maandag 14 september 2020

Boekbespreking: Fermenteren, 63 recepten voor een blije buik



Boekbespreking: Fermenteren, Van kombucha en kefir tot inmaken en zuurdesem - 63 recepten voor een blije buik, door Fern Green*

*Dit boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Becht - ik geef je hieronder mijn eerlijke mening :)

In een vorige post besprak ik het standaardwerk van Zilber en Redzepi: Noma, het Handboek voor Fermenteren. En hoewel ook dat werk recepten en leidraden biedt voor wie wil beginnen met fermenteren - misschien schrikt de dikte en de ernst van het boek (dit zijn koks eersteklas van een heeeeeel chique en duur restaurant, heel erg professioneel) je af als je nog maar net begint met fermenteren.

Dan is Fermenteren,van Kombucha en kefir tot inmaken en zuurdesem van Fern Green veel toegankelijker: 63 makkelijke, duidelijke, no-nonsense recepten met heldere foto's. 

Voor wie dat wil, is er in het begin theorie en uitleg over fermentatie technieken. Maar je kan evengoed de recepten stap voor stap volgen: praktijk

Voor Fern geldt fermenteren als alternatief voor de koelkast: om eten lang houdbaar te maken, én beter van smaak. Wij hebben hier thuis al jaren geen koelkast, dus dat vind ik een leuke omschrijving! Gefermenteerd voedsel is een bron van nuttige bacteriën, dus goed voor je gezondheid. Maar fermenteren is ook goed voor het milieu: je voorkomt verspilling doordat je ingrediënten fermenteert, want door het fermentatieproces blijven ze langer goed. 

Fern noemt nog meer voordelen van zelf je eten fermenteren: je zorgt voor extra vitaminen, en je helpt je vertering een handje: goed voor je darmen!
De auteur maakt een verschil tussen gecontroleerde fermentatie, waarbij je een starter (uit de winkel) gebruikt, en spontane fermentatie (met elementen die zich heel lokaal in de lucht bevinden). 

Bij de recepten zelf schotelt de auteur je leuke weetjes voor over de in het recept gebruikte ingrediënten, zoals bv dat snijbiet weinig calorieën bevat maar wel heel rijk is aan vitamine C en K. 

En de recepten? Die zijn heel ok: fris en origineel afgewisseld met basis fermentatie recepten met een eigenzinnige toets. Zo vind je in dit boek een aanwijzing om klassieke zuurkool te maken, maar dan met ananassap. 

Persoonlijk vind ik gefermenteerd fruit heel interessant: ook hier biedt dit boek toffe recepten rond, zoals bramenmoes met salie (gefermenteerd, dus), en salsa van watermeloen. 

Minpuntje: bij het hoofdstukje kefir worden bij melkkefir geen plantaardige alternatieven voor koemelk voorgesteld, en bij waterkefir staat nergens dat je niet per sé een vijg en een citroen nodig hebt. 

Bij kombucha vond ik de toevoeging van chiazaad wèl heel origineel, en ook gefermenteerde lassi (Indische yoghurtdrank). 

Een leuke extra: je krijgt ook recepten voor gefermenteerde tofu (die is zooooo lekker!!!), voor dosa's, voor gefermenteerde amandelmelk, en voor zuurdesem.

Conclusie: een ideaal boek voor wie makkelijk te volgen recepten wil, voor wie wil starten met fermenteren, of wie originele en toch toegankelijke fermentatierecepten zoekt!  

Nog meer recepten en tekstjes op deze blog over fermenteren:

-We zijn allemaal compost!

-Boekbespreking Wild Fermentation van Sandor Katz

-Fermenteerplezier

-Boekbespreking Noma's Handboek voor Fermenteren, Zilber en Redzepi

-Op Fermenteercursus

-Zelf Kombucha maken

-Kombucha Smaken, Recepten, Ideeën

Op deze blog vind je verder recepten voor:

-zuurkool, en een preispaghettisaus aangemaakt met zuurkoolsap


-gefermenteerde worteltjes


-gefermenteerde (gepekelde) brandnetel


-gefermenteerde thee uit eigen tuin (van bramenblad, frambozenblad etc, ruikt naar zwarte thee en rozen)


-paardebloemkappertjes (dit is geen melkzuurbacterie fermentatie maar eerder pekelen)


-vlierbeskappertjes (idem)


-waterkefir maken


-plantaardige yoghurt maken 


-idli maken(heerlijk, voedzaam en gezond Indiaas gefermenteerd ontbijtcakeje)


-gefermenteerde rammenas


-reflux onderdrukken door regelmatig verdunde appelazijn te drinken


-zelf azijn maken van aardpeer (smaakt naar balsamico, echt waar!)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten