maandag 9 september 2013

Broodbeleg van de maand: Vegan Feta!

Ik ben nooit echt een kaaseter geweest - het gele goedje laten staan omdat ik veganistischer wou leven was dus geen probleem.
Toch waren er enkele kaassoorten die ik wel kon smaken, ook al omdat ik een fan van gefermenteerd voedsel ben: mozarella, feta en brie.
Onlangs proefde ik op een verjaardagsfeestje waarbij iedereen een hapje vegan eten had meegenomen een goddelijk slaatje met een substantie die precies als feta smaakte!
Een vriend van me had het gemaakt van tofu.  Na wat speurwerk op het internet vond ik (naast vele tofu-feta recepten) ook een heel goeie amandel feta recept terug!  De tofeta van mijn vriend vraagt weinig voorbereiding (10 minuutjes), maar wel heel veel geduld: idealiter laat je de blokjes een week trekken!  De amandelfeta is veel sneller klaar (1 nachtje weken erbij tellen).
Hieronder beide receptjes voor het broodbeleg van de maand:

Tofeta, ofwel faux feta
Nodig:
-een blok stevige tofu
-(lichte) miso, ongeveer een kopje
-wijnazijn (dezelfde verhouding als de miso)
-kruiden naar smaak (oregano, marjolein, thijm, basilicum, zwarte peper, ...)
-olijfolie
-luchtdicht potje
Hoe maak je het?
1.Laat de tofu goed uitlekken in een vergiet, idealiter met een gewicht erbovenop, zodat hij goed droog en stevig is.
2.Snij de tofu in vierkantige blokjes
3.Kook de tofu tien minuten in water.
4.Meng ondertussen de wijnazijn met de miso en de kruiden.
5.Laat de tofu uitlekken en doe hem dan (nog warm) in het mengsel in een luchtdicht potje. 
6.De tofublokjes moeten volledig ondergedompeld zijn, desnoods vul je het mengsel aan met olijfolie.
7.Laat alles afkoelen en sluit de pot daarna af.  Dit mengsel moet nu een week lang trekken voor de beste smaak.  Je kan de pot in de koelkast zetten, maar wij hebben geen koelkast en bewaarden de pot op tafel.  Zolang er een laag olie over het mengsel ligt zou er geen bederf mogen zijn.
8.Eventueel kan je de dag voor je de tofeta gaat  gebruiken de benodigde hoeveelheid "kaaz" uit het misomengsel scheppen en in een badje van olijfolie en kruiden leggen.
9.Heeeerlijk op de boterham, met verse tomaatjes erbij en sla!

Amandelfeta
Nodig:
-2 kopjes gepelde amandelen, gebruik alsjeblieft bio-amandelen, als je wil weten waarom lees dan mijn bespreking van More than Honey...
-1/2 kopje citroensap
-6 el olijfolie
-1 teen look, geperst
-2 tl zout
-extra olijfolie
-kruiden naar smaak (basilicum, orgeano, marjolijn, rozemarijn, ...)
-een blender of stevige mixer of passe-vite
Hoe maak je het?
1.Laat de amandelen in ruim water 1 nacht weken.
2.Spoel ze goed uit en giet het water weg.
3.Blend de amandelen samen met de olie, de look en het zout tot het vrij glad is (als je van knapperig houdt, niet te hard mixen!)
4.Verwarm de oven op 180 graden celcius.
5.Bekleed een bakplaat met bakpapier.
6.Lepel de kaaz op de bakplaat en wrijf uit tot je ongeveer 1.5 centimeter dikte hebt.
7.Bak ongeveer 40 minuten (tot de bovenkant droog is).
8.Laat wat afkoelen en besprenkel dan met extra olie en kruiden.
HMMM!
Meer geveganiseerde recepten?  Kijk voor vegan foie gras op 
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2013/12/vegan-broodbeleg-van-de-maand-faux-gras.html
en voor vegan martino op
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2013/04/broodbeleg-van-de-maand-vegan-martino.html

Geen opmerkingen: