Meer bitter op je bord!
Een vriendin vertelde me onlangs dat ze had gelezen hoe we in feite steeds minder bittere dingen eten, terwijl bitter voedsel vaak heel gezond is. Ik las het boek Superbuikgevoel van Anntje Peeters en vond heel wat interessante info.
Bitter is een moeilijke smaak, maar toch zijn er heel wat populaire voedingsmiddelen die uitgesproken bitter zijn,denk:
-koffie
-zwarte chocolade
-thee
-witloof
-spruitjes
Vroeger waren groenten sowieso bitterder van smaak. Geleidelijk aan heeft men de bitterstoffen in groenten fel weten te verminderen: telers selecteerden op zoet, omdat dat nu eenmaal een makkelijker in de mond liggende smaak is. Zelfs spruitjes kan je tegenwoordig in de zoete variant vinden.
Jammer eigenlijk, want: *op zangerige toon* bitter in de mond maakt t hart gezond!
Of, zoals Oscar Wilde het heel mooi en in dubbele betekenissen zegt:
What seems to us as bitter trials are often blessings in disguise
Ik vind bitter een maffe smaak. Ik ben dol op zwarte chocola, maar ik gruw van pompelmoes, bv...
Bitter helpt je lichaam om gal te produceren, en gal is dan weer van belang voor een goed werkende lever en bijgevolg een goede spijsvertering. Bitters kunnen bijdragen aan het verhelpen indigestie, reflux, een opgeblazen gevoel, het prikkelbare darmsyndroom, en winderigheid.
Bittere stoffen geven je een verzadigd gevoel, verzekeren een complete vertering, helpen je ontgiften via lever en gal, zijn ontstekingswerend en versterken je weerstand. Reflux zou voortkomen uit een te weinig aan maagzuur, en niet een teveel, net daarom kan het drinken van verdunde appelazijn helpen.
Tegenwoordig blijkt vaker en vaker uit onderzoeken dat ons spijsverteringsstelsel een soort tweede brein is. Bedenk hoeveel invloed onze spijsvertering op ons gemoed heeft! Zwart-gal-lig zijn, iets op je lever hebben liggen, een buikgevoel hebben, ... Bitterstoffen kunnen ons helpen met onze spijsvertering. Stress en je depri voelen heeft net zoveel impact op je spijsvertering als dat een slechte spijsvertering impact heeft op jouw gemoed... Daarom is het belangrijk om meer bitter in je maal te introduceren.
Bittere gewoontes die het nog overleefd hebben:
-een digestiefje (vaak met bittere kruiden) na (of ook voor) het eten helpt je spijsvertering!
Bittere kruiden:
-alsem (zie diy high uit eigen tuin)
-bijvoet
-cichorei
-citroenkruid
-dille
-citrusschil
-engelwortel
-gember
-gentiaan
-Griekse alant
-peterselie
-kurkuma
-hartgespan
-damiana
-duizendblad
-kalmoes
-kamille
-zevenblad (zie: zevenbladlasagne uit eigen tuin!)
-kliswortel
-krulzuringwortel
-duizendguldenkruid
-reishi
-rozemarijn
-salie
-shisandra
-verbena
-fenegriek
-lavendel
-hyssop (het is bekend, en misschien veelzeggend, dat niemand minder dan Jezus in de Bijbel zegt: Reinig mij met hyssop :)!
-cacao (minstens 70%)
-paardenbloemblad: heel makkelijk om te "kweken" in je tuin: t komt vanzelf wel!
-paardenbloemwortel
Bittere groenten:
-raddichio
-artisjkok
-boerenkool
-pompelmoes
-andijvie
-sesam
-netels
-rammenas
-waterkers
-mierikswortel
-kurkuma
-radijs
-mizuna
-broccoli
-spruitjes
-asperge
-mosterd
-tatsoi
-groenlof
-roodlof
-witlof
-ruccola
-bitterst van al: de karela, of bitter gourd, brrr!
Bitter fruit:
-pompelmoes
-schil van citrusvruchten (bio, uiteraard:)
Bitter drankje:
-Ideaal om 's morgens te drinken en je lever vriendelijk te wekken: Doe een halve theelepel kurkumapoeder +1/2 tl gemberpoeder + een snuf peper + een bodempje appelazijn in een glas en voeg water toe.
Hoe kan je nu praktisch meer bittere stoffen in je eten introduceren?
-Pesto maken van bittere en andere blaadjes is heel makkelijk, lekker, gezond en snel. Lees hier hoe je het doet!
-Zet theetjes, meng desnoods bittere kruiden met zoetere. Maak een Thee Menu Kaart! Probeer met alsem een mini high te ervaren! Maak er een gewoonte van om 's morgens een thermos thee te zetten, zodat je door de dag enkel hoeft bij te schenken!
-Meng bittere blaadjes door je slaatjes!
-Meng bittere blaadjes door je groene smoothies!
-Maak kruidenpilletjes van 1 deel bittere kruiden naar keuze, en vermeng met 1 deel gedroogd en vermalen venkelzaad, 1 deel gedroogde citrusschil, en 2 delen agavesiroop. De balletjes die je hiervan draait kan je invriezen, en vijftien minuten voor of na elke maaltijd innemen.
Eten jullie nog bittere dingen? Wat is jullie favoriete bittere recept?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten