maandag 10 november 2025

Zelf Aromatisch Bloemenwater en Kruidenwater maken in de Sappan!

Wat is aromatisch bloemen -en kruidenwater? 

                                                Vruchtkorf vol versgeplukte kruiden...

Met een sappan, ook wel een ontsapper of een stoom extractor genoemd, kan je niet alleen sap aan fruit onttrekken (zoals zelfgemaakt kweepeersap, of rabarbersap, ...) maar ook aan eetbare bloemen, kruiden, of boomschors, ... Door hoe de sappan werkt, verkrijg je gedestilleerd water. Dat is interessant voor allerlei toepassingen! 

Waar kan je aromatisch bloemen -en kruidenwater voor gebruiken?

-In de keuken: voeg kleine hoeveelheden toe aan soepen, sauzen, dressings, ... 

-Je kan er siropen mee maken (suiker toevoegen en koken), en allerlei drankjes: kombucha, gemberbier.

-Als medicijn: maak bv floraal water van tijm, dat helpt bij verkoudheden.

-In zelfgemaakte cosmetica: maak je zelf zeep, of huidcrèmes, zalven, ...? Dan kan je nu het (al dan niet gedestilleerde) water in je recept vervangen door dit geurige water. Je verkrijgt er een lekkerder ruikende zeep of zalf door! 

-In de badkamer: maak je zelf je eigen wasmiddel of strijk je met een stoomstrijkijzer? Dan kan je (een deel van: zie bij nadelen) dat saaie water vervangen door dit spannende, heerlijk geurige water! Let wel: aromatisch water maken verbruikt veel energie -- als je je zelfgemaakte wasmiddel elke keer hiermee maakt, zal het uiteindelijk veel duurder uitkomen. Het is meer iets voor af en toe, speciale gelegenheden. 

-Je kan ook je eigen geurige schoonmaakmiddeltjes met dit water maken: meng met wat azijn, of doe een beetje op je afneemdoel, ... 

                                                Een kom vol munt, salie, basilicum, venkel, ...

In het kort maak je bloemen/kruidenwater zo: 

Je stoomt fijngesneden plantenmateriaal. Je vangt het aromatische water op in steriele flesjes.

Mijn redenen om bloemenwater te maken in de sappan:

-Ik ben aan het onderzoeken waar je een sappan nog allemaal voor kan gebruiken -- ik vind het leuk om te experimenteren! Ik had nog heel wat plantmateriaal staan in de tuin, en dat in november nog:

-uitgebloeide basilicum

-salie

-uitgebloeide oregano

-uitgebloeide citroenmelisse

-munt

-venkel

-lavendel

-Nog een reden dat ik de sappan wilde gebruiken (ipv bv een gewone kookpot en stoommandje) is omdat ik dan heel veel kruiden tegelijk kon 'ontsappen': twee grote kommen vol! 

Nadelen:

De geur moet rijpen

Onmiddellijk na het stomen zal het bekomen sap nog niet sterk geuren: het parfum moet bezinken en rijpen. Het is dus niet geschikt voor onmiddellijk gebruik.   

Relatief Weinig opbrengst voor veel plantenmateriaal en veel energie 

Terwijl ik mijn fijngesneden kruiden aan het stomen was en mijn keuken heerlijk begon te ruiken werd ik heel erg enthousiast en bedacht ik allerlei toepassingen voor de liters en liters aan aromatisch water die ik zou bekomen. Mijn hele ovenrek stond vol gesteriliseerde flesjes en potjes die ik wou gaan vullen. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld toen ik met moeite twéé kleine potjes bleek te kunnen vullen van die twee enorme kommen vol kruiden. 

Ik ben het gewend om van bv kweeperen vijf liter sap te 'oogsten'. Maar ik was vergeten: fruit bevat veel sap, kruiden en bloemen heel weinig. 

Het is dus kostbaar vocht, want de kruiden moesten toch zo'n vijftig minuten op hoog vuur staan.  

Ik zag mezelf al aromatisch water bij mijn wasmiddel gieten, maar misschien hou ik het beter bij voor zelfgemaakte cosmetica: kleine hoeveelheden!  


 Hier zie je het inmaaktangetje waar ik de potjes mee vul, en de 'magere' oogst...

Conclusie: Zelf Aromatisch Water maken is vooral interessant als je heel veel plantenmateriaal hebt, en als je graag kookt of graag zelf cosmetica maakt. 

 


Hoe Maak je Zelf Aromatisch Bloemen en/of Kruidenwater in de sappan? 

Nodig:

-grote kommen

-(snoei)schaar

-geurig eetbaar plantenmateriaal, kruiden en bloemen zoals lavendel, munt, venkel, kamille, ... kies één soort of meng allerlei soorten door elkaar 

-sappan

-steriele schone glazen jampotjes en/of flesjes

-inmaaktangetje om de steriele potjes vast te houden zonder dat je je brandt

-schone theedoek

-water

Hoe maak je het? 

1.Pluk en/of snoei de planten en snij of knip ze eventueel fijn

2. Vul het onderste compartiment van de sappan met water en breng aan de kook.

3.Klem de darm van de opvangkorf dicht met een klemmetje. 

4.Vul de fruitkorf (een soort groot vergiet) met plantenmateriaal (losjes: niet aanduwen) en zet in de opvangkorf bovenop het kokende water, met een deksel erop.

5.Laat het geheel 50 minuten koken en stomen. De stoom breekt de plantencellen open, de afgekoelde stoom verzamelt zich als gedestilleerd, houdbaar en heel geurig bloemenwater in de opvangkorf.  

6.Steriliseer kleine potjes, flesjes bv in een oven op 120°C voor 30 minuten. Kook deksels in een klein pootje voor vijf minuten: dan zijn ze steriel. Je kan ook water koken, de glazen potjes op een theedoek zetten. Vul potjes en deksel voor een deel met kokend water. Giet het water daarna in een teil (handig voor de afwas straks) en draai ze ondersteboven, tot vlak voor je ze vult. 

7.Hou een glazen potje vast mbv een keukenhandschoen en een inmaaktangetje, knijp het klemmetje rond de darm open en hou het potje eronder, vang het sap op. Het eerste sap moet je in principe terug in de pot doen, omdat de binnenzijde van de darm nog niet steriel was. Nadat het semi kokende sap erdoorheen ging, is de darm wel steriel. 

8.Sluit de potjes af en label ze.

9.Laat enkele weken rijpen voor gebruik. Je kan ze voor alle zekerheid in de koelkast of op een koele plek bewaren.  

                                        De kleur van het uiteindelijke kruidenwater...

Waar kan je nog allemaal bloemenwater van maken?

Heel veel mogelijkheden: ik zou zeggen, loop eens rond door je tuin en serre, en kijk naar planten die lekker ruiken. 

-duizendblad

-bijvoet

-tijm

-goudsbloem

-rozemarijn

-berenklauwzaden, kijk ook hier voor wat je nog allemaal met berenklauwzaden kan doen

-kervel (die nam ik deze keer niet omdat ik vreesde dat het dan nogal 'soep'achtig zou ruiken en ik wilde een kruidige geur)

-vlierbloesem

-roos

-kamille

-geranium

-toverhazelaar 

-laurier

-gember

-magnolia

-boerenjasmijn

Deze post bevat affiliate links: als jij via die links iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou blijft de prijs ongewijzigd. Bedankt alvast om deze blog te steunen! 

 

 

 

 

Geen opmerkingen: