vrijdag 5 april 2013

Zelf seitan maken

De winter blijft maar duren...  En dus kook ik wat meer binnen!
Seitan maak ik meestal zelf.  Seitan is een waardevolle vleesvervanger (tenminste als je geen glutenallergie hebt) die qua textuur erg sappig is.  Omdat er een beetje tijd in kruipt in het bereiden van seitan kook ik verschillende porties in een keer.  Met onderstaand recept heb je makkelijk drie porties of meer voor twee personen.  Wat teveel is vries ik in aparte bakjes in.  
Seitan maken is echt gemakkelijk...tenminste als je vertrekt van glutenbloem.  De echt artisanale manier van seitan maken (vertrekkende van gewone bloem) is veel omslachtiger.
Maar vandaag hou ik het simpel! 
Je kan glutenbloem in de natuurwinkel vinden, maar daar is het redelijk duur.  Seitan uit de winkel is echter nog duurder...  Sommige molenaars en bakkers verkopen glutenbloem in bulk, en je kan het ook terugvinden op het internet.  Even rondvragen in je omgeving!
Waar je ook mee moet rekening houden, is dat seitan enorm uitzet.  Gebruik dus een groot genoege kookpot.

Het seitanrecept dat ik gebruik:

Nodig:
-250 g glutenbloem
-60 g bloem
-2 el sojasaus
-300 ml water, met of zonder bouillon
1.Meng de bloemsoorten.
2.Voeg water en sojasaus toe.
3.Kneed kort tot je een mooie, egale deegbal hebt.
4.Laat een tiental minuutjes rusten.
5.Trek de bal uiteen in kleinere stukjes, ter grootte van een walnoot.

Uiteraard kan je met deze ingrediënten veel improviseren!  Je kan kiezen voor speltbloem, of een andere bloemsoort (zelf heb ik hier nog niet mee geëxperimenteerd).  Je kan kruiden toevoegen, of look.

Hoe maak je het klaar en gaar?
Nodig:
-grote kookpot
-2 el olijfolie
-laurier, of andere kruiden
-peper en zout
-spatel
-450 ml vloeistof: ook hier kan je creatief zijn!  Ik gebruik meestal rode of witte wijn, maar heb ook al goede resultaten geboekt met bier (zware bieren, zure kriek, ...lekker als "stoofvlees").  Als je avontuurlijk bent zou je seitan ook gaar kunnen laten koken in appelsap, ...maar een eenvoudig, lekker bouillonnetje behoort eveneens tot de mogelijkheden.  Als je kwaliteits-sojasaus gebruikt, volstaat een kopje sojasaus op de rest van de hoeveelheden om een smakelijke seitan te verkrijgen.  Of je kan bouillon trekken van groenten.  De mogelijkheden zijn eindeloos!
-1 l water, met of zonder bouillon, naargelang hoe zout je het wilt hebben
Bereiden
1.Verhit de olie in de kookpot.
2.Voeg de stukjes seitan toe en roerbak - zorg dat ze een bruin korstje krijgen, zonder dat de bodem van de pot aanbrandt.
3.Voeg wat peper en zout toe, evenals laurier.
4.Blus alles met je gekozen vloeistof...
5.Voeg je andere gekozen kruiden toe
6.Giet het water, met of zonder bouillon, erbij
7.Breng aan de kook.
8.Laat het deksel een klein beetje open, zet het vuur lager, zodat de vloeistof suddert.
9.Laat ongeveer drie kwartier sudderen, roer af en toe.
10.De seitan is nu gaar!  Je kan hem zo opdienen, of je kan ervoor kiezen om hem nog mee te laten garen in bv een stoofpotje, of een risotto, of een goulash...
HMMMMM!

Een origineel vegetarisch receptje met je zelfgemaakte (of gekochte seitan)? Lees Seitan "konijn" met pruimen!
Misschien ben je ook geïnteresseerd in Zelf Tofu Maken?


7 opmerkingen:

Eva_doremi zei

klinkt lekker, ga ik eens proberen. Kan je de glutenbloem ook vervangen door maïzena of rijstbloem?

Krol zei

Hallo Eva, dat gaat helaas niet - je hebt de gluten nodig om seitan te maken, en noch in mais noch in rijst zitten gluten...

Calouha zei

late reactie: in alle bloem zit toch gluten? Anders zou je ook geen (of moeilijk) brood kunne bakken? Ik weet dus niet wat het verschil is tussen glutenbloem en gewone bloem.........wil dit recpet best eens proberen!

Krol zei

Hoi, bedankt voor je reactie! In alle bloem van granen zitten gluten, in sommige (tarwe) wat meer, in andere (rogge) wat minder. Bloem van mais en boekweitmeel bevat geen gluten, ook rijst bevat geen gluten. Het is mogelijk om met glutenvrije bloem platte broden te maken.
Wat ik in dit recept met "glutenbloem" bedoel, is nog iets anders. Glutenbloem is eigenlijk geen bloem, het zijn de gluten die -machinaal, ik moet bekennen dat ik niet weet hoe ze dat doen- uit tarwebloem zijn gehaald.
Bakkers halen die gluten er blijkbaar uit, om er dan beter brood mee te kunnen bakken in combinatie met gewone bloem.
Van die geisoleerde glutenbloem kan je, bv met bovenstaand recept, heel makkelijk seitan maken.
Artisanale seitan maken (rechtstreeks seitan kneden uit een mix van tarwebloem en water) is veel moeilijker - het kost in ieder geval veel meer tijd.
Veel seitanplezier!

Vic Van den bossche zei

Hey

Leuk recept.
Ik ben geïnteresseerd in de manier waarop je dit aanpakt.
Mocht je geïnteresseerd zijn in het geven van een workshop hierrond, mag je mij je contactgegevens doorgeven.

Vriendelijke groeten
Vic

Krol zei

Dag Vic, dankjewel! Als ik ooit cursussen ga geven, laat ik iets weten!

Anoniem zei

seitan recept:
Neem 400 gr. Manitoba (glutenrijke meel soort...zoek met google) zorg dat je een deeg krijgt die je hebt als je zelf pasta maakt voor bijvoorbeeld pizza. Doe hier als wat zout en peper bij. Zet deze te rusten tenminste voor 1,30 uur op een lauw-waarme plaats.
Neem nu een vergier en een kom waar de vergiet in past en begin deze paste onder een zag lopende kraan met lauw koud water de wassen. Je zult zien dat de deeg een melk achtige vloeistof los laat. Ga door totdat de vloeistof melkachtig maar doorzichtig begint te worden.
Klaar maken van de seitan kan op 2 manieren.
1) roken en koken
2) alleen koken.
1) doe de seitan strak gedraaid in een kaasdoek en rook deze voor 20 min. Daarna kook je deze in de doek in een pan met water en een teentje knoflook, in stukjes gesneden selderij en een wortel. Kook eerst en doe dan de gerookte seitan in deze ketel voor 40 min. Als deze klaar is laten afkoelen en schijfjes snijden van ongeveen 1 cm dik. Een beetje olie in de pan en aan braden. Kleine stukjes snijden aanbraden en onder pasta doen. Met of zonder rode saus. Ook zonder rode saus maar met kook room.
2) bij alleen koken moet je een goede stevige bouilion maken (voor de smaak) en daar in een kaasdoek de seitan koken voor 45 min.

Als je de seitan in de kaasdoek doet zorg ervoor dat er geen luchtbellen kunnen ontstaan. Pak de seitan in als of het een in papier ingepakte toffee is.

Smakelijk