Elders op de Zelfvoorzieningsbijbel kan je lezen over hoe je zelf quinoa kan zaaien!
Quinoa kan je ook zelf poffen, maar ik moet bekennen dat ik in dat poffen geen pro ben: 3/4e van de pan verbrandt altijd, wanneer ik het probeer.
Je kan echter ook gepofte quinoa kopen, en vandaag bespreek ik wat receptideetjes.
Ook gepoft behoudt quinoa zijn hoge voedingswaarde. Wij vegans kunnen onze proteïnen dus met gemak uit onze met gepofte quinoa gepimpte desserten of ontbijtjes halen, net als bij dessertjes met linzen: zie bv vegan linzenkoekjes en chocolade humusspread!
Heb je geen gepofte quinoa, dan kan je ook gepofte rijst, gepofte gierst, of gepofte sorghum gebruiken! Heeft er iemand ervaring met gepofte boekweit? Laat het zeker weten!
Op de foto: gepofte chocolade quinoa snoepjes: veeeel te lekker!
Vegan Recept: Gepofte Chocolade Quinoa Snoepjes
Nodig:
-2cups gepofte quinoa (60g)
-1/3e cup cacaopoeder (35g)
-6el ahornsiroop
-5el kokosolie - ik probeerde ook cacaoboter uit, maar gek genoeg levert dat weinig smaakverschil op.
-1/2tl vanille extract
-eventueel: 2 el notenboter (zie: lang houdbaar vegan broodbeleg of spreads zelf maken!) - ik nam zelfgemaakte amandelboter en dat leverde een romig resultaat op.
-vormpjes
-diepvries
-pannetje om olie in te smelten
-kom om alles in te vermengen
Hoe maak je het?
1.Doe kokosolie, ahorn, cacao en optionele notenboter in een pan en smelt op laag vuur onder voortdurend roeren.
2.Neem van het vuur af, voeg vanille toe. Roer goed.
3.Giet dit mengsel over de gepofte quinoa in een kom.
4.Meng: met je handen gaat het best, tenminste als het wat afgekoeld is.
5.Neem een balletje ter grootte van een noot en doe het in een vormpje.
6.Zet minstens tien minuten in de diepvries, als je dat aankan en niet te ongeduldig bent :)
Zoete Receptideetjes
Je kan het receptje hierboven als uitgangspunt nemen, de cacao weglaten, en honingzoete gepofte 'rijst' balletjes maken, of kleine knapperige cakejes.
Gepofte quinoa kan je uiteraard ook verwerken in zelfgemaakte granola en muësli, energierepen, energieballen, in zelfgemaakte vegan chocoladerepen en/of pralines, al dan niet spicy chocoladetruffels, in vegan brownies, of gewoon als lekkere toevoeging in zelfgemaakte vegan melk OF zelfgemaakte vegan yoghurt bij je havermout: ontbijtgraan. En bij vegan pudding met kriekjes!
De gepofte graantjes kunnen ook dienen als bubbeltjes in je groene smoothie!
Van een Amerikaanse leerde ik een - typisch Amerikaans, vermoed ik - makkelijk en snel en niet zi gezond zoet recept:
je neemt wat rice krispies, in dit geval gepofte quinoa of gierst of ...
Je voegt er - vegan, uiteraard! - marshmallows aan toe. Wist je dat marshmallow de naam is van de plant — heemst — waarvan men oorspronkelijk de wortels gebruikte om dit snoepje mee te maken? Als iemand een goed recept voor vegan marshmallows heeft, laat maar weten!
Aan de rice krispies en marshmallows voeg je kokosolie of plantaardige boter naar toe - alles naar eigen smaak.
Dit geheel meng je en laat je dan au-bain-marie smelten. De Amerikaanse manier was om het in de magnetronoven te zetten!
Daarna mag je met plakkerige handen balletjes vormen en ze in vormpjes doen. Die gaan de diepvries in voor tien minuten: klaar!
Hartige Receptideetjes
Voeg gepofte quinoa toe aan:
-slaatjes
-in soepen, koud of warm,
Verder kan je gepofte ingrediënten terugvinden in heel wat hartige Indische streetfood snacks, supperyummy! Zoek op churumuri, masala mandakki, murmurra, jhal muri of bhel puri.
Tarla Dalal is de koningin van de veggie Indische recepten, en op Indian Healthy recipes kan je aanwijzingen vinden voor churumuri receptjes.
Het komt erop neer dat je gepofte quinoa mengt met tomaat, ui, groene chili, citroensap, koriander, geroosterde pinda's, wat olie, en wat komijnpoeder. Verder kan je bv ook nog gekookte stukjes aardappel toevoegen.
Heb jij nog ideetjes/receptjes voor gepofte granen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten