderplanten...  Binnenkort is het tijd voor rodebessenketchup - smaakt lekkerder dan het klinkt!Beemdkroon is een prachtige plant, en een goede waardplant voor bijen en hommels.  Ik heb er gele en roze...
In de winter maakte ik met een vriendin een wilgenhutje!  De wilgen zullen aan mekaar groeien, en ooit zal het er prachtig groen uitzien.  De potjes dienen als gewicht om de takken het eerste jaar gebogen te houden.  Reeds heel wat nieuwsgierige buren vroegen waar die potjes voor dienden...  Zou leuk zijn als ik een potjesboom in de tuin had, waaraan bokaaltjes bonen in tomatensaus of kikkererwten groeiden!
We gaan dit jaar heel wat bramen hebben, zowel wilde als gecultiveerde doornloze...
Ik vond een vertikaal hangend vogelnestje in deze berk...
We hadden voor het eerst dit jaar (1) perzik, en we zullen ook voor de eerste keer druiven hebben!
Verder verloren we helaas een loopeendje...  Onze mooie witte Arthur.  Op een dag verdween hij gewoon...  We zochten, maar vonden hem niet terug.  We vermoeden dat hij door een marter geroofd werd.  Onze andere eend, Victor, vonden we op een ochtend met bebloede nek in de tuin terug.  Hij had een wonde, en leek geschokt te zijn, maar hij leefde.  Hij is een taaie eend, en we hadden vaak de indruk dat hij intelligenter dan Arthur was (zo gaat hij nooit de beek in bij sterke stroming, terwijl Arthur dat wel deed.  Arthur moesten we dan gaan "redden", omdat hij op eigen houtje niet terug geraakte).  We gaven Victor versterkende middeltjes (brood geweekt in water met appelazijn) en hij raakte erbovenop.  Vandaag is hij terug de oude, en is hij goede maatjes met de kippen. 
Maar omdat we het een beetje zielig vinden dat hij als enige eend tussen de kippen loopt, zijn we van plan gauw een nieuwe loopeend te introduceren.  We hebben daarmee gewacht, omdat we niet zeker wisten hoeveel roofdieren er in de buurt waren.  Maar aangezien er nu al erg lang geen aanval meer is geweest, denken we dat het tijd is...

Zo, dat was de update!


1 opmerking:

Weg naar zelfvoorziening zei

Wat een heerlijkheid! Bij ons is het op verschillende plaatsen ook zo lekker wild, ik vind het prachtig. Het mooie is dat je ziet dat dieren en insecten zich ook fijn voelen!