Zondag: Polenta 'omelet' met aardappelen, sla en dressing
Maandag: aubergine, vegan cutlet en sla
Ik ben volop aan het experimenteren met het wafelijzer :)
Je kan er dus ook aubergineschijfjes in bakken, en als je wat geduld hebt, ook vegan cutlets (die ik maakte met een restje puree, kruiden en groenten). De eerste pogingen vielen uiteen, maar later verkreeg ik toch echt die wafelvorm!
Dinsdag: rodebietenlasagne
Woensdag: vermicelli en savooikool shitake miso, veel gember en look!
Donderdag: superromige cashew/tomaten/uisaus, met spaghetti en rode bonen
Vrijdag: bloemkool uit de oven, aardappel, gekookte en gemixte pompoen/gembersaus, en een poging tot hempfunaise, die wel een lekkere dressing werd, maar dus helaas geen veganaise... Heeft iemand ervaringen met het maken van veganaise vanuit hennepmelk?
Zaterdag: Chinees wokje wortel/savooi/shitake/cashew en boekweitnoedels
Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
▼
zondag 24 februari 2019
zondag 17 februari 2019
Leeslijstjes#6
Ik lees weer! Ik hou van goed en vlot geschreven literatuur,
historische romans, non-fictie, zelfs sci-fi. Ik vind het leuk om bij te
houden wat ik las, daarbij bespreek ik enkel die boeken die ik de
moeite waard vond. Misschien heb jij er ook wat aan: lees je mee?
1.Kazuo Ishiguro-Laat me nooit alleen
****
Wat een vreemde, heftige leeservaring dit was...
Kath is verzorgster. Door haar werk komt ze weer in contact met Ruth en Tommy, twee vrienden uit haar jeugd. Kath's verhaal is een aaneenschakeling van herinneringen aan haar jeugd en aan Ruth en Tommy. Ze beschrijft — minutieus — meningsverschillen en ruzies, maar Ishiguro weet dat zo meesterlijk te doen dat de spanning bij momenten ondraaglijk wordt. Ook wordt, net door zo meesterlijk te focussen op details en kleinigheden, datgene wat in Kaths leven — en in dat van Tommy en Ruth — niet banaal is, des te opvallender en gruwelijker.
Die twee spanningvelden: de onderlinge relaties, en de achtergrond waartegen hun levens zich afspelen, worden messcherp opgebouwd.
Bij momenten werd ik haast misselijk van het verhaal.
Vele vragen worden opgeroepen, vele vragen blijven onbeantwoord. De meest prangendste: waarom krijgen ze geen hulp? En: waarom rebelleert er niemand?
Lezen! Echt waar.
2.Koen Peeters - De Mensengenezer
*****
Ik had nog nooit iets van Koen Peeters gelezen — dit boek sprak me erg aan.
Remi groeit op in de Westhoek. Zijn nonkel Marcel vertelt hem over de ontelbare daar gesneuvelde soldaten. Eén verhaal in het bijzonder springt er uit: dat van de Congolees die meevocht. Een zwarte man, ver van huis, lang geleden.
Remi is doordrongen van de idee dat geest (de familieverhalen, hoe je familie en je voorouders en hun ervaringen ook mee jouw leven bepalen), genius (de plaats waar je opgroeit) en daimon (niet demon, maar een soort bemiddelaar, bepaalde mensen die op je pad komen en die van invloed zijn op jouw leven en je beslissingen) bepalend zijn voor je levensloop.
Remi wil mensen genezen. Hij treedt in bij de Jezuïeten — toenertijds zowat de enige "uitweg" uit een gewoon boerenbestaan.
Uiteindelijk belandt hij in Congo, en pas daar voelt hij dat zijn zoektocht naar zichzelf een wending
heeft genomen.
Mooi en mysterieus geschreven zonder zweverig te zijn, met filosofische gedachten over de ongrijpbaarheid van het leven. Iedereen is overal, op elk moment, bezig met het ontrafelen van zijn eigen duistere raadsels. Zelfinzicht. Het idee van de daimon, een soort goedaardige helper, boodschapper tussen hemel en aarde, vind ik ook — in een heel andere vorm — terug in de geweldige sci-fi van David Mitchell. Een soort boddhisatva.
Maar wat me bij deze roman buitengewoon aansprak, was een soort Southern Gothic sfeer. Ik ben een totale Southern Gothic fan (Capote, etc) en hoewel dat genre zich in het diepe Zuiden afspeelt, werd ik me tijdens het lezen van dit boek plots bewust van het bestaan — blijkbaar, sinds enkele jaren — van een opkomend "Westhoek Gothic" genre! Denk aan kunst en series als het bevreemdende en hilarische Bevergem, en de mooie, vreemde film Het Varken van Madonna. Zelfs Eigen Kweek (over wetsvlaamse varkensboeren die zich uit armoede ook met illegale wietkweek gaan bezighouden) past in dit thema. Of de mooie muziek - en de mooie teksten - van het Zesde Metaal.
De Westhoek IS dan ook een bevreemdende, absurde plek. Platter dan plat, eindeloze soldatenkerkhoven, nog elke week boeren die op overblijfselen van soldatenslachtoffers uit de eerste Wereldoorlog stuiten. Het oer-katholieke versus het rebelsere heden (hiphop scene, bv). Allerlei excentrieke personages die hun opwachting maken. En dat taaltje! Ek zin fan!
Dit boek gaf mij bovendien veel zin om Congo van Van Reybroeck te lezen, en om Heart of Darkness van Conrad te herlezen.
3.Yuval Noah Harari - Sapiens
****
Ik heb al moeite om zijn naam te onthouden, hij schrijft zomaar een superinteressante, met humor doorspekte geschiedenis van de mensheid. Men noemt Harari een genie, en als je Sapiens leest, begrijp je waarom. Zelden kom ik een boek tegen dat me zo aan het denken zet. Een confrontatie met een aantal ongemakkelijke waarheden is het, maar even zo goed een jubelzang op wat de mens bereikt heeft. Volgens Harari valt het belang van fictie voor de soort sapiens niet te onderschatten.
Het is ons geloof in onzichtbare en fictieve dingen, mythes, zoals mensenrechten of kapitalisme, dat ons in staat stelt samen te werken.
Harari noemt de agrarische revolutie (dat we sedentair werden en gingen boeren) de grootste vergissing ooit. Toen we nog alerte, atletische en goed getrainde jagers/verzamelaars waren kenden we een vrij leven, temidden van de natuur, met veel vrije tijd, gekenmerkt door afwisseling in voeding en tijdsbestedingen. Preagrarische gemeenschappen worden ook wel eens onze "oorspronkelijke welvaartsstaten" genoemd, hoewel ze natuurlijk niet vrij waren van verlies en ontberingen.
Vanaf het moment dat we grond begonnen te verbouwen moesten we ons daarentegen kapot zwoegen, allerlei onkruid en plaagdieren bestrijden, kampten we met meer ziektes en veel minder gevarieerd en gezond voedsel. Als ik naar mijn door netels gekoloniseerde tuin kijk, kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Ook wanneer ik terugdenk aan die eerste nacht die ik, na bijna een maand onder een boom op een Indisch strand te hebben doorgebracht, in een hotelkamer logeerde: wat afschuwelijk muf, benauwd en klein, vergeleken met de frisse lucht onder de blote hemel — kan ik me indenken dat vroege sapiens gelukkiger waren dan wij nu. Aan de andere kant weet ik dat in het huidige volgebouwde, ontboste Europa amper wild voedsel te vinden is (zie bv het menu van Marin op haar verder overigens leuke tocht in het wild), en ook waren er vroeger geen bibliotheken...
Ook Harari weet: we kunnen nooit meer terug. En dat is jammer.
Ook doodjammer is dat de menssoort Sapiens naast alle andere menssoorten ook een enorm aantal zoogdieren (de metafauna) heeft uitgeroeid, en dat hij daarbovenop nu hard bezig is om ook alle ander leven naar de geschiedenis te verbannen. Denk: tonijn, walvissen, tijgers. Harari is veganist, en hij weet op eenvoudige maar indringende wijze duidelijk te maken, met behulp van enkele huiveringwekkende voorbeelden, hoe wreed de mens andere dieren in de "moderne" vee industrie behandelt.
Verder heeft hij het over hoe niet wij tarwe, maar tarwe ONS gedomesticeerd heeft, over het verschil tussen arm en rijk, over de gruwelijke oog om oog wetten, over slavernij (in dat verband wordt België genoemd, dat Congo-Vrijstaat "bekwam", zonder dat er naar de mening van de dertig miljoen inwoners van dat gebied gevraagd werd: erg belangrijke geschiedenis om ons te herinneren als we vandaag durven klagen over vluchtelingen die "ons" land komen "innemen"), over economie, kapitalisme en geld, enzovoort. Zou in elke middelbare school moeten gelezen worden...
En door elke volwassene.
Meerdere keren per jaar.
Heb jij deze boeken gelezen? Wat vond je ervan?
zaterdag 16 februari 2019
Wat aten we vorige week? #tryvegan 12: Vegan Wintermenu's
Zondag: Indische curry van spinazie/tomaat/gember/look/chili met rijst
Maandag: linzenstoof, aardappelen, wortel/knolselder/appel slaatje
Dinsdag: allerlei groenten met tofu in zoetzure saus
Woensdag: Pasta met rode biet/tomaat/wortelsaus
Donderdag: linzengehaktballen met kriekjes en polenta in wafelijzer gebakken! Links op het bord zie je de gewone gekookte polenta.
Binnenkort meer over wat je nog allemaal met een wafelijzer kan bakken!
Vrijdag: postelein, zoete aardappelfrieten, rauw witloofslaatje met mosterddressing
Zaterdag: rode biet, ui, wortel en aardappel en look
Maandag: linzenstoof, aardappelen, wortel/knolselder/appel slaatje
Dinsdag: allerlei groenten met tofu in zoetzure saus
Woensdag: Pasta met rode biet/tomaat/wortelsaus
Binnenkort meer over wat je nog allemaal met een wafelijzer kan bakken!
Vrijdag: postelein, zoete aardappelfrieten, rauw witloofslaatje met mosterddressing
Zaterdag: rode biet, ui, wortel en aardappel en look
Wat aten we vorige week? #tryvegan 12: Vegan Wintermenu's
Zondag: Indische curry van spinazie/tomaat/gember/look/chili met rijst
Maandag: linzenstoof, aardappelen, wortel/knolselder/appel slaatje
Dinsdag: allerlei groenten met tofu in zoetzure saus
Woensdag: Pasta met rode biet/tomaat/wortelsaus
Donderdag: linzengehaktballen met kriekjes en polenta in wafelijzer gebakken! Links op het bord zie je de gewone gekookte polenta.
Binnenkort meer over wat je nog allemaal met een wafelijzer kan bakken!
Vrijdag: postelein, zoete aardappelfrieten, rauw witloofslaatje met mosterddressing
Zaterdag: rode biet, ui, wortel en aardappel en look
Maandag: linzenstoof, aardappelen, wortel/knolselder/appel slaatje
Dinsdag: allerlei groenten met tofu in zoetzure saus
Woensdag: Pasta met rode biet/tomaat/wortelsaus
Vrijdag: postelein, zoete aardappelfrieten, rauw witloofslaatje met mosterddressing
Zaterdag: rode biet, ui, wortel en aardappel en look
zondag 10 februari 2019
Zelf Plantaardige Vegan Room Maken!
Zelf Plantaardige Vegan Room Maken!
Vroeger kocht ik af en toe brickjes met plantaardige room. Meestal soja, maar ook haver, kokos en amandelroom heb ik geprobeerd.
Nu is het al jaren geleden dat ik nog geld heb gespendeerd aan zulke 'makkelijke' oplossingen.
Spaghetti met rode bonen en heeeeeel romige tomatensaus, verkregen met geweekte cashewnoten - supersimpel, superlekker!
Waarom koop ik geen plantaardige room meer?
-het is duur
-het is niet ecologisch (verpakking, vervoer)
-er zitten vaak allerlei ingrediënten in die onnodig zijn: te veel zout, verdikkingsmiddelen, olie, enzovoort.
Ik maak al een hele tijd mijn vegan room zelf!
Nu denk je misschien: maar dat is toch heel omslachtig, en het vraagt zoveel tijd, en het is misschien niet even lekker als in de winkel gekochte room?
-Omslachtig?
Nee hoor: net heel erg makkelijk. Alles wat je moet doen is af en toe de granen, noten, pitten en zaden die je in je voorraadkast hebt staan aanvullen.
Op de dag dat je de room nodig hebt, zet je de noten te week in water. Minstens 20 minuten.
Daarna mix je ze met een bodempje water. Beetje zout, of andere kruiden, of een zoetmiddel als het voor een dessert is toevoegen. Klaar!
-Duurt lang?
Weken duurt twintig minuten, mixen 2. Ben je vergeten weken, dan kan je noten en pitten en zaden ook tien minuten koken en daarna mixen. Heel handig is de avond tevoren of de ochtend van de dag dat je room nodig hebt al je ingrediënten te week zetten. Tegenwoordig lukt het me steeds beter om hieraan te denken, omdat ik nu met een (los opgesteld) weekmenu plan werk.
Onze lokale bioboer is namelijk enkel open op vrijdag. Zodoende doen wij meestal vrijdag de boodschappen. Dat dwingt ons om na te denken en te plannen voor een hele week, en ik ervaar daar alleen maar voordelen van! Voor we naar de winkel gaan stel ik dus nu een lijstje op met maaltijd-ideeën voor zeven dagen.
Zo'n los weekmenu plan doet wonderen voor mij! Het biedt
1) rust in mijn hoofd (door de week nooit meer hoeven denken, "ah ja, wat gaan we vanavond eten"), 2) gelegenheid om eens wat ingewikkeldere recepten uit te testen (want aangezien ik op voorhand plan kan ik ook 'specialere' ingrediënten inslaan voor die week),
3) een heel gevarieerd weekmenu,
4) het weekmenuplan helpt me te herinneren om bv de avond tevoren bonen, linzen of noten te weken, die ik dan de volgende dag klaarmaak!
Aan de hand van mijn ideeën of "goestingskes" voor die week kijk ik na wat we nog in huis hebben, wat er in de tuin staat, en wat aangekocht moet worden, en met die info stel ik een boodschappenlijst
op.
-Niet even lekker als in de winkel?
Oké, soms is mijn vegan room wat grover van structuur, en wat minder zout, maar eigenlijk vind ik hem meestal zelfs lekkerder! En doordat ik pakweg zonnebloempitjes nu vaker week om room mee te maken, maak ik ook vaker spreads voor op de boterham!
-Waar gebruik je die vegan room dan voor?
Meestal voor spaghetti saus.
Soms voor in soep.
Om een saus mee in te dikken.
Als tweede lasagnesaus.
Om chocolademelk extrrrraaa lekker mee te maken!
Als basis voor een boterhambeleg.
En jij?
-Waar kan je zelf vegan room mee maken?
Met zoveel! Meestal kies ik voor een "wit" ingrediënt, dat een bleke kleur oplevert. Het oog wil ook wat, enzo.
Dus:
*granen: haver
*noten: amandelen, cashew, macadamia. Hazelnootroom heb ik nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat dat een hit in chocomelk of chocopasta kan worden!
*pitten en zaden: zonnebloempitjes, pompoenpitjes
*soms: van plantaardige melk, zoals sojamelk, hennepmelk, havermelk, amandelmelk. Het idee is dan eerder een bechamelsaus maken: je verhit olie, bakt daar kort maïsmeel in, blust met plantaardige melk, blijft roeren en melk toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
En, hoe maak je dat nu?
Vegan Recept: Zelf Room maken
Nodig:
Een deel haver, noten, pitten of zaden, of een mengeling
-water
-idealiter een maatbeker of langwerpige kom om in te mixen
-een mixer of blender
Hoe maak je het?
1.Zet je gekozen roomingrediënt onder water in een kom. Laat een nacht, of een dag, of twintig minuten weken. Als je dat allemaal vergeten bent en absoluut room wilt en slechts tien minuten tijd hebt: kook water en kook je ingrediënt tien minuten (dit geldt niet voor granen, wel voor noten).
2.Giet het geweekte af.
3.Voeg een weinig (ongeveer 1/4e) water toe. Maak je haverroom, dan hoef je slechts weinig of geen water toe te voegen.
4.Mix.
5.Eventueel kan je nu kruiden of zoetmiddelen of zout toevoegen, naar gelang welk gerecht je maakt.
6.Hoe meer water je gebruikt, hoe dunner de room, bij minder water: heel dikke room. Raketwetenschap, voorwaar.
7.Smakelijk.
Koop jij nog room? Wat is je favoriet?
Vroeger kocht ik af en toe brickjes met plantaardige room. Meestal soja, maar ook haver, kokos en amandelroom heb ik geprobeerd.
Nu is het al jaren geleden dat ik nog geld heb gespendeerd aan zulke 'makkelijke' oplossingen.
Spaghetti met rode bonen en heeeeeel romige tomatensaus, verkregen met geweekte cashewnoten - supersimpel, superlekker!
Waarom koop ik geen plantaardige room meer?
-het is duur
-het is niet ecologisch (verpakking, vervoer)
-er zitten vaak allerlei ingrediënten in die onnodig zijn: te veel zout, verdikkingsmiddelen, olie, enzovoort.
Ik maak al een hele tijd mijn vegan room zelf!
Nu denk je misschien: maar dat is toch heel omslachtig, en het vraagt zoveel tijd, en het is misschien niet even lekker als in de winkel gekochte room?
-Omslachtig?
Nee hoor: net heel erg makkelijk. Alles wat je moet doen is af en toe de granen, noten, pitten en zaden die je in je voorraadkast hebt staan aanvullen.
Op de dag dat je de room nodig hebt, zet je de noten te week in water. Minstens 20 minuten.
Daarna mix je ze met een bodempje water. Beetje zout, of andere kruiden, of een zoetmiddel als het voor een dessert is toevoegen. Klaar!
-Duurt lang?
Weken duurt twintig minuten, mixen 2. Ben je vergeten weken, dan kan je noten en pitten en zaden ook tien minuten koken en daarna mixen. Heel handig is de avond tevoren of de ochtend van de dag dat je room nodig hebt al je ingrediënten te week zetten. Tegenwoordig lukt het me steeds beter om hieraan te denken, omdat ik nu met een (los opgesteld) weekmenu plan werk.
Onze lokale bioboer is namelijk enkel open op vrijdag. Zodoende doen wij meestal vrijdag de boodschappen. Dat dwingt ons om na te denken en te plannen voor een hele week, en ik ervaar daar alleen maar voordelen van! Voor we naar de winkel gaan stel ik dus nu een lijstje op met maaltijd-ideeën voor zeven dagen.
Zo'n los weekmenu plan doet wonderen voor mij! Het biedt
1) rust in mijn hoofd (door de week nooit meer hoeven denken, "ah ja, wat gaan we vanavond eten"), 2) gelegenheid om eens wat ingewikkeldere recepten uit te testen (want aangezien ik op voorhand plan kan ik ook 'specialere' ingrediënten inslaan voor die week),
3) een heel gevarieerd weekmenu,
4) het weekmenuplan helpt me te herinneren om bv de avond tevoren bonen, linzen of noten te weken, die ik dan de volgende dag klaarmaak!
Aan de hand van mijn ideeën of "goestingskes" voor die week kijk ik na wat we nog in huis hebben, wat er in de tuin staat, en wat aangekocht moet worden, en met die info stel ik een boodschappenlijst
op.
-Niet even lekker als in de winkel?
Oké, soms is mijn vegan room wat grover van structuur, en wat minder zout, maar eigenlijk vind ik hem meestal zelfs lekkerder! En doordat ik pakweg zonnebloempitjes nu vaker week om room mee te maken, maak ik ook vaker spreads voor op de boterham!
-Waar gebruik je die vegan room dan voor?
Meestal voor spaghetti saus.
Soms voor in soep.
Om een saus mee in te dikken.
Als tweede lasagnesaus.
Om chocolademelk extrrrraaa lekker mee te maken!
Als basis voor een boterhambeleg.
En jij?
-Waar kan je zelf vegan room mee maken?
Met zoveel! Meestal kies ik voor een "wit" ingrediënt, dat een bleke kleur oplevert. Het oog wil ook wat, enzo.
Dus:
*granen: haver
*noten: amandelen, cashew, macadamia. Hazelnootroom heb ik nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat dat een hit in chocomelk of chocopasta kan worden!
*pitten en zaden: zonnebloempitjes, pompoenpitjes
*soms: van plantaardige melk, zoals sojamelk, hennepmelk, havermelk, amandelmelk. Het idee is dan eerder een bechamelsaus maken: je verhit olie, bakt daar kort maïsmeel in, blust met plantaardige melk, blijft roeren en melk toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
En, hoe maak je dat nu?
Vegan Recept: Zelf Room maken
Nodig:
Een deel haver, noten, pitten of zaden, of een mengeling
-water
-idealiter een maatbeker of langwerpige kom om in te mixen
-een mixer of blender
Hoe maak je het?
1.Zet je gekozen roomingrediënt onder water in een kom. Laat een nacht, of een dag, of twintig minuten weken. Als je dat allemaal vergeten bent en absoluut room wilt en slechts tien minuten tijd hebt: kook water en kook je ingrediënt tien minuten (dit geldt niet voor granen, wel voor noten).
2.Giet het geweekte af.
3.Voeg een weinig (ongeveer 1/4e) water toe. Maak je haverroom, dan hoef je slechts weinig of geen water toe te voegen.
4.Mix.
5.Eventueel kan je nu kruiden of zoetmiddelen of zout toevoegen, naar gelang welk gerecht je maakt.
6.Hoe meer water je gebruikt, hoe dunner de room, bij minder water: heel dikke room. Raketwetenschap, voorwaar.
7.Smakelijk.
Koop jij nog room? Wat is je favoriet?
donderdag 7 februari 2019
Wat aten we vorige week #tryvegan 11 Vegan Wintermenu
Maandag: Gentse Waterzooi met gefermenteerde tofu, wortel, prei, aardappel, bloemkool, ...
Dinsdag: aardappel, wortel/maïs/bloemkool sla, en Walafel!
Wist je dat je met je wafelijzer meer kan doen dan zoete wafels bakken? Ik probeerde falafel in het wafelijzer uit - lekker!
Woensdag: rode bonen/haverburgers, zoete aardappelfrieten, en winterse salsa (ui, chili, abrikozen op sap, peper, zout en limoensap zorgen voor een killersaus!!!)
Donderdag: rajma massala (Indisch gerecht dat we met een restje van de rode bonen maakten), stoemp van savooi en wortel, rodebietenslaatje, postelein en dressing
Vrijdag: pizza van bloemkooldeeg
Je kookt een bloemkool, pureert deze, en vermengt met kikkererwtenmeel en dergelijke. Eerlijk gezegd viel het me wat tegen - hoe mooi het er ook uitzag!
Zaterdag: slamengeling, gebakken uiringen, lupineschnitzels, gekookte aardappelen, en wortel/appel/rammenas/witloof/sinaasappelslaatje met tahin
zondag 3 februari 2019
Vegan Herfst Recepten, Vegan Winter Recepten: Ideeën, Menu's!
Vegan Herfst Recepten, Vegan Winter Recepten
Als je volgens de seizoenen leeft en kookt, kan het (bij mij toch) wel eens lijken of ze bij de bioboer enkel spruiten, kolen, bieten en pompoenen hebben. Dan is de inspiratie om iets lekkers te koken plots op.
Typische herfst en wintergroenten...
Daarom hier een handig overzicht (dat bijlange na niet volledig is, maar het is een beginnetje): wat kan je koken in de koude seizoenen?
Ik vertrek meestal van een idee voor een combinatie van bepaalde groenten, een basisgerecht (een klassieker, of een pasta of ovenschotel, ...), vanuit een bepaalde stijl (Mexicaans, Indisch, ...) of vanuit een goesting (ik heb zin in iets warms, vullend).
Ik maak hier daarom een aantal aparte categorieën!
Iedereen wil bij guur weer troostrijk, voedzaam eten - het mag wat zwaarder zijn dan in de lichtere en warmere seizoenen. Wat dacht je van:
1.Vegan Herfst en Winter Soepen
-Italiaanse Minestrone:
Vertrek vanuit witte bonen en tomaten, verder kan er alles in qua seizoensgroenten wat je maar wil, maar klassiek zijn boerenkool en wortelen.
-Hollandse Erwtensoep
Vertrekt vanuit groene spliterwten die je eerst een nacht laat weken. Verder is tofu of seitanworst hier ook klassiek bij.
-Japanse Misosoep
Wat deze soep Japans doet smaken, is 1) het zeewier, 2) de misopasta, 3)de combinatie van geraspte gember en geperste look, 4)sojasaus ipv zout. Verder kan je er alles qua seizoensgroenten in kwijt. Stoof gewoon een ui en groenten als kool, prei, wortel, ... aan in wat olie.
Voeg dan gember, look en zeewier toe en stoof nog zo'n vijf minuten.
Daarna voeg je twee eetlepels sojasaus toe en genoeg water.
Laat tien minuten zacht borrelen.
Doe een soeplepel vloeistof in een apart kommetje en meng daar de miso doorheen. Roer dan dit mengsel door de misosoep. Klaar!
-Linzensoepen allerlei
Indiase dahl is altijd lekker, maar je kan ook eens linzensoep met gedroogde abrikozen maken!
-Gezondheidssoep
Van witte kool, veel look en bieten
-Borsjt
Rodebietensoep uit Rusland die zowel de ogen als de maag verwarmt!
-Pompoensoep of Wortelsoep met kruiden, bv gember
Of probeer pompoen met kervelsoep en pompoensoep/saus met kweepeer uit.
-Winter/herfstgroenten soep
Vertrek van een klassieke wintergroente, zoals pastinaak, of aardpeer, en maak daar een soep rond. Werk af met wat geraspte nootjes en wat groensel: klaar!
-Bovendien kan soep in een mum van tijd tot hoofschotel omgetoverd worden. Kook rijst of aardappelen of pasta erbij: klaar.
2.Champignons
Je hoeft je niet te beperken tot oesterzwam en klassieke champi's. Kies voor portobello's, biefstukzwam, shitake - op de markt staan soms kraampjes met eetbare paddenstoelen allerhande.
Vanuit champignons kan je maken:
-Champignonburgers (met sla, gefermenteerde groenten, frieten, en sausjes)
-Risotto
-Soep of heldere 'bouillonnekes'
-gevulde champignons
- ...
3.Risotto
Neem gelijk welke winterse of herfstige groente en maak er een hoofdelement in je risotto van. Of combineer.
Wat denk je van:
-Aardpeerrisotto
-Pastinaakrisotto met Rode bietjes
-Pompoenrisotto met Eekhoorntjesbrood
Erg makkelijk, en erg snel klaar, warm, vullend, voedzaam.
4.Ovenschotels
-Met groenten. Nog zo'n makkelijke. Je hoeft veel groenten er niet eens voor te schillen (tenminste, als ze bio zijn!):
-pompoen, rode biet, aardpeertjes, zoete aardappel, pastinaak, knolselder, ... allemaal NOG lekkerder en smaakvoller geroosterd MET schil.
-Oven op 180 graden, ovenschaal invetten, passende kruiden toevoegen, en eventueel sauzen (ahorn en agave, balsamico voor een zoete touch, ketchup en mosterd voor een hartige, wijn voor een betoverende, ...)
Meestal is drie kwartier garen, mits je de groenten in de helft eens doorhusselt, genoeg.
Serveer er een salade bij en klaar.
-Een andere klassieker in de oven is witlof.
-En rösti, met toevoegingen naar believen: rösti van aardappelen, met zuurkool, met pompoen, met zoete aardappel, met bieten en pastinaak, ...
-Ook gespiraliseerde groenten (groentennoedels) doen het heel goed in de oven: zie het recept van Green Kitchen Stories.
-Wortel-dogs!
-rustieke polentafrietjes in de oven
-frietjes van allerlei groenten: zoete aardappel, pastinaak, ...
Pastinaakfrietjes...
5.Lasagne/Canneloni
Ook een ovenschotel, maar deze is zo lekker dat hij een aparte categorie verdient!
Denk voorbij de klassieke tomaat-champignon/spinazie-roomsaus lasagne, hier.
Niet alleen kan je sterk variëren met de groenten die je gebruikt, bijvoorbeeld:
-pompoen linzen lasagne
-rode bieten lasagne
-pastinaak lasagne
-canelloni van koolblaadjes
Ook kan je variëren met je pasta-component: vervang eens de klassieke pastavellen door in dunne schijfjes gesneden knolselder, bijvoorbeeld, of zoete aardappel! Heb je al eens zelf lasagnevellen gemaakt en gedroogd?
6.Pizza
-Pizza uit de oven met alle winterse en herfstige groenten van dienst. Gebruik bv een keer pompoensaus ipv tomatensaus.
-Ook socca kan als pizzabodem dienen, als je het glutenvrij of een keer anders wilt. En socca (ook farinata genoemd) kan dan weer de basis zijn voor een hartige vegan omelet.
7. Andere Pasta gerechten
Ook hier luidt de boodschap: ga voorbij aan de gekende spaghetti met tomatensaus!
Neem gelijk welke winterse groente als hoofdrolspeler, en bedenk vandaaruit je saus.
-Broccoli kokosroom
-Aardpeer-citroen
-Prei roomsaus
-Rode biet/pastinaak saus
-Pompoen salie saus
-Pasta van groenten gedraaid: groentennoedels. Kan je erg kleurrijke gerechten mee maken, blijheid verzekerd in deze donkerdere dagen!
-Gnocci hoeft niet per sé van aardappelen gemaakt te worden: je kan er ook zoete aardappelen, pastinaak, pompoen of bietjes voor nemen.
-Vegan Pesto: kan met elk soort noot, en met elk soort groen, voor inspiratie en recepten klik hier. Supersnel klaar, heerlijk bij pasta of als bijgerecht.
8.Salades
Hoewel we in koudere temperaturen vaak naar warme gerechten snakken, kunnen salades van rauwe groenten ZO deugd doen. Lees ook: Mijn liefde voor sla!
-Veldsla is een echt bijzondere smaak - behoeft geen sauzen: is superlekker op zich.
-Patatten met sla en ajuinsaus op grootmoeders wijze: wat een klassieker!
-Allerlei geraspte, gespiraliseerde of gefermenteerde wortelgroenten met dressing kunnen heerlijk zijn: bietjes, pastinaak, wortelen, daikon, rammenas, radijzen, ...
-Rauw witlof met sinaas en appels en een mosterddressing.
-Fruit als appels en citrusvruchten, bessen, peren, ... zijn lekker en origineel in slaatjes
9.Stamppot
-van ruccola
-van bloemkool met rozijntjes
-van aardappelen met gember en met plantaardige yoghurt geserveerd (een recept uit India)
-kroketten doen het ook altijd goed, en hoeven niet per sé enkel aardappelen te bevatten: zie Creatief met de Krokettenmachine voor tips, ideeën en recepten
10.Pikant!
Je wil opwarmen, dus kan je aan alles chili's, chipotle, scherpe paprikapoeder en cayennepeper toevoegen - ja, zelfs aan je dessert!
Zie spicy appeltaart, en
-truffels met een twist.
11.Oude Klassiekers in een Vegan jasje
-Witloof met tofu en gistvlok uit de oven, bijvoorbeeld. Tegenwoordig heb je vegan kaas in allerlei soorten en maten, net als vegan hesp, dus wat houd je tegen??
-Goulash
-Seitan bourguignon
-Tofish met sla en aardappelen of frieten, ooh, hemelsch!
-Seitankonijn met pruimen! Wil je dit 'konijn' glutenvrij hebben? Ik maakte al een keer "Spruiten" met pruimensaus, en dat smaakte geweldig!
-Vegan Stoofvlees met bier en een boterham met mosterd: de makkelijkste en vleesachtigste optie is seitan, maar je kan ook linzen nemen of hempfu,
-Gehaktbrood met kriekensaus
-Krieken met vegan gehaktballen en wit brood
-Stoemp en stamppot: wortelstoemp met sla, bijvoorbeeld, maar in stoemp kan je alle groenten kwijt. Klassiek zijn broccolistoemp, wortelstoemp, pastinaakstoemp, knolselderstoemp... Maak gewoon een puree van gekookte aardappels en groenten, voeg wat kokos (of andere) olie toe, zout, peper en nootmuskaat.
12.Chinees en Aziatisch
Zoals ik al zei: pikant verwarmt, en gember, chili en anijs zijn ook zulke verwarmende specerijen. Dus kan ik je aanbevelen om in deze gure periode eens wat exotische gerechten te proberen.
Ik kan je verzekeren: wat je bij de Belgische Chinese restaurants proeft, is een heel flauw afkooksel van de echte Chinese keuken (als iemand een kwalitatief Chinees resto kent waar ze vegan serveren, laat het me ajb weten!). In Azië is alles veel spannender en gekruider.
Een persoonlijke favoriet is Vegan Lookballetjes in Hete Gember saus (en daarmee is alles gezegd :)
Op diezelfde site vind je een recept voor veg manchurian - ook al een aanrader.
Ethiopisch eten werkt vaak met typische wintergroenten en is heerlijk gezellig en verwarmend: injera en bijvoorbeeld zo'n heerlijke wittekool/wortelstoof.
Favoriet Zuid-Indisch eten bij ons is: Massala dosa: een superlekkere en gezonde, gefermenteerde glutenvrije pannenkoek van rijst - en linzenmeel gevuld met gebakken pikante patatten.
13.Noten
-Week noten, mix ze glad met water of olie, en je hebt een vullende saus.
-Vermaal ze in een keukenmachine en marineer ze met olie, look, mosterd, ketchup en kruiden, en bak daarna met een ajuin in de pan: je hebt nu notengehakt.
-Doe ze in slaatjes
-Maak er notenboters mee: een lang houdbaar, lekker vullend smeersel, voor recepten en tips, zie hier.
-Maak er pesto allerhande mee
14.Chips en Snacks
Dit is het seizoen van de boerenkoolchips!! Of van de netelchips, spruitjeschips, savooikoolchips, ...
-Wist je dat je ook zoete varianten kan maken?
-Spruitjes Chips van Velt: bij "donderdag, avondmaal".
15.Fruit
Ook fruit kan in deze seizoenen erg verwarmend werken.
-Appelmoes met vegan worstjes en aardappelen
-Appel/kweepeer moes
-Appel/mispelmoes
-Veenbessen in sinaasappelsaus
-gebakken appelen op oosterse wijze: met currypoeder, gemberpoeder en kokossuiker in olie gewokt: mjam.
-En natuurlijk kan je fruit rauw in slaatjes verwerken
-En in drankjes: warm appelsap met kaneel
-Appeltaarten en cakes
Worden jullie de winter/herfstkeuken wel eens beu? Wat zijn jullie favoriete winterse en herfstige recepten?
Als je volgens de seizoenen leeft en kookt, kan het (bij mij toch) wel eens lijken of ze bij de bioboer enkel spruiten, kolen, bieten en pompoenen hebben. Dan is de inspiratie om iets lekkers te koken plots op.
Typische herfst en wintergroenten...
Daarom hier een handig overzicht (dat bijlange na niet volledig is, maar het is een beginnetje): wat kan je koken in de koude seizoenen?
Ik vertrek meestal van een idee voor een combinatie van bepaalde groenten, een basisgerecht (een klassieker, of een pasta of ovenschotel, ...), vanuit een bepaalde stijl (Mexicaans, Indisch, ...) of vanuit een goesting (ik heb zin in iets warms, vullend).
Ik maak hier daarom een aantal aparte categorieën!
Iedereen wil bij guur weer troostrijk, voedzaam eten - het mag wat zwaarder zijn dan in de lichtere en warmere seizoenen. Wat dacht je van:
1.Vegan Herfst en Winter Soepen
-Italiaanse Minestrone:
Vertrek vanuit witte bonen en tomaten, verder kan er alles in qua seizoensgroenten wat je maar wil, maar klassiek zijn boerenkool en wortelen.
-Hollandse Erwtensoep
Vertrekt vanuit groene spliterwten die je eerst een nacht laat weken. Verder is tofu of seitanworst hier ook klassiek bij.
-Japanse Misosoep
Wat deze soep Japans doet smaken, is 1) het zeewier, 2) de misopasta, 3)de combinatie van geraspte gember en geperste look, 4)sojasaus ipv zout. Verder kan je er alles qua seizoensgroenten in kwijt. Stoof gewoon een ui en groenten als kool, prei, wortel, ... aan in wat olie.
Voeg dan gember, look en zeewier toe en stoof nog zo'n vijf minuten.
Daarna voeg je twee eetlepels sojasaus toe en genoeg water.
Laat tien minuten zacht borrelen.
Doe een soeplepel vloeistof in een apart kommetje en meng daar de miso doorheen. Roer dan dit mengsel door de misosoep. Klaar!
-Linzensoepen allerlei
Indiase dahl is altijd lekker, maar je kan ook eens linzensoep met gedroogde abrikozen maken!
-Gezondheidssoep
Van witte kool, veel look en bieten
-Borsjt
Rodebietensoep uit Rusland die zowel de ogen als de maag verwarmt!
-Pompoensoep of Wortelsoep met kruiden, bv gember
Of probeer pompoen met kervelsoep en pompoensoep/saus met kweepeer uit.
-Winter/herfstgroenten soep
Vertrek van een klassieke wintergroente, zoals pastinaak, of aardpeer, en maak daar een soep rond. Werk af met wat geraspte nootjes en wat groensel: klaar!
-Bovendien kan soep in een mum van tijd tot hoofschotel omgetoverd worden. Kook rijst of aardappelen of pasta erbij: klaar.
2.Champignons
Je hoeft je niet te beperken tot oesterzwam en klassieke champi's. Kies voor portobello's, biefstukzwam, shitake - op de markt staan soms kraampjes met eetbare paddenstoelen allerhande.
Vanuit champignons kan je maken:
-Champignonburgers (met sla, gefermenteerde groenten, frieten, en sausjes)
-Risotto
-Soep of heldere 'bouillonnekes'
-gevulde champignons
- ...
3.Risotto
Neem gelijk welke winterse of herfstige groente en maak er een hoofdelement in je risotto van. Of combineer.
Wat denk je van:
-Aardpeerrisotto
-Pastinaakrisotto met Rode bietjes
-Pompoenrisotto met Eekhoorntjesbrood
Erg makkelijk, en erg snel klaar, warm, vullend, voedzaam.
4.Ovenschotels
-Met groenten. Nog zo'n makkelijke. Je hoeft veel groenten er niet eens voor te schillen (tenminste, als ze bio zijn!):
-pompoen, rode biet, aardpeertjes, zoete aardappel, pastinaak, knolselder, ... allemaal NOG lekkerder en smaakvoller geroosterd MET schil.
-Oven op 180 graden, ovenschaal invetten, passende kruiden toevoegen, en eventueel sauzen (ahorn en agave, balsamico voor een zoete touch, ketchup en mosterd voor een hartige, wijn voor een betoverende, ...)
Meestal is drie kwartier garen, mits je de groenten in de helft eens doorhusselt, genoeg.
Serveer er een salade bij en klaar.
-Een andere klassieker in de oven is witlof.
-En rösti, met toevoegingen naar believen: rösti van aardappelen, met zuurkool, met pompoen, met zoete aardappel, met bieten en pastinaak, ...
-Ook gespiraliseerde groenten (groentennoedels) doen het heel goed in de oven: zie het recept van Green Kitchen Stories.
-Wortel-dogs!
-rustieke polentafrietjes in de oven
-frietjes van allerlei groenten: zoete aardappel, pastinaak, ...
Pastinaakfrietjes...
5.Lasagne/Canneloni
Ook een ovenschotel, maar deze is zo lekker dat hij een aparte categorie verdient!
Denk voorbij de klassieke tomaat-champignon/spinazie-roomsaus lasagne, hier.
Niet alleen kan je sterk variëren met de groenten die je gebruikt, bijvoorbeeld:
-pompoen linzen lasagne
-rode bieten lasagne
-pastinaak lasagne
-canelloni van koolblaadjes
Ook kan je variëren met je pasta-component: vervang eens de klassieke pastavellen door in dunne schijfjes gesneden knolselder, bijvoorbeeld, of zoete aardappel! Heb je al eens zelf lasagnevellen gemaakt en gedroogd?
6.Pizza
-Pizza uit de oven met alle winterse en herfstige groenten van dienst. Gebruik bv een keer pompoensaus ipv tomatensaus.
-Ook socca kan als pizzabodem dienen, als je het glutenvrij of een keer anders wilt. En socca (ook farinata genoemd) kan dan weer de basis zijn voor een hartige vegan omelet.
7. Andere Pasta gerechten
Ook hier luidt de boodschap: ga voorbij aan de gekende spaghetti met tomatensaus!
Neem gelijk welke winterse groente als hoofdrolspeler, en bedenk vandaaruit je saus.
-Broccoli kokosroom
-Aardpeer-citroen
-Prei roomsaus
-Rode biet/pastinaak saus
-Pompoen salie saus
-Pasta van groenten gedraaid: groentennoedels. Kan je erg kleurrijke gerechten mee maken, blijheid verzekerd in deze donkerdere dagen!
-Gnocci hoeft niet per sé van aardappelen gemaakt te worden: je kan er ook zoete aardappelen, pastinaak, pompoen of bietjes voor nemen.
-Vegan Pesto: kan met elk soort noot, en met elk soort groen, voor inspiratie en recepten klik hier. Supersnel klaar, heerlijk bij pasta of als bijgerecht.
8.Salades
Hoewel we in koudere temperaturen vaak naar warme gerechten snakken, kunnen salades van rauwe groenten ZO deugd doen. Lees ook: Mijn liefde voor sla!
-Veldsla is een echt bijzondere smaak - behoeft geen sauzen: is superlekker op zich.
-Patatten met sla en ajuinsaus op grootmoeders wijze: wat een klassieker!
-Allerlei geraspte, gespiraliseerde of gefermenteerde wortelgroenten met dressing kunnen heerlijk zijn: bietjes, pastinaak, wortelen, daikon, rammenas, radijzen, ...
-Rauw witlof met sinaas en appels en een mosterddressing.
-Fruit als appels en citrusvruchten, bessen, peren, ... zijn lekker en origineel in slaatjes
9.Stamppot
-van ruccola
-van bloemkool met rozijntjes
-van aardappelen met gember en met plantaardige yoghurt geserveerd (een recept uit India)
-kroketten doen het ook altijd goed, en hoeven niet per sé enkel aardappelen te bevatten: zie Creatief met de Krokettenmachine voor tips, ideeën en recepten
10.Pikant!
Je wil opwarmen, dus kan je aan alles chili's, chipotle, scherpe paprikapoeder en cayennepeper toevoegen - ja, zelfs aan je dessert!
Zie spicy appeltaart, en
-truffels met een twist.
11.Oude Klassiekers in een Vegan jasje
-Witloof met tofu en gistvlok uit de oven, bijvoorbeeld. Tegenwoordig heb je vegan kaas in allerlei soorten en maten, net als vegan hesp, dus wat houd je tegen??
-Goulash
-Seitan bourguignon
-Tofish met sla en aardappelen of frieten, ooh, hemelsch!
-Seitankonijn met pruimen! Wil je dit 'konijn' glutenvrij hebben? Ik maakte al een keer "Spruiten" met pruimensaus, en dat smaakte geweldig!
-Vegan Stoofvlees met bier en een boterham met mosterd: de makkelijkste en vleesachtigste optie is seitan, maar je kan ook linzen nemen of hempfu,
-Gehaktbrood met kriekensaus
-Krieken met vegan gehaktballen en wit brood
-Stoemp en stamppot: wortelstoemp met sla, bijvoorbeeld, maar in stoemp kan je alle groenten kwijt. Klassiek zijn broccolistoemp, wortelstoemp, pastinaakstoemp, knolselderstoemp... Maak gewoon een puree van gekookte aardappels en groenten, voeg wat kokos (of andere) olie toe, zout, peper en nootmuskaat.
12.Chinees en Aziatisch
Zoals ik al zei: pikant verwarmt, en gember, chili en anijs zijn ook zulke verwarmende specerijen. Dus kan ik je aanbevelen om in deze gure periode eens wat exotische gerechten te proberen.
Ik kan je verzekeren: wat je bij de Belgische Chinese restaurants proeft, is een heel flauw afkooksel van de echte Chinese keuken (als iemand een kwalitatief Chinees resto kent waar ze vegan serveren, laat het me ajb weten!). In Azië is alles veel spannender en gekruider.
Een persoonlijke favoriet is Vegan Lookballetjes in Hete Gember saus (en daarmee is alles gezegd :)
Op diezelfde site vind je een recept voor veg manchurian - ook al een aanrader.
Ethiopisch eten werkt vaak met typische wintergroenten en is heerlijk gezellig en verwarmend: injera en bijvoorbeeld zo'n heerlijke wittekool/wortelstoof.
Favoriet Zuid-Indisch eten bij ons is: Massala dosa: een superlekkere en gezonde, gefermenteerde glutenvrije pannenkoek van rijst - en linzenmeel gevuld met gebakken pikante patatten.
13.Noten
-Week noten, mix ze glad met water of olie, en je hebt een vullende saus.
-Vermaal ze in een keukenmachine en marineer ze met olie, look, mosterd, ketchup en kruiden, en bak daarna met een ajuin in de pan: je hebt nu notengehakt.
-Doe ze in slaatjes
-Maak er notenboters mee: een lang houdbaar, lekker vullend smeersel, voor recepten en tips, zie hier.
-Maak er pesto allerhande mee
14.Chips en Snacks
Dit is het seizoen van de boerenkoolchips!! Of van de netelchips, spruitjeschips, savooikoolchips, ...
-Wist je dat je ook zoete varianten kan maken?
-Spruitjes Chips van Velt: bij "donderdag, avondmaal".
15.Fruit
Ook fruit kan in deze seizoenen erg verwarmend werken.
-Appelmoes met vegan worstjes en aardappelen
-Appel/kweepeer moes
-Appel/mispelmoes
-Veenbessen in sinaasappelsaus
-gebakken appelen op oosterse wijze: met currypoeder, gemberpoeder en kokossuiker in olie gewokt: mjam.
-En natuurlijk kan je fruit rauw in slaatjes verwerken
-En in drankjes: warm appelsap met kaneel
-Appeltaarten en cakes
Worden jullie de winter/herfstkeuken wel eens beu? Wat zijn jullie favoriete winterse en herfstige recepten?