In deel 1 en deel 2 van Hoe verminder je afval kon je mee in onze vuilniszak duiken, en lezen wat wij allemaal weggooiden.
Wij dachten dat we wel redelijk goed bezig waren qua afval, maar dat bleek toch een illusie. We schrokken enorm van de hoeveelheid verpakkingen die we weggooiden.
Het grootste deel van ons weggegooide afval bestond uit plastic voedselverpakkingen.
We hebben eens nagedacht: wat kunnen we hieraan doen, kunnen we iets veranderen, een andere oplossing zoeken?
We vonden enkele oplossingen!
Oplossing 1: af en toe naar de VVW (een oplossing om meer voeding ZONDER plastic afval te kopen).
Ondertussen hebben we een uitstapje naar de VVW (verpakkingsvrije winkel) in de stad gedaan.
Eerst stond ik hier nogal kritisch tegenover. Wij wonen namelijk op het platteland, en als we wat gewicht aan voeding willen meeslepen, dan moeten we wel met de auto. Zou het naftverbruik (ook niet bepaald eco) van de auto opwegen tegen minder plastiek gebruiken?
Als we ecologischer willen worden, dan kunnen we niet voor honderd gram nootjes zonder plastic verpakking rond in onze auto kruipen. Dus hebben we gewacht tot er vanalles uit onze provisiekast op was. We stelden een lijstje op, propten een linnen zak en onze rugzak vol oude broodzakken, lege glazen potjes, combineerden het uitje met nog andere zaken die we in de stad moesten regelen, en...
het was superleuk!
Echt een eye-opener!
De VVW was gezellig ingericht, met veel hout, en overal prachtige glazen potten en flessen.
Wat kochten we er?
-700 g amandelen
-1,5 kg peccanoten
-1,9 kg rozijnen
-1,3 kg paranoten
-1,1 kg cashewnoten
-1 kg zoete aardappel
-1,5 kg ui
-200 g cacaobonen
-200 g chocoladedruppels
-ons avondeten: vegan vol-au-vent om mee te nemen!
Hoe werkt het?
-Je brengt zelf lege verpakkingen mee naar de winkel.
-Je zet je lege verpakkingen op een weegschaal. Vervolgens print de computer een sticker met het gewicht van de verpakking, zodat je die niet hoeft mee te betalen.
-Je plakt de sticker op de verpakking, en je vult, naar believen.
Wij hadden er niet aan gedacht om ook flessen mee te nemen: volgende keer zullen we ook olie aftappen, en gemarineerde olijfjes kopen, en rijst en bonen en linzen (die thuis nog niet op waren).
Erg leuk in deze VVW is het concept : neem gratis mee (verlepte groentjes die niet verkocht zijn geraakt), evenals de dagschotels en soepen die gemaakt zijn van de groenten van gisteren.
Je kan ook suggesties doen, over wat je graag verpakkingsloos zou zien in de VVW.
Let wel op: als je in bulk gaat kopen, dan moet je een beetje voorbereid zijn. Heb je luchtdichte potten of blikken waarin je het voedsel kan bewaren? Die groot genoeg zijn? Of moet je die eerst nog aankopen, bv via een 2ehandssite of desnoods in de winkel. Heb je de opslagruimte om voedingswaren in het groot op te bergen?
Oplossing 2: Klean Kanteen! (een oplossing om drank zonder plastic te kunnen vervoeren)
We kochten een Klean Kanteen, om nooit meer plastic flesjes te hoeven kopen!
Oplossing 3: Brooddoos!
We eten onze lunch uit onze tiffinbox. Zie ook: eco gewoontes uit India.
Oplossing 4: Een lokale Bioboer!
En... we zochten uit of er een biologische boer in onze buurt aardappelen en uien in bulk aanbiedt. Op die manier kunnen we in het groot groenten die lang bewaren aankopen, zodat we minder op en af naar de winkel moeten, en zodat we geen verpakkingen hoeven mee te kopen maar onze eigen manden en kisten kunnen meenemen.
Via rechtvanbijdeboer ontdekte ik tot mijn genoegen een bioboerderij waar ik nooit eerder van gehoord had op 3 km van ons!
Ondertussen zijn we er langsgeweest: een prachtige locatie, een heel ontspannen sfeer, supervriendelijke en positieve mensen, en... geen enkel probleem om verpakkingsvrij en in het groot aan te kopen. Binnenkort kunnen we hier met onze fiets en een karretje naartoe:
hoera!
Oplossing 5: vragen aan ons lokale biowinkeltje om bulkaankopen!
Verder stelden we een lijst op van alles aan droge voeding waar we regelmatig voor naar de winkel gaan.
We legden deze lijst voor aan ons lokale biowinkeltje in het dorp, met de vraag of we in het groot kunnen bestellen, en om hoeveel kg het dan gaat. De mevrouw heeft ons heel vriendelijk geholpen en alle prijzen en grammen opgeschreven.
Vervolgens hebben we eens nagekeken of we de ruimte hebben, hier thuis, om al dat voedsel te stockeren. We gaan enkele extra luchtdichte bewaarpotten aanschaffen, en het zal wat wringen zijn, soms!
Ondertussen is onze eerste bestelling bij het biowinkeltje binnen: 3kg pompoenpit, 3 kg sesamzaad, 500g provencaalse kruiden, en 3 kg sojabrokken!
3 kg sojabrokken is echt gigaveel, haha!
Maar alles zat verpakt in grote stevige papieren zakken: fijn. Op de foto, boven onze appelmoes en confituur, zie je 3kg sesamzaad, 3kg pompoenpit, 3kg glutenpoeder en de doos met sojabrokken.
Tot slot nog een heel bijzonder weetje waar ik toevallig over hoorde: in de toekomst kunnen zwammen en paddenstoelen ons mogelijks helpen ons afvalprobleem op te lossen... Nee, ik heb niet stiekem aan een vliegenzwam geknabbeld - het is de blijkbaar wereldbefaamde paddenstoelenkenner Paul Stamets die dat beweert. Hij heeft proeven gedaan met broed van eetbare paddenstoelen: dat entte hij op een berg zwaar vervuild afval. Na een tijdje hadden de oesterzwammen de hele boel gekoloniseerd. Ze gebruikten het afval als voedingsbodem en zuiverden het op die manier. Bovendien trokken de zwammen insecten aan. De insecten trokken op hun beurt vogels aan, en binnen de kortste keren broeide de hoop afval van het leven. Geeft hoop voor de toekomst, vind ik!
PS: onze oplossingen zijn vertrokken vanuit het idee dat wij op het platteland, en niet in de stad wonen. Woon jij wel in de stad, dan heb je nog veel meer mogelijkheden tot je beschikking! Waarschijnlijk is er een VVW in je buurt, vindt er een markt plaats, en kan je bij een lokaal Voedselteam terecht.
Aanvullingen en andere oplossingen zijn meer dan welkom, evenals vragen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten