zondag 19 mei 2019

Boekbespreking: Pasta 2.O

Boekbespreking: Pasta 2.0, 80 gezonde recepten voor pasta & noedels, Caroline Bretherton, uitgegeven bij Becht 

Ter info: dit boek kreeg ik opgestuurd van uitgeverij Becht - ik geef je mijn eerlijke mening.



Ik heb een jaar lang het endometriose dieet gevolgd - een behoorlijk strikt dieet waarbij je geen gluten, suiker, soja, verhitte olie, geen alcohol en geen koffie eet en drinkt.
Voor ik aan dat dieet begon, had ik een pasta en een suikerverslaving en ik at ook veel producten met soja in - het was dus een hele aanpassing. Achteraf kan ik zeggen dat het dieet me heel veel positiefs gebracht heeft. Tegenwoordig eet ik nog steeds 99% zonder gluten, suikers, soja en verhitte olie. Ik merk gewoon, dat zo eten beter is voor mijn spijsvertering.
Naast stoppen met suiker ervoer ik vooral pasta weglaten/vervangen door een glutenvrij alternatief als heel erg lastig, in het begin.
Zo ben ik dol op lasagne, en op zelfgemaakte lasagnevellen, en vind ik authentiek zelf gerolde of gedraaide pasta zo rustiek! 
Ik hou van alles zelf maken, en ik vond het zo jammer dat ik geen glutenvrije pasta zelf kon maken.
Ik probeerde wel allerlei recepten uit - wat nog het beste lukte was zelfgemaakt pastadeeg van kikkererwtenmeel: hier kan je enkele foto's vinden.
Maar een echt goed recept vond ik niet.

En nu is er dus een kookboek op de markt dat verschillende heel creatieve recepten biedt voor zelfgemaakt, glutenvrij pastadeeg: Pasta 2.0.!


Een recept uit het boek: Groene Minestrone met pesto van boerenkool en walnoot

Ik ga je meteen zeggen: dit boek...:

-... is niet voor beginners. Je hebt best wel wat kookervaring nodig wil je met deze recepten aan de slag. Maar als je al geïnteresseerd bent in het zelf maken van je eigen pasta, dan ben je gewoon vaak al een keukenprins/es.
-... gebruikt tal van ingrediënten die niet iedereen zomaar in zijn of haar keukenkastjes heeft staan. Daar staat tegenover, dat als je glutenvrij eet of wil gaan eten, je vermoedelijk al beter thuis bent in gespecialiseerde (online) winkels en ingrediënten.
Waar gaat het dan over?
Heel veel soorten glutenvrij meel, bindmiddelen, smaakmakers, enzovoort. De auteur informeert je ook uitgebreid over deze ingrediënten: hoe je ze kan gebruiken, waar ze bij passen, enzovoort.
Dus als je meer wil weten over glutenvrije alternatieven is dit boek een aanrader.
-... is helaas niet vegan - zelfs vaak niet vegetarisch: jammer! Want als je glutenvrij eet, wil je toch ook gezonder eten? Zoals ik al zei: het is geen kookboek voor groentjes in de keuken, maar als je een beetje je weg weet rond hakmes en snijplank, en je kent als vegan de alternatieven voor vlees, vis, room en eieren - dan word je beloond met originele, verrassende en kleurrijke gerechten: inspiratie!

Ik vind het jammer dat niet elk gerecht met een foto geïllustreerd wordt. Dat geeft toch een beter idee, en de foto's die WEL in het boek staan, zijn om van te likkebaarden!

Voordelen aan dit boek:
-duidelijke uitleg over glutenvrije alternatieven
-boeiende gerechten (mits je ze kan omtoveren tot plantaardig)
-een keur aan uitgeteste, doeltreffende recepten om ZELF gezonde, glutenvrije pasta mee te maken, ook om door een pastamachine te rollen!
-allerlei tips om je eigen pasta te maken, te rollen, en te bewaren
-mooie foto's
-alles wat je kan bedenken dat met pasta te maken heeft, dus ook spaetzle, kügels, lasagnes, gnocci, ...

 Romige aspergesaus met munt naar een recept uit het boek, mm!

Er zijn ook heel wat recepten met groentennoedels, de makkelijkste glutenvrije pasta die je zelf kan maken.
Enkele voorbeelden van inspirerende recepttitels: groene minestrone met pesto van boerenkool en walnoot, boekweitnoedels met soja ahorn chili dressing, linzenpasta salade met kekers en ingemaakte citroen, orechiette met bloemkool en munt, aspergelinten met munt en edamame, kügel van zoete aardappelnoedels met rozemarijn, en rodelinzenfusilli met saus van rode paprika en knoflook, enzovoort.

Maak jij je pasta zelf? Wat zijn jouw favo pasta gerechten?!

Geen opmerkingen: