zondag 4 juni 2017

Zelf (Glutenvrije Suikervrije Vegan) Drop maken!

Zelf (Glutenvrije Suikervrije Vegan) Drop maken!

Mmm... drop! Ik herinner mij van die zwarte ronde rekken in wielvorm, en van die kleurige staafjes met zoete dropvulling uit mijn jeugd: superlekker! Ook op kalissestokjes kauwen (zoethoutstukjes) heb ik vaak gedaan.
Zoethout kan helpen als je een lage bloeddruk hebt, en verder smaakt het gewoon heerlijk!
Sinds ik een endometriose dieet volg, eet ik geen gluten of suiker meer. Tevoren kocht ik af en toe de heerlijke dropstaafjes van Panda (die zijn vegan), maar helaas bevatten die dingen tarwebloem.
Vroeger probeerde ik al een keer om zelf drop te maken met behulp van melassestroop, bloem en suiker. Mits je niet geeft om plakkerige handen, werkt dit en kan je zelf tamelijk makkelijke en snel klassieke drop maken. 
Maar deze keer onderzocht ik of je zelf ook glutenvrije, suikervrije en vegan drop thuis kan bij mekaar brouwen.
Op het internet vond ik een rauw droprecept op basis van dadels, quinoavlokken en maïsbloem. Meghantelpner vertrekt dan op haar blog weer van dadels, gedroogd fruit en sap, om met een garneerspuit dropveters te draaien.
Het recept van ecobabysteps leek me het lekkerste, maar ik heb het licht aangepast.
Mocht ik het een volgende keer maken, zou ik slechts de helft aan "dropthee" gebruiken en minder glutenvrije bloem. Verder is het een leuke snack om een keer te maken... En ja, het ziet er dus heel onsmakelijk uit op de foto, maar het is eigenlijk best lekker!




Vegan Recept: Drop
Nodig
-1/4e cup venkelzaad, geblend (ik gebruikte nog een deel gezoete venkelzaadjes "saunf" uit een vorig blogexperimentje)
-1 el zoethoutpoeder (verkrijgbaar bij de apotheek, of steek zelf wat kalissestokjes in een keukenmachine)
-1 c water (een volgende keer zou ik dus 1/2e cup gebruiken)
-1 c melassestroop
-1/4e c kokosolie
-4 1/2e c glutenvrije bloem (mengeling van maismeel en rijstmeel), plus 1el xantaangom (ik vermoed dat je minder nodig hebt als je minder vloeistof gebruikt)
Hoe maak je het?
1. Zet een thee van het venkelzaad en het kopje water, en laat minstens twintig minuten trekken.
3. Meng de melasse met de olie in een pot.
4. Voeg de (gezeefde) thee er aan toe.
5. Voeg het zoethoutpoeder toe.
6. Verhit tot het zacht begint te koken.  Blijf roeren.
7. Zet de pot van het vuur af.
8. Voeg snel, maar beetje bij beetje, de bloem toe en roer.
9. Blijf roeren en toevoegen tot je de massa kan kneden zonder dat het plakt - LET OP: verbrand je niet.
10. Rol tot veters, of wielen of knip in stukjes.
11. Laat drogen.
12. Smakelijk!

Lusten jullie drop en hebben jullie het wel eens zelf proberen maken?

2 opmerkingen:

Maryland zei

Dank voor dit recept, dit ga ik een keer proberen!

Krol zei

Leuk!