woensdag 24 juli 2019

Verkoelende Vegan Recepten voor Warme Dagen!

Verfrissende Vegan Recepten Voor Wanneer de Hittegolf Uitbreekt

Een zeldzame veertig graden, en het lijkt of het land helemaal lam ligt... We zijn dit soort hitte (nog) niet gewoon - ook niet in de keuken.
Wat moet je eten, als het zo heet is? En je liefst wegblijft van je kookvuur?
Ik dacht eens na over wat ik het liefste at wanneer ik door van hitte blakerende landen reisde, en ik maak hier een lijstje van verkoelende vegan recepten.
Heel wat van die recepten bevatten look! Laat dat nu net een van mijn favo ingrediënten zijn :)

Verkoelende Vegan Recepten:

1.Tarrator: deze superlekkere, verfrissende soep uit Bulgarije is verslavend. Je maakt hem met vegan yoghurt, komkommer, walnoot, veeeeel look, peper, zout olijfolie en dille. Supersimpel dus ook nog, en snel klaar! Een recept voorbeeld vind je hier.

2.Tzatziki: dit van oorsprong Turkse gerecht werkt eveneens met yoghurt, look, en komkommer. Lekker bij gelijk wat. Een receptje hier.

3.Gazpacho: in Spanje wordt het ook behoorlijk warm, deze koude tomatensoep stamt uit Andalusië. Je blendt eenvoudigweg tomaten, look, peper, zout, paprika's, rode wijn azijn, chili, basilicum of peterselie of koriander, komkommer, sjalotjes of ui, en citroensap in een verhouding die jij lekker vindt tot een dikke, koude soep. Sommige mensen voegen nog brood, olijfolie, avocado, maïs en chipotle toe.

4.Pad Thai met Zoodles: Pad thai heb ik vaak 's avonds in Thailand gegeten, wanneer de straten eindelijk wat afkoelden. Heerlijk: exotische nachtmarktjes met allerlei eetstalletjes. Pad thai zijn gewokte noedels in pikante pinda/koriandersaus. Om het extra verkoelend te maken, kan je groentennoedels gebruiken (voor een hele uitleg en tal van recepten met zulke gespiralizede noedels kijk hier) in plaats van de traditionelere rijstnoedel. Ik gebruikte wortel en courgettenoedel, en voegde paprika als groente toe. Ik baseerde me op dit recept. NB, in dat recept gebruiken ze behoorlijk veel sojasaus. Maar ja, extra zout houdt water vast, zeker?

Vegan Pad Thai met noedels van courgette en wortel

5.Rauwe Zomerrolletjes met pindasaus: nog in de Aziatische sfeer met pinda's, pikant en koriander vind je allerhande recepten voor lenterolletjes die we voor het gemak en ter verkoeling even 'zomerrolletjes' dopen (van rijstvellen gemaakt) met rauwe groentjes en een pindadipsaus. 

6.Zoodleslaatjes en Zoodlepastas: Je kan noedels maken van heel veel groenten, ook van erg verkoelende groenten zoals komkommer, courgette, paprika, enzovoort. Zulke noedels zijn op warme dagen een genot met allerhande vegan pesto's, met eenvoudige maar geweldig lekkere tomaat/look/basilicum/balsamico sausjes, enzovoort. En uiteraard kan je die zoodles ook aan slaatjes toevoegen.

7.Sushi: nog iets Aziatisch dat je koud kan eten en naar believen met fruit (zoals mango) en groenten kan vullen. Voor een recept, kijk hier bij mijn stukje over recepten met zeewier en nori.

8.Salsa: gaan we over naar het hete Zuid-Amerika: zet je sombrero op, en maak een salsa! Een basisrecept is: fijngesnipperde (liefst rode, maar witte kan ook) ui, look, kruiden als koriander of basilicum, chili, peper, zout, citroen of limoensap, maïskorrels, en... fruit! Of dat nu fruit in de vorm van tomaten (die eigenlijk bessen zijn) is, of in de vorm van perziken, mango's, abrikozen, ananas, pruimen, etc etc maakt niet uit. De combinatie zoet, pikant, zout is verbijsterend lekker. Voor een recept kijk hier. Bij de salsa eet je taco's, Mexicaanse chips, tortilla's, of in de oven gebakken zoete aardappelpartjes. Slurp.  

9.Slaatje van watermeloen, tofeta, munt, ... Watermeloen is altijd verfrissend - ook in hartige gerechten. Hier vind je een recept voor zo'n cool slaatje.

10.Bloemkoolcouscous/tabbouleh/bloemkoolrijst Als je bloemkoolroosjes rauw kort blendt, krijg je allemaal kleine korreltjes: rauwe couscous of rijst. Heerlijk met pakweg granaatappel, zoals hier

11.Mezze als je hummus gemaakt hebt, of een andere dip, volstaat het om bij heel heet weer gewoon allerlei kleine koude gerechtjes te geven. Denk: olijven, komkommers, tomaten, sla, geraspte worteltjes, enzovoort. Ook dolma's zijn hierbij suuuuperlekker, maar daar moet je wel rijst voor koken. Hier nog een receptje voor dolma's van snijbiet, oh oh oh zo lekker met vegan yoghurt en look!

En het Dessert dan?
Superverfrissend, supermakkelijk, supersnel klaar, en je hebt maar 1 ingrediënt nodig (en een blender en een diepvries): nice cream!
Koop overrijpe bananen, snij ze in stukjes, vries ze in. Blend de bevroren stukjes (laat ze even chambreren om je blender niet stuk te maken!). Dat is alles!
Maar uiteraard kan je hier ein-de-loos mee variëren. Wij hebben nice cream nog maar net ontdekt, maar probeerden al uit: nice cream met kriekjes, choconicecream. Met bevroren stukjes mango en bevroren stukjes ananas zou je hetzelfde softijs effect kunnen bereiken: het proberen waard!

Hydrateren: de drankjes.
Het is belangrijk om te blijven drinken als het warm is. Als je water beu bent, probeer dan volgende verkoelende vloeistofjes!

1.Nimbu Pani: in India weten ze hoe ze je kunnen laten afkoelen mbv drank. Wat deze frisse citroen of limoendrank zo speciaal maakt, is de toevoeging van chaat massala, of zwart zout. Optioneel kan je ook een toefje rozenwater erbij doen. En ik gebruikte ahornsiroop ipv suiker. Hee-rlijk.

2.Jal Jeera: ook een Indische drank, ook met zwart zout, verder met munt en gember. Een receptje vind je bij Tarla Dalal, de koningin van de Indische veggie keuken!   

Wat eten en drinken jullie bij hittegolf temperaturen? Santé!


Geen opmerkingen: