Zelf yofu maken: drie methodes
Het is makkelijk om je eigen yofu te maken! Met gekochte yofu als starter, met wilde fermenten, of met kefir...
1.Methode 1: Wilde Culturen hun gang laten gaan
Mijn vriend maakt de veganaise, thuis. Hij is er ondertussen heel bedreven in. Voor een literpot heerlijke saus heeft hij slechts zo'n 100 ml sojamelk nodig, waarvoor hij een brik sojamelk van een liter moet opendoen. Helaas - tot mijn schande - gebeurt het wel eens dat we die melk uit het oog verliezen. Als we ze dan opnieuw openen, ruikt ze vaak vreselijk vies en verrot en moeten we ze weggooien.
Maar een enkele keer komt het voor dat zo'n vergeten fles heerlijk naar yoghurt ruikt, dat de melk lekker dik en romig is geworden: perfect eetbaar! Het moet een combinatie van tijd, temperatuur en de juiste wilde fermenten die in de lucht zweven zijn die zo'n goedaardige kolonisatie van onze sojamelk mogelijk maken. Zo is ooit yoghurt ontdekt.
Wilde fermenten zijn echter heel plaatsgebonden, en het is niet prettig als je sojamelk slecht wordt in plaats van dat ze in yofu verandert.
Daarom een recept uit een oud veganistisch kookboekje van Ben Klok om je sojamelk ietwat gecontroleerder tot yofu om te toveren:
Je vertrekt van een restje op dejuiste manier ingedikte, wat verzuurde sojamelk die je "vergeten" was. Zolang de vloeistof lekker ruikt - ietwat zurig - en wat is ingedikt kan je ze als bacteriecultuur gebruiken. Klok beweert dat je die cultuur op volgende manier kan bekomen (maar bij mij lukt dat zoals gezegd enkel sporadisch):
Cultuur
-Laat wat sojamelk in een open pot of fles in de koelkast of een koele plek zo'n 5 a 6 dagen staan, totdat ze ingedikt is.
Yofu
-Was een goed afsluitbare pot af met heet water.
-vul de fles met een halve liter gekochte sojamelk (of zelfgemaakte) en voeg hieraan 2 dl van je cultuurmelk toe.
-Sluit af en schud goed.
-Laat 24 u op een koele plek staan.
-Er zou zich nu een yofu gevormd moeten hebben.
-Voor dikkere of dunnere yofu eenvoudigweg meer of minder cultuur toevoegen aan de melk.
-Je kan hiervan weer een nieuwe yofu opstarten, maar na 4 keer zal de yofu steeds zuurder worden, dus dan begin je best opnieuw.
2.Traditionele manier om yofu te maken
Om op deze manier yofu te maken vertrek je van een potje gekochte naturel yofu uit de winkel.
Nodig:
- een potje natuuryofu van de winkel
- 1 liter sojamelk
- een warme plek
- glazen potjes
Hoe maak je het?
1.Verwarm de sojamelk tot 45°C. Deze temperatuur is bereikt wanneer je je pink tien seconden lang in de warme melk kan houden zonder dat het pijn doet.
2.Ondertussen neem je drie eetlepels van de winkelyofu.
3.Neem de pan van het vuur.
4.Meng een beetje van de warme sojamelk met de yofu – goed roeren.
5.Giet het yofu-melk mengsel nu bij de rest van de melk.
7.Meng goed, en giet onmiddellijk in propere glazen potjes.
8.Sluit de potjes goed af, en zet ze samen op een warme plek (een veranda, op de stoof).
9.Laat ze negen uur rusten (niet bewegen).
10.Daarna zet je ze koud. Soms gebeurt het bij yofu dat de yoghurt pas na enkele dagen stijf wordt – ik heb geen idee hoe dit komt…
11.Een elektrische yoghurtmachine kan erg handig zijn. Zeker als je ze voor een prikje tweedehands op de kop kan tikken!
3.Methode drie: Kefir yofu
Als je aan kefirkorrels kan geraken, is dit verreweg de eenvoudigste manier om yofu te maken - al is de smaak net iets anders. Er is dat zurige van yoghurt, maar de kefirkorrels zorgen eveneens voor een beetje koolzuurgas, en dus kan het gebeuren dat je yofu heel lichtjes borrelt!
Voeg eenvoudigweg een eetlepel (of meer, naargelang de dikte die je wil) kefirkorrels aan 100 ml sojamelk toe in een schone, afsluitbare glazen pot of fles. Goed schudden, en 24 u laten staan.
Door de werking van de kefirkorrels zal de sojamelk stremmen: je krijgt een vloeibaar gedeelte, de wei; en een vast gedeelte: de yofu.
Wei kan je zo opdrinken of in soepen en dergelijke gebruiken. Wat de kefirkorrels betreft: vaak wordt aangeraden om hiervoor melkkefirkorrels te gebruiken. Ik gebruik echter altijd mijn teveel aan waterkefirkorrels. Werkt prima. De korrels laat ik overigens gewoon in de yofu zitten - ik eet ze mee op. Het is me teveel werk om ze uit de yofu te filteren! En ze zouden wonderen voor de darmen verrichten...
Op dit moment heb ik een pot kefiryofu op mijn aanrecht staan. Ik ben van plan om te proberen hiermee een soort tofu te maken. Of het gelukt is zal ik volgende week vertellen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten