zondag 26 januari 2025

Makkelijk Zelf Thuis Tempeh Maken Met... Je Eigen Lichaamswarmte?!

Makkelijk Zelf Thuis Tempeh Maken Met... Je Eigen Lichaamswarmte?!

--Nieuwe Reeks: Zelf Makkelijk Tempeh Maken, weetjes, tips, trucs en originele ideeën!!--

Sinds een paar maanden ben ik he-le-maal into Zelf Tempeh Maken. Ik vond tempeh uit de winkel nooit lekker: saai, een tikje bitter van smaak, rare textuur.

Maar toen proefde ik tempeh die een vriendin thuis had gemaakt, en de smaak van die tempeh was héérlijk: nootachtig, umami. De structuur was knapperig en lekker.

Ik begon een zoektocht naar tempeh: wat het is, hoe je het maakt en wat je er allemaal mee kan doen, en ik kan je vertellen: ik viel van de ene verbazing in de andere. Een beetje zoals Alice die in Wonderland terecht is gekomen – Tempehland. In deze nieuwe reeks bespreek ik hoe je tempeh thuis kan maken zonder incubator, zonder plastic, hoe je tempeh lekker kan bereiden en opeten, en nog veel meer. 

Laat me je bij de hand nemen en je meenemen langs alle wonderen die ik in Tempehland leerde kennen. Hou je van lekker eten, van vegan innovaties, van voedsel voor de toekomst? Laten we gaan!

Vandaag: Makkelijk Zelf Thuis Tempeh Maken Met... Je Eigen Lichaamswarmte...*

*Domingo Club stuurde mij een Tempeh Juweel op dat ik mocht uitproberen. Ik geef je mijn eerlijke mening!

Twee glazen petrischaaltjes, een bioplastic houder, en een katoenen koordje om tempeh in te maken: de Tempeh Halsketting...

Tempeh Maken en Het Incubatieproces

Zelf tempeh maken is relatief gemakkelijk, maar er is een ding waar je rekening mee moet houden: tempeh moet een tweetal dagen kunnen rijpen op een temperatuur die tussen 28 en 37°C ligt. 

In Indonesië, het thuisland waar tempeh lang geleden ontdekt werd, is dat rijpen peanuts: het klimaat ginds is tropisch. Maar wat als je in Europa woont, en je bv in de winter tempeh wil maken

In een volgende post ga ik allerlei creatieve oplossingen bespreken om zelf makkelijke en goedkope incubators te maken. Maar vandaag bespreek ik de allermakkelijkste, meest efficiënte en allergoedkoopste manier ooit: tempeh fermenteren met je eigen energie!

Postpakketje met: 1 tempeh halsketting, 1 zakje bio sojabonen, 1 zakje starter, 1 instructieboekje, 1 sticker, 1 kaartje en 1 lief briefje...

Je Lichaam als Energie Efficiënte, Goedkope en Makkelijke Incubator

Toen ik opzoekingswerk naar tempeh incubators deed, dacht ik regelmatig aan lichaamswarmte: omdat onze lichaamstemperatuur 37°C is – precies de temperatuur die tempeh nodig heeft!

Ik was blij verrast te ontdekken dat er al effectief Tempeh Pioniers zijn die tempeh hebben gemaakt met behulp van hun eigen lichaam als incubator!

1.De Nieuw-Zeelandse Diana Noonan vermeldt dat er mensen zijn die hun tempeh mee naar bed nemen om hem 'op temperatuur' te houden: Some fermenting fanatics take their bags to bed with them. :)

2.Deze (denk ik?) Belgische dame maakte tempeh door een plastic zakje vol geïnoculeerde bonen met behulp van elastiekjes in een soort van worst compartimentjes te verdelen die ze rondom haar buik bond. Ze vertelt hoe ze de tempeh 13u aan'hield', en er zelfs mee ging wandelen :)

3.Het meest verrassend kunstige en zelfs ontroerend (vind ik) mooie voorbeeld van mensen die lichaamstemperatuur gebruiken om tempeh mee te incuberen komt van de Domingo Club

Twee mega creatieve Belgen: Maud Bausier en Antoine Jaunard, vestigden de Domingo Club te Barcelona. Het is hun missie om gefermenteerde plantaardige eiwitten te promoten. 

Zij geloven dat echte verandering begint bij onze dagelijkse gewoontes en dat een essentieel deel van de oplossing voor de klimaatcrisis bij duurzame voeding begint. Daarom ontwikkelen ze hulpmiddelen zodat iedereen thuis zelf makkelijk tempeh kan maken!  

Naast tal van andere prachtige projecten rond voeding -- check zeker hun website!! -- introduceerden ze o.a. een tempeh incubator, de Domingo Fermenter voor tempehmakers in koudere klimaten, evenals...

Het Tempeh Juweel: the DomingoNecklace, een halsketting van duurzame en doorzichtige materialen, waarmee iedereen met behulp van de eigen lichaamswarmte een minitempeh kan creëren!

Je kan de halsketting bestellen via deze website:

https://domingoclub.com/products/domingo-necklace

De website MOLD bracht een mooi artikel over Domingo Club en hun fantastische fermenteerjuweel:

https://thisismold.com/object/domingo-necklace-tempeh-fermentation


De Halsketting, gevuld met geïnoculeerde boontjes VOOR de fermentatie...

Domingo Halsketting Tempeh Juweel

Ik mocht het Domingo Juweel uitproberen!!!!

Ik ben ZO blij met het mooie postpakketje -- een duurzaam kartonnen doosje, dat bevat:

-het tempeh juweel

-een zakje met gepelde bio non-gmo sojabonen die in Italië geteeld worden.

-een zakje met tempehstarter: rhizopus, wordt in België gekweekt!

-een boekje met gedetailleerde en duidelijke instructies

-ik kreeg er ook nog een leuke sticker, een lief briefje en een kaartje bij!

Over elk detail is nagedacht, schrijven Maud en Antoine, en dat merk je! De Domingo halsketting wordt in Barcelona geproduceerd. Het juweel bestaat uit 3D-geprint bioplastic, een katoenen koord en twee glazen petrischaaltjes die in elkaar passen. 

'Every detail counts': de glazen schaaltjes bevatten een uitneembaar 'maantje' van bioplastic. Deze maan heeft een dubbele functie


Het bioplastic maantje met uitholling om de benodigde starterscultuur mee op te scheppen...

1.Je kan er je benodigde hoeveelheid droge bonen mee afmeten: net zoveel boontjes als er in het glaasje passen met de maan erin.

2.Via de kleine holte bovenin het maantje meet je de exact benodigde hoeveelheid tempeh starter!

Ingenieus!

De al dente gekookte sojaboontjes: hier worden ze gedroogd op een schone theedoek...

Zelf Tempeh Maken Met je Eigen Lichaam: Hoe?

Hoe je zelf tempeh kan maken met of zonder Domingo Halsketting bespreek ik uitgebreid en gedetailleerd in een van de volgende blogs in deze reeks. Tempeh maken is niet moeilijk, en Domingo Club voorziet een pamflet met heldere instructies. Vandaag bespreek ik alleen mijn ervaring:

1.Ik kookte de geleverde hoeveelheid sojabonen.

2.Ik droogde de net gare boontjes mbv een schone theedoek.

3.Met behulp van het 'maantje' mat ik de benodigde hoeveelheid tempehstarter af, en deze mengde ik met de bonen.

Ik vul het petrischaaltje met de gekookte en geïnoculeerde boontjes...

4.Ik deed de starter+boontjes mix in het kleinste petrischaaltje, paste het tweede petrischaaltje er bovenop, en bevestigde de twee schaaltjes in de bioplastic houder. Daarna hing ik de ketting over mijn hoofd en onder mijn trui. 

5.Ik droeg de halsketting twee dagen lang -- 's nachts kan je de ketting onder je hoofdkussen leggen: daar is genoeg 'nestwarmte'. Al in de voormiddag van Dag 2 begon het witte mycelium te groeien, totdat het hele glaasje wit zag.

De tempeh is klaar...

Mijn Ervaring

Ik vond het een superfascinerend idee dat ik mijn eigen avondmaal kon 'kweken' dankzij mijn eigen lichaamsenergie. Ik ontwikkelde ook een 'band' met 'mijn' tempeh: het is alsof je een soort van stil huisdier (in werkelijkheid gigantisch veel microscopisch kleine goedaardige organismes) verzorgt. Waar ik ging, ging de tempeh mee: huis opruimen, de hond uitlaten door de kou, 's nachts 'sliep' ook de tempeh, onder mijn hoofdkussen. En toen de tempeh klaar was, miste ik hem bijna! Het is een fijn idee dat ik vanaf nu wanneer ik maar wil supermakkelijk een tempehburgertje kan laten groeien dankzij mijn eigen lichaamswarmte...

De tempeh smaakte superlekker!


 
Nog ongebakken in de pan...

Mogelijke Nadelen 

-met één juweel bekom je, als alles goed gaat, 1 mini tempeehtje. Maar: ook een kleine hoeveelheid tempeh bevat enorm veel waardevolle voedingsstoffen en eiwitten. Het is geconcentreerd spul... Hoe leuk zou het zijn, als je met je hele gezin (elk zijn persoonlijke Domingo Halsketting) ieder zijn/haar persoonlijke avondeten 'laat groeien'?! En dit, eens je het juweel hebt aangeschaft: eindeloos herhaalbaar...

-ook een kleine hoeveelheid droge bonen moet je vrij lang koken: 40à60 minuten. Oplossing: kook de bonen samen met ander eten. Of kook ze in een snelkookpan (sneller klaar, minder energie nodig).

-aangezien het juweel best huid-op-huid ligt, met wat kleding eroverheen (incuberen verloopt warm en in het donker) kan je er niet de hele tijd mee lopen pronken... Persoonlijk voelde ik me een beetje Frodo The Tempeh Bearer ipv de Ringdrager: 'Keep it secret, keep it safe!'

-de petrischaaltjes zijn van glas, en dus breekbaar. Gelukkig houdt het bioplastic omhulsel hen veilig

-Misschien gebruik je een heel erg sterk parfum: wanneer je zelf tempeh maakt met lichaamsenergie, laat je sterke parfums beter achterwege.

Zoals Domingo Club voorstelt: in olijfolie gebakken, met wat sojasaus en een snuifje peper en zout...
NJAM!

Voordelen

-met deze halsketting kan je je eigen persoonlijke tempeh 'kweken', zonder incubator, zonder duur technologisch materiaal, en met je eigen lichaamsenergie: dat is wat mij betreft REVOLUTIONAIR! Dit is cultuur! Dit is ook letterlijk een, JOUW, cultuur kweken! Dit is wat Sandor Katz je eigen eetbare revolutie starten noemt. Dit tilt 'grow your own food' naar een héél ander niveau! 

-eens aangekocht kan je deze halsketting oneindig keren hergebruiken

-het juweel is gemaakt van bioplastic en dus huidvriendelijk: ik ben bv allergisch aan metaal en draag anders nooit juwelen...

-de methode is relatief foolproof: eens je het proces onder de knie hebt, is het supermakkelijk om op deze manier tempeh te maken. 

-met behulp van deze halsketting kan je dus relatief goedkoop je eigen tempeh maken, die veel lekkerder is dan die in de winkel. 

-je kan deze halsketting overal mee naartoe nemen, en je kan dus vanaf nu altijd en overal tempeh maken

Doorgesneden Tempeh Burgertje...

-tempeh maken op deze manier is super ecologisch: je creëert een vegan eiwittenbron met zelf opgewekte energie...

-De halsketting leent zich voor allerlei mini tempeh avonturen, want wist je dat je het niet bij gefermenteerde sojaboontjes hoeft te houden? In een volgende blog van deze reeks bespreek ik hoe je ook van andere peulvruchten, en zelfs noten en granen tempeh kan maken. 

-het juweel is mooi, ingenieus, handig, stijlvol, licht en simpelweg cool

-ook al hou je best je kleren eroverheen, je kan het juweel wel eventjes eronderuit halen om te tonen: wat een geweldige gespreksstarter :) 

-het is fantastisch materiaal voor workshops fermenteren

-een prachtig cadeau voor elke vegan, en voor iedereen die graag kookt, fermenteert en experimenteert in de keuken

-Domingo Club stelt zelf voor om de Domingo Halsketting te delen met een geliefde, zodat je, net als het mycelium, een verbinding creëert... Net als de rhizopus draden creëren we op die manier een duurzaam netwerk richting een ecologischere toekomst...

Conclusie

Ik vond dit kleine tempeh experiment ongelofelijk inspirerend en ik ga deze halsketting nog heel, heel veel gebruiken! Terwijl ik 'em droeg, dacht ik na of er nog meer 'body incubated tempeh' mogelijkheden zijn. Misschien bedenkt iemand ooit nog wel eens tempeh polsverwarmers, scheenbeenbeschermers, dijenwarmhoudertjes, tempeh push up bh's :) of tempeh rolkraagjes? Tempeh draagdoeken of tempeh belly belts

Als jij iets dergelijks ontwerpt, uitprobeert of nog een ander leuk idee hebt: laat het zeker weten!

Normaalgezien schrijf ik enkel in het Nederlands, maar ik vind deze Domingo Halsketting ZO leuk dat ik deze tekst ook in het Engels ga publiceren: lees de Engelse versie hier, om zoveel mogelijk mensen te bereiken, en het netwerk te vergroten. 

Voel je dus vrij om te delen: dankjewel!!! 

Zoals Maud en Antoine het formuleren:

Making and eating Tempeh is the best solution we've found

1.To tackle the climate crisis

2.To fix our broken food systems

3.To eat nutritious, sustainable and affordable food...

At home.  

Ben jij al een lid van de Club?






Geen opmerkingen: