maandag 13 juni 2016

Zelf Rabarbersap maken

Zelf Rabarbersap maken*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Vorig jaar maakten wij met onze ontsapper appelsap en bramensap. Dankzij de stoomketel kunnen we heel wat sapcombinaties uitproberen! Vandaag is het de beurt aan rabarber. De prachtige roze kleur zorgt, ondanks het regenweer, toch voor een zomers gevoel!




Per vijf kilo rabarber reken je ongeveer 400 g suiker. Mijn vriend vond het lekker, ik persoonlijk vond dat het iets zoeter mag. Dus: zoeten naar smaak!
Nog meer recepten met rabarber? Check dan zeker ook rabarberfruitleer maken (door het te drogen in de auto, op een warme dag!) en rabarberconfituren (welke originele kruiden en combinaties je aan rabarberconfituur kan toevoegen en hoe dat dan moet).





Recept: Rabarbersap met Stoomketel
Nodig:
-5 kg rabarber
-400 g suiker (of meer naar smaak)
-toevoegingen, denk: vlierbloesem, rozemarijntakjes, rozenblaadjes, ...
-stoomketel
-glazen weckflessen met rubberen ringen en klemmetjes
-inmaaktang en handschoenen om de flessen mee vast te houden tijdens het vullen: opletten, kokend heet!
-schone handdoek

Hoe maak je het?
1. Was de rabarber en snij in kleine stukken.
2. Meng met de suiker in het vergietcompartiment van de stoomketel.
3. Zet 6 l water op in het onderste compartiment van de ketel en breng aan de kook.
4. Zet de rabarber plus suiker in het vergietcompartiment.
5. Zet het deksel op de pot en laat een uur stomen. Verzeker je ervan dat je de rubberen darm afgeklemd hebt!
6. Verwarm een oven voor op 100 graden.
7. Zet een halfuur voor de rabarber klaar is je weckflessen in de oven om te steriliseren. Laat ze dertig minuten steriliseren.
8. Ondertussen kook je in een kleinere pot wat water. Hierin steriliseer je de glazen deksels en de rubberen ringen.
9. Leg een schone handdoek klaar en vis de deksels en rubbers na 5 minuten uit het water. Laat ze koelen op de handdoek.
10. Haal fles per fles uit de oven en vul met heet rabarbersap door de klem rond de rubberend arm even te lossen, tot een centimeter onder de rand. Wees heel voorzichtig bij het vullen. Alles is superheet, en soms kan het gebeuren dat het glas van de fles barst - we hebben dit al drie keer voorgehad.
Opgelet: de eerste fles die je vult is niet honderd procent gesteriliseerd, doordat de stoom de rubberen darm nog niet heeft ontsmet. Je kan deze eerste fles ofwel opnieuw in de ketel gieten, ofwel kan je ze apart zetten om na afkoeling te proeven.
11. Vul alle flessen, sluit daarna de flessen af met rubberen ring en twee metalen klemmetjes tegenover elkaar.
12. Let bij dit alles goed op dat je je niet verbrandt!
13. Wil je testen of de flessen vaccuüm getrokken zijn? Dan kan je de klemmen er na een paar uur afdoen en voorzichtig proberen om het glazen deksel te openen. Lukt dat niet, dan is de fles goed gesteriliseerd en kunnen de klemmen er op.
Lukt het wel, dan drink je de bewuste fles best zo snel mogelijk leeg.
14. Een jaar lang houdbaar en heerlijk! Bovendien blijven de meeste vitaminen bewaard met deze methode!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb wel een stoompot (2 delen uiteraard) maar daar is geen rubberen darm aan... of hebben jullie het over iets anders als je 'stoomketel' gebruikt (je bedoelt toch ook niet snelkookpan - daar is wel een rubberdarm rond).
    KUn je een afbeelding ervan tonen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Marieke, ik bedoel een stoomextractor, een afbeelding vind je hier: http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2015/09/ontsappen-met-de-stoomextractor.html
    Veel succes gewenst met het sappen!

    BeantwoordenVerwijderen