Onlangs hielden we een Bal Populaire: een feestje waarbij iedereen een recept plus de benodigde ingredienten voor vegan balletjes meenam.
Gezellig samen fabriceerden we onze ballen, die daarna gefrituurd of gebakken werden.
s Avonds maakten we dan spaghetti klaar, met veeeeel verschillende balletjes in tomaten-groentensaus: superlekker!
Heel handig bij zo n ballenfestijn is het boekje Veggie burgers, balletjes en broodbeleg van Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Maar het hele internet barst van de veggie of vegan balrecepten. Haast elke cultuur heeft haar eigen balletjes traditie, dus er valt heel veel te ontdekken!
Uit het oosten komt de overbekende falafel, op basis van kikkererwten.
In o.a. Turkije en India heb je kofta of kofte, vleesballetjes vaak, maar makkelijk om te toveren tot een veggie variant! Rijstballetjes, koftedes, kottbullar uit Zweden, etc etc.
Als kind mocht ik met mijn grootmoeder mee gehaktballetjes rollen. Heel leuk, en lekker. Rauw gehakt met een ei erdoor, broodkruim, nootmuskaat, peper en zout. Maar ik weet nog goed dat mijn moemoe me waarschuwde zeker niet te veel van die rauwe balletjes te eten: je kan er lintworm van krijgen. Dat probleem bestaat gelukkig niet bij de vegan variantjes, en ze zijn even lekker!
Hoe maak je vegan gehaktballen? Ik heb me laten inspireren door one green planet met deze tekst over vegan balletjes!
Nodig:
1. Het "Gehakt"
-tofu
tempeh
-seitan
-sojabrokken
-noten
-zaden
-bonen
-linzen
-groenten
-of een combinatie van dit alles
2. Kruiden en Smaakmakers
-klassieke gehaktkruiden zijn: peper, zout, nootmuskaat
-maar wij probeerden al vanalles uit. Kies gewoon wat je lekker vindt, de mogelijkheden zijn eindeloos
-sojasaus
-chilisaus
-pikante pepers
-ketchup
-chutney
-mosterd
-...
3. Een Bindmiddel
-eivervangers (chia, glutenbloem, gistvlokken, gewone bloem, kekererwtenbloem, maizena, broodkruim, ...
4. Olie of kokosvet
-om in te bakken
Hoe maak je het?
1.Zorg ervoor dat je gehakt "gaar" is: kook groenten, peulvruchten, verkruimel tofu, blend noten, ...
2. Meng bindmiddel met gehakt en kruiden.
3. Rol er balletjes van.
4. Rol de balletjes door broodkruim of bloem voor een mooi korstje.
5. Bak de ballen in de pan of frituur ze, sommige recepten lenen zich ook tot bakken in de oven, vb in een saus.
Wij genoten van:
-courgette/hazelnoot balletjes: deze hadden vreemd genoeg een lekker kazig smaakje en een stevige structuur
-pompoen kastanje balletjes: lekker zoet!
-rode bonen mais peper balletjes: heerlijk en vullend
-tofu meat balls: klassieker en heel makkelijk
-srilankaanse balletjes van twee soorten gemixte linzen en kruiden: smaakte heerlijk bij chutney!
De resterende ballen verdeelden we, zodat we ieder wat gezonde fastfood hadden om thuis in te vriezen.
Het enige wat we nog misten op ons geslaagde ballenfestival was naar mijn mening een balvormig dessert.
Voor volgende keer denk ik aan truffels, vegan chokladbollar, energieballetjes, of exotischer: vegan gulab jamun (Indische zoetigheid)...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten