Wij koken hier zelden hetzelfde: meestal verzinnen we elke dag een ander maal met de ingrediĆ«nten die we dan hebben. Buiten spaghetti en zoetzure saus en stoemp, en seizoensfavorieten — gerechten die geregeld terugkeren — eten wij dus heel vaak gerechten die we nog nooit eerder hebben gegeten. Dit werkt prima voor ons.
In het begin kookten we vaak volgens het principe rijst/pasta/aardappelen plus groenten plus een eiwitbron.
Tegenwoordig weten we dat we echt niet dood gaan als we eens geen vleesvervanger of linzen of noten eten — variatie is het toverwoord. Veel kleine, verschillende groentengerechtjes.
Toch merk ik dat we nog heel vaak vertrekken van: wordt het een pasta maaltijd, eentje met rijst, of eentje met patatten?
Daar wil ik ook wel eens in variƫren.
In plaats van patatten kan je met allerhande knolgroenten werken, op allerlei manieren bereid! Wortels, pastinaken, bieten, rammenas, zoete aardappel, ...
In plaats van rijst kan je eens sorghum proberen. Het nadeel aan sorghum is dat je het minstens twee uur moet weken en dan nog twintig a veertig minuten koken. Maar het is heel lekker, en eens iets anders!
Hieronder zie je een improvisatiegerecht met restjes dat lekker uitdraaide:
Wok van ui, zoete aardappel en aubergine met gekookte bloemkool, sorghum en yofu/tahinsaus
Nodig voor 2 personen:
175 g sorghum, minstens twee uur geweekt
-kleine bloemkool, in roosjes gesneden
-2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
-1 ui, geschild en in blokjes
-een halve aubergine, in blokjes
-3 teentjes look, geschild en geplet
-2 kleine groene pepertjes als je het pikant wil
-zout
-kurkuma
-paprikapoeder
-komijnpoeder
-rode wijnazijn
-kokosolie
-ong 1/3e potje yofu of minder
-ong dezelfde hoeveelheid tahin
-zout
-peper
-witte wij azijn of citroensap
-ahornsiroop naar smaak
-grote teen look, geperst
Hoe maak je het?
1. Kook de sorghum.
2. Kook de bloemkool
3. Maak de saus: meng tahin, yofu, lookteen, citroensap of azijn, pepr en zout en ahornsiroop
4. Maak de wok: verhit kokosolie in een wok.
5. Voeg ui, zoete aardappel, aubergine en wat zout toe en wok
6. Wok behoorlijk lang tot alles glanst en zachter wordt — laat niet aanbranden!
7. Voeg nu look en pepertjes toe, meng, wok
8. Blus met een scheutje wijnazijn, blijf wokken
9. Serveer sorghum met de wokgroenten en de bloemkool, je kan alles mengen met de tahinsaus. Wij hadden er nog een eenvoudige mosterddressing bij maar die was eigenlijk overbodig!
10. Smakelijk!
Nog een improvisatiegerecht met sorghum dat heel lekker bleek te zijn:
Sorghum met Boontjes en Perziken en Bruine Saus - super eenvoudig: sorghum koken, boontjes koken, perziken in stukjes snijden. Perzik met boontjes even wokken. Bruine saus erbij: 4 el olijfolie, 1 el sojasaus, 1 el balsamico azijn, teentje versnipperde look.
Sorghum kan je ook poffen, het wordt dan een soort van lekkere mini popcorn! Helaas verbrandt bij mij altijd 3/4e van de pan, als iemand goede pof tips heeft?
Gierst
Ik vond dit glutenvrije graan eerder saai, vroeger: het dikt in tot een soort brij, een kleffe, smaakloze pap. Maar uiteraard kan je aan die structuur en die smaak werken!
Bovendien heeft gepofte gierst een heel leuke structuur - een ideale toevoeging aan graanrepen, chocolade truffels, etc.
Polenta
Ik heb wel eens polenta sticks gegeten: ik vond er niks aan. Maar polenta is heel voedzaam, het is heel plooibaar (ik bedoel: het kan allerlei vormen aannemen die jij het geeft), en net als met tofu heb je de smaak helemaal zelf in de hand. In bouillon koken of allerlei kruiden en olie aan toevoegen doet wonderen. Het is ook supermakkelijk om te maken en heel snel klaar. Hieronder: eenvoudige tomatensaus met polenta
Hieronder zie je een improvisatiegerecht met restjes dat lekker uitdraaide:
Wok van ui, zoete aardappel en aubergine met gekookte bloemkool, sorghum en yofu/tahinsaus
Nodig voor 2 personen:
175 g sorghum, minstens twee uur geweekt
-kleine bloemkool, in roosjes gesneden
-2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
-1 ui, geschild en in blokjes
-een halve aubergine, in blokjes
-3 teentjes look, geschild en geplet
-2 kleine groene pepertjes als je het pikant wil
-zout
-kurkuma
-paprikapoeder
-komijnpoeder
-rode wijnazijn
-kokosolie
-ong 1/3e potje yofu of minder
-ong dezelfde hoeveelheid tahin
-zout
-peper
-witte wij azijn of citroensap
-ahornsiroop naar smaak
-grote teen look, geperst
Hoe maak je het?
1. Kook de sorghum.
2. Kook de bloemkool
3. Maak de saus: meng tahin, yofu, lookteen, citroensap of azijn, pepr en zout en ahornsiroop
4. Maak de wok: verhit kokosolie in een wok.
5. Voeg ui, zoete aardappel, aubergine en wat zout toe en wok
6. Wok behoorlijk lang tot alles glanst en zachter wordt — laat niet aanbranden!
7. Voeg nu look en pepertjes toe, meng, wok
8. Blus met een scheutje wijnazijn, blijf wokken
9. Serveer sorghum met de wokgroenten en de bloemkool, je kan alles mengen met de tahinsaus. Wij hadden er nog een eenvoudige mosterddressing bij maar die was eigenlijk overbodig!
10. Smakelijk!
Nog een improvisatiegerecht met sorghum dat heel lekker bleek te zijn:
Sorghum met Boontjes en Perziken en Bruine Saus - super eenvoudig: sorghum koken, boontjes koken, perziken in stukjes snijden. Perzik met boontjes even wokken. Bruine saus erbij: 4 el olijfolie, 1 el sojasaus, 1 el balsamico azijn, teentje versnipperde look.
Gierst
Ik vond dit glutenvrije graan eerder saai, vroeger: het dikt in tot een soort brij, een kleffe, smaakloze pap. Maar uiteraard kan je aan die structuur en die smaak werken!
Bovendien heeft gepofte gierst een heel leuke structuur - een ideale toevoeging aan graanrepen, chocolade truffels, etc.
Polenta
Ik heb wel eens polenta sticks gegeten: ik vond er niks aan. Maar polenta is heel voedzaam, het is heel plooibaar (ik bedoel: het kan allerlei vormen aannemen die jij het geeft), en net als met tofu heb je de smaak helemaal zelf in de hand. In bouillon koken of allerlei kruiden en olie aan toevoegen doet wonderen. Het is ook supermakkelijk om te maken en heel snel klaar. Hieronder: eenvoudige tomatensaus met polenta
Eten jullie wel eens iets anders dan pasta, rijst of aardappelen?
Couscous. Staat regelmatig op het menu. Heerlijk bij wat zoetige sausen met rozijnen er in. Verder is roti lekker bij de juist pittige gerechten. En natuurlijk gewoon stukken brood die we in de saus dopen of vullen met allerlei lekkers. Maiskoekjes zijn ook heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenOh ja, couscous! We hebben hier al couscous van rauwe gehakte bloemkool gegeten: verrassend lekker! En roti en nana, tortilla: heerlijk! Maiskoekjes lijkt me ook heel lekker :)
BeantwoordenVerwijderenBulgur is hier favoriet, en soms ook gewoon soep met brood.
BeantwoordenVerwijderenOf een tortilla, eventueel gemaakt van linzen.
Heel af en toe een gerecht met gekookte tarwekorrels, maar dat is niet standaard.