zondag 9 juni 2019

Vegan Recept Ideeën met Nori Zeewier

Vegan Recept Ideeën met Nori Zeewier


Vegan Sushi, uiteraard! Hier met wortel, pastinaak en prei.

Twee jaar geleden kocht ik een pak norivellen in de winkel, want ik wilde absoluut meer zeewier gaan eten: het is gezond, en het is eens iets anders.
Maar...
-ik wist niet goed hoe ik moest koken met zeewier: hoe gebruik je het?
-ik vond die kleine pakjes gedroogd zeewier van 100gr erg duur...

Bijgevolg...
Bleef het zeewier twee jaar lang liggen.
Sporadisch heb ik wel eens iets met wakame of dulse gemaakt, zie bv groene smoothie met zeewier en appel, of wakame superspread, een broodbeleg, of vegan aardpeer risotto met zeewier!

Onlangs wou ik sushi maken, en toen ik daarvoor wat opzocht over zeewier, bleek...
-dat het nog echt supergezond is (het bevat bv jodium, wat je niet in veel andere voedingsmiddelen aantreft)
-dat je het meer moet zien als een bijgerecht-ingrediënt.
Je voegt het toe, aan bv soepen, salades, of je gebruikt het als wrap.
Er bestaan leuke kookboeken enkel over zeewier, en vegan, check bv Lisette Kreischers Groente uit Zee (met werkelijk magnifieke foto's)...
-ok, je betaalt nog steeds behoorlijk veel voor wat een klein pakje lijkt. Maar eigenlijk heb je per keer dat je zeewier gebruikt slechts weinig nodig. Wanneer je het wier laat wellen in water, heb je veel meer. Je komt erg lang toe met zo'n klein pakje.
-bovendien (na twee jaar kan ik het weten:) is zeewier in gedroogde vorm quasi eeuwig houdbaar.
-het voegt een extra smaakdimensie toe, en biedt heeeeeeel veel creatieve mogelijkheden

Ik wou sushi maken, maar maakte me zorgen over het feit dat je dan, volgens de recepten, speciale sushirijst nodig hebt (die ik niet had), en speciale azijn, etc etc. Ook had ik geen sushimatje.
Japanse haute cuisine liefhebbers krijgen bij de volgende zin waarschijnlijk tranen in de ogen, maar toch lukte het goed:
Na goeie aanwijzingen van een vriendin heb ik sushirijst gemaakt met Italiaanse ronde rijst, en dat ging prima.

Vegan recept: Sushi
Nodig voor de rijst:
-norivellen
-ronde witte rijst: 2 kopjes
-water
-4 el azijn (ik had rijstazijn, dat was lekker, maar je kan ook witte wijnazijn, aardpeerazijn, appelazijn, ...nemen)
-1 el sojasaus
-1 el ahornsiroop
-platte grote schaal om de rijst met azijnmengsel te vermengen en te doen afkoelen.
-een snijplank
-een schone handdoek of een sushimatje
Nodig voor de vulling:
Hier kan je creatief zijn met allerlei combinaties! Kies uit:
-mangoreepjes
-avocadoreepjes
-gemarineerde en gebakken tofureepjes, of seitan, of tempeh
-gebakken of geroosterde zoete aardappelreepjes
-rauwe wortel reepjes
-rauwe koolreepjes
-wasabi (als je van pittig houdt)
-optioneel, ter afwerking: sesamzaadjes
-kommetje met water voor je plakkerige vingers, tijdens het rollen
-extra azijn, sojasaus, of een combi om de sushi in te dippen.
-scherp mes
...
Hoe maak je het?
1.Zet de rijst onder water in een pot.
2. Laat ern half uur minstens weken.
3. Spoel de rijst.
4. Meet af hoeveel kopjes je nu hebt (de rijst is gezwollen).
5. Voeg dezelfde hoeveelheid aan kopjes water toe.
6. Zet de rijst op het vuur met dicht deksel. Heb je een pot met doorzichtig deksel, ideaal. Heb je die niet, dan ga je je zintuigen goed gebruiken :)
7. Je mag namelijk het deksel niet meer opheffen om te kijken: dan ontsnapt de stoom.
8. Luister goed of de rijst kookt (zie je ook aan de stoom): eens hij kookt, zet je het vuur laag.
9. Laat nu 10 minuten koken.
10. Snij ondertussen je groenten/fruit in reepjes, en bak of rooster de zaken die je gebakken wil hebben.
11. Zet dan het vuur af, en laat de pot, nog steeds met deksel dicht, minstens 10 minuten staan. De
stoom doet de rijst verder garen.
12. Meng azijn, ahornsiroop en sojasaus in een kommetje.
13. Doe de rijst in de platte schaal, spreid uit en meng het azijn/ahorn/sojasaus mengsel eronder tot
het goed verdeeld is.
14. Nu ga je rollen:
°Leg een norivel op een schone handdoek bovenop een snijplank.
°Spreid rijst over het gehele vlak dun uit. Plakt het te fel, gebruik het kommetje met water om je vingers te spoelen.
°leg aan de onderkant je reepjes groenten/fruit/gebakken zaken
°spreid eventueel nog wat wasabi uit in een dunne streep over het geheel.
°rol nu op naar boven toe
°plak alles vast met behulp van wat water
°snij de rol in hapklare rolletjes.

Sushi is echt niet het enige wat je met nori kan maken! Op het internet vind je heel wat ideeën voor gezonde, glutenvrije wraps met nori.

Vegan Nori Wraps
Nodig:
-norivellen
-snijplank
-hummus, guacamole, of een zelfgemaakte noten/zaden of pittenspread
-gesnipperde gemengde koolsoorten (rode, witte, boerenkool, of denk aan bloemkoolcouscous, of zuurkool)
-worteltjes, paprika, radijs, komkommer, courgette, augurk, ... Alles in reepjes gesneden of alleszins fijn gesneden
-...
Hoe maak je het?
1. Leg een norivel op de plank.
2. Smeer je basissaus uit over het vel.
3. Plak langs de onderkantbreedte de groentjes/fruit die je er in wilt in
4. Rol dicht.
Zo makkelijk is het!

Super origineel voor een lunch of picknick, of een snack onderweg!

Nog meer nori ideetjes:

-Tino Don Porto Carero (wat een naam hè, net een vegan ridder of edelman ofzo :) is een vegan kok, van wie ik eens een recept voor vegan tofuvis ben tegengekomen: een gekruid, gebakken en gemarineerd tofu-bloemmengsel verpakt in noriblaadjes, en gesneden net alsof het moten vis zijn. Smaakt ook super, en is een zeer origineel gerecht.

-Vegetus maakt de geweldige "gissticks"!
Ik had weinig tijd en probeerde hier een eenvoudigere variant van uit met hempfu:




-Van nori kan je ook knapperige chips maken, naar een recept van Chris Kresser. Ook Eat Pure Love heeft een vegan receptje (in het Nederlands) voor deze smakelijke chips.

-Nori "Jims": dunne nori rolletjes, gevuld met een smakelijke spread.

Kook jij met zeewier? Wat is je lievelingsrecept? Heb jij  nog ideeën voor lekkere nori creaties?



2 opmerkingen:

Maia- Weg naar Zelfvoorziening zei

Ik heb ook wel eens vegan sushi gemaakt met zeewiervellen, maar ik vond het niet lekker. Het zeewier heeft echt een duidelijke 'vis' smaak, en laat ik nu niet van vis houden. Hier was het dus geen succes.

Krol zei

Hoi Maia, ik was ook nooit een grote visfan, maar de 'bite' van zo'n sushi vind ik onweerstaanbaar — ik eet met gemak zo'n hele schaal leeg :) komt ook mooi uit, want mijn vriend vindt nori ook maar niks :)