zondag 19 mei 2013

Broodbeleg van de maand: rabarberconfituren

De rabarber groeit weelderig, en dit is het eerste jaar (het 3e na planten) dat we er overvloedig mogen van oogsten.  Tijd dus voor allerlei rabarberconfituren!

Rabarberconfituur met appel en gember
-1.8 kg rabarber, in stukjes gesneden
-2 appels, geschild en in stukjes gesneden
-1 stuk gember van ongeveer vijf centimeter, in stukjes gesneden, als het bio is mag de schil meekoken
-400 g suiker

1.Meng de rabarber met de appel, gember en suiker en laat een nacht trekken.
2.Breng aan de kook, laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken, roer af en toe.
3.Steriliseer ondertussen glazen potten: zet ze op een schone handdoek, giet kokend water in de potten en deksels, giet het water eruit, zet onmiddellijk omgekeerd op de handdoek en draai pas om wanneer je de confituur erin giet.
Ik moet wel zeggen: mijn rabarberconfituur is altijd vrij loperig - wij eten hem dan ook met het lepeltje!

Andere ideeën voor combinaties met rabarber:

-rabarber met rozenblaadjes
-rabarber met citroen - of sinassappelschil (bio!) en kardemomzaadjes
-rabarber met anijszaad of korianderzaad
-rabarber met kaneel
-rabarber met vanille
-rabarber met rozijntjes en notenmengeling
Toevoeging: net rabarberconfituur gemaakt met vlierbloesemscher;en: mmm!  Reken 12 schermen per 1.5 kg rabarber.  Laat ze een nachtje meetrekken met de suiker en de rabarber.  Vis ze 's morgens eruit.  Heerlijk aroma

Andere ideeën steeds welkom! 

2 opmerkingen:

Nowelja zei

rabarberconfituur met rozemarijn is ook zalig!

Krol zei

Aha, ga ik zeker proberen! Kheb hier ook al lang n receptje liggen voor zoete koekjes met rozemarijn...