zaterdag 28 juni 2014

Eeuwig jong en mooi blijven

Als je "Annette Larkins" googelt, kom je uit bij een vrolijke, energieke dame van over de 70.
Niets bijzonders, misschien, ware het niet dat deze mevrouw er eerder 40 dan 70 uitziet...
Haar jeugdige uiterlijk en haar goede gezondheid, zo beweert ze zelf, heeft ze te danken aan het feit dat ze volledig plantaardig en rauw eet.  In haar tuin en op haar vensterbanken kweekt ze allerlei groenten, kiemen en bloemen.  Ze maakt sapjes en salades van o.a. kiemen, noten, zaden, pitten, groenten en fruit - en ze ziet er fantastisch uit!
Wat een reclame voor de plantaardige levensstijl!  Haar verhaal deed me denken aan het moedige zelfvoorzienende koppel van het boek "Een tevreden leven" - moedig omdat zij in de jaren 60 al hun veganistische levenswijze aanprezen.  Ook zij leefden erg lang en gelukkig. 
Om het met je eigen ogen te zien en wie weet wel eens een receptje uit te proberen:

www.annettelarkins.com

In Duitsland en Amerika is veganisme en plantaardig raw-food een ware hype.
Veel mensen proberen deze ethische diëten uit, misschien niet omdat ze zo begaan zijn met het leed van de dieren, maar wel omdat het steeds opnieuw blijkt dat veganitisch
eten echt goed is voor je lijf.
Je gaat er fantastisch uitzien, en o.a. Annette is het levende bewijs dat plantaardige voeding gecombineerd met een positieve houding en veel beweging voor een "eeuwige" jeugd kan zorgen.
Hoe meer mensen kiezen voor een veganistische levenswijze, hoe beter.  Of ze dat nu omwille van gezondheidsredenen of uit ethische overwegingen doen, maakt in sé niet uit.  Zolang die vreselijke fabrieken met opgesloten levende wezens maar ophouden te bestaan...

Ook bij ons begint de informatie over gezonde voeding door te sijpelen.  In de boekenwinkel waar ik werk merk ik dat er hoe langer hoe meer vegetarische kookboeken verschijnen - en ook dat deze boeken steeds vaker gekocht worden.
Toen ik vegetariër werd op mijn 18e, nu meer dan 10 jaar geleden, riep mijn zus (die dokter is) ongerust uit: "Maar dat is super ongezond!!!"

Ondertussen zijn we zoveel jaren verder en voel ik me prima.  Veel mensen trekken nog hun wenkbrauwen op als ze "veggie" horen - maar iedereen weet eveneens ondertussen dat vlees echt ongezond is.  Denk maar aan:
-De antibiotica en geneesmiddelen die de arme zielen in de veel te kleine, stinkende holen te slikken krijgen...
-Het minderwaardige, genetisch gemanipuleerde of opgefokte voer waarmee ze vetgemest worden...
-De stress die hun lichaam constant aanmaakt omdat ze met teveel op elkaar zitten, en de angst.
-enzovoort.
Heel veel tijdschriften publiceren heel veel artikels over wat nu gezond is.  Altijd zie je in die artikelen groenten en fruit aangeprezen.  Vlees wordt er haast nooit meer in vermeld.

In de kookboeken die voor onze winkel aangekocht worden, kan je een langzame transitie merken:  het is nog niet geheel plantaardig - maar er wordt aan gewerkt.
Drie titels die me te binnen springen:

1.Boost van Goedele Leyssen
Een bijzonder informatief boek als je je leven wil veranderen en gezonder wil gaan leven.  Met allerlei tips, yoga-oefeningen, bepaalde technieken om beter adem te halen, recepten voor sapjes en smoothies, en allerhande tips en trucs om zo mooi mogelijk voor de dag te komen.
Goedele legt uit waarom vlees eten je lelijk maakt, zonder daarom een vegetariër van je te willen maken.  En hier en daar merk je dat een eitje of wat melk volgens haar filosofie nog kan - al wordt het gebruik van plantaardige melk en raw-food (waarin geen eieren passen) geprezen.

2.Rauw van Delphine de Montalier
Een prachtig vormgegeven kookboek dat geschikt is voor zowel vleeseters, pescotariërs, vegetariërs en veganisten die eens willen experimenteren met raw food...  De plantaardige recepten vond ik best interessant, maar het bloederige vlees en de overvloedig geprezen doch bijna uitgestorven tonijndelen kon ik minder smaken.

3.Super Healthy Snacks: zonder gluten, suiker en eieren van Jenna Zoe
Een mooi en interessant kookboek dat bijna helemaal vegan is, niet omwille van ethiek, maar omdat er nu eenmaal veel mensen met allergieën zijn...

Laat de plantaardige(re) toekomst maar beginnen!

Geen opmerkingen: