Wij hebben een huisje gekocht, nu alweer zes jaar geleden, waar eigenlijk enkel de muren "fatsoenlijk" van waren. Al het andere moest veranderd, vernieuwd, of vervangen.
We plaatsten een nieuw dak, nieuwe verwarming, nieuwe ramen, nieuwe vloeren, nieuwe plafonds, enzovoort enzoverder. En nog is het niet af!
Het verbouwen gaat heel langzaam, omdat we veel zelf proberen doen.
Op dit moment staan we voor een grote nieuwe stap: een nieuwe badkamer.
Omdat zoiets best veel kost, hebben we er eens werk van gemaakt om een lijstje te maken van al onze (geldkostende) dromen voor de toekomst. We schreven er ook bij hoeveel we schatten dat het gaat kosten.
Zoals je al kan vermoeden, schrokken we zelf van de bedragen.
De conclusie was: we hebben al veel gespaard, maar we zullen nog meer moeten sparen, als we al die dromen willen verwezenlijken.
Nochtans leven wij allebei al van een heel krap budget. We werken beiden deeltijds (omdat we tijd belangrijker vinden dan geld) en we leven eigenlijk al heel zuinig doordat we heel ecologisch leven. Vegan eten, lokaal en van het seizoen eten, weinig nieuw kopen, ... Als je meer tips wil kan je Rondkomen met een klein budget lezen.
Na onze begroting hebben we eens goed nagedacht over nieuwe manieren om nog meer te kunnen besparen. Eigenlijk bleken er best veel acties te zijn, die we kunnen ondernemen.
Benieuwd waar wij van dromen, en hoe we in de toekomst (nog meer) zullen besparen?
Ik laat je meelezen over onze wensenlijst!
Wij dromen van:
-Een nieuwe badkamer (redelijk essentieel :)
-een nieuwe keuken, met alles er op en eraan!
-een nieuwe kamer aan de zuidkant (met groot raam en veranda, vloer etc)
-een eco omheining rond de voortuin, zodat de hond niet zomaar kan ontsnappen
-een grote watertank en een septische put
-extra grond (er ligt een wei achter ons waarvan we hopen dat ze ooit te koop komt, voor een zwemvijver, een boomgaard, ...)
-een kwaliteitsvolle keukenmachine
-een droogoven
-een buffer, voor als er iets gebeurt (soort verzekering die we opzij hebben staan)
-voor mijn vriend: een hele hoop muziekgerelateerde spullen (monitors, micro's, keyboards, mengpanelen, ...)
-voor mezelf: bio en fairtrade beddengoed (heel duur, heel mooi, en ik kan het niet over mijn hart krijgen om de niet-bio, niet-fairtrade goedkope varianten uit de aldi ofzo te halen,...)
-een kleine camionet, zodat we goedkopere reizen kunnen maken met onze hond
-tuinmachines (kantenmaaier en grasmaaier) omdat ik het zeisen (vooral het scherpen) niet onder de knie krijg
-een make-over van onze oude, lelijke caravan.
Welke besparingen/bespaaracties kunnen we uitvoeren?
1. We gaan opnieuw minutieus bijhouden wat we per maand uitgeven en aan wat. Ik las maandelijks een momentje in waarbij ik al onze rekeningen uit onze portefeuilles haal en noteer in een huishoudschriftje. Na enkele maanden kan je gaan analyseren: waar geef je het meest aan uit? Zijn er overbodige kosten? Kan je hieruit iets leren, en er iets aan veranderen?
2. Er gaat momenteel heel wat geld naar brood. Zelf eet ik het nauwelijks (ik eet haver bij het ontbijt), maar mijn vriend kan niet zonder. Hij heeft een accident met zijn pols voorgehad waardoor hij niet meer kan kneden, en zelf heb ik er de laatste maanden ook geen tijd meer voor gemaakt, voor dat kneden.
Kneden is namelijk best wel arbeidsintensief. Daardoor zijn er de laatste tijd best wel wat ritjes naar de biowinkel geweest (naftverbruik is ook duur), en hebben we extra kosten door de aankoop
van het brood, en door de vervuilingskost van de broodzakken. Doordat broodzakken met een laagje paraffine bestreken worden mogen ze namelijk niet bij het oud papier.
We hebben eens nagedacht: hoe kunnen we dit oplossen?
We kwamen beiden uit bij een keukenmachine, die het kneedwerk voor ons doet. Zo kunnen we nog steeds zelf bakken, hebben we geen verpakkingsafval en ritjes naar de bakker of biowinkel.
Natuurlijk is de aankoop van een keukenmachine heel duur, maar een kwaliteitsmachine gaat een leven lang mee, en we kunnen diezelfde machine ook nog voor andere besparingen gebruiken, namelijk:
3.Zelf pasta maken. Ik schreef al over je eigen lasagnevellen maken en drogen, hier. Maar... hoe vaak gebeurde het niet dat ik dacht - ik heb nu even geen tijd, of zin, om zelf pasta te maken. Ik neem gauw de pasta uit de winkel die al in de schuif van mijn provisiekast ligt.
Spaghetti of andere pasta uit de winkel betekent echter alweer drie kosten: naftverbruik door het naar de winkel rijden, de aankoop van het product, en het plastiekafval dat je weggooit.
Wij willen minder afval, dus nu gaan we er echt werk van maken om zelf die pasta te maken.
PS, bij de VVW (verpakkingsvrije winkel, zie mijn stukjes over afval verminderen hier, hier, en hier) verkopen ze wel pasta zonder plastiek, dus als ik echt wil... :)
4.Veel meer zelf broodbeleg maken en invriezen.
Als je op deze blog "broodbeleg" intypt in het zoekbalkje, kom je heeeeeeel veel broodbelegrecepten tegen die ik deelde voor mijn rubriekje "vegan broodbeleg van de maand". Ondertussen eet ik zelf eigenlijk nog weinig brood, en maak ik dus ook minder beleg, ook al omdat ik veeeeeeeel minder suiker eet en dus praktisch geen confituur meer maak.
Mijn vriend koopt echter wel nog vaak vegan broodbeleg, zoals streich (zonnebloempitpate), vegan schrijfjes, groentepatees, etc. Zulk beleg is duur. Maar zelf beleg maken "kost" ook tijd, je moet er zin in hebben om dat te doen, en vaak ontbreekt het je aan tijd en/of zin net wanneer je het beleg (snel) nodig hebt.
Wat kunnen we hieraan doen?
We gaan een kookdag, of zelfs meerdere kookdagen per maand inlassen. Een moment dat we op voorhand in onze agenda vastboeken. Want als we zeggen: "we zullen wel eens een keer... koken", dan komt het er eenvoudigweg toch niet van.
En een kookdag kan heel leuk en gezellig zijn, toch? Je bedenkt samen wat je wil gaan maken, je zoekt receptjes op, je beleeft samen leuke momenten in de keuken.
En daarna heb je in de diepvries of provisiekast broodbeleg staan voor wanneer er geen tijd is! Wij denken al aan eigengemaakte notenpatee, champignon a la grecque, vegan martino, ...
5.Besparen op fastfood
Wij gaan niet enkel broodbeleg maken op kookdag. Uit onze vuilbakanalyse bleek dat we erg veel plastic afval creeerden door veel vegan worstjes en burgers te kopen. Die producten zijn wel lekker, maar ook erg duur. Dus gaan we nu onze creativiteit botvieren en onze eigen burgers, balletjes en worstjes maken!
Wij hadden reeds een heel succesvolle editie van een bal populaire, een feestje waarbij we met vrienden samen een namiddagje vegan balletjes rollen. Ieder brengt een receptje mee, we verdelen de verschillende balletjes en iedereen krijgt zo wat bakjes mee om in te vriezen. s Avonds vieren we met een ballenfestijn!
We gaan nu naast een Bal Populaire ook een Ongehoorzame Burgers Feest houden, waarbij we burgertjes gaan bakken (we houden van flauwe woordspelingen :)
Thuis zullen we op kookdag ook pasta en pizza deeg bereiden dat we kunnen invriezen, evenals zelfgemaakte chocolade, cake, vegan cutlets, soep, etc etc.
Goedkoper, gezonder, lokaler, en zonder afval!
6.Besparen op eiwitten
Nee, we gaan als veganisten niet minder eiwitten eten. Wat ik bedoel met besparen op eiwitten: nu kopen wij vaak klaargemaakte vleesvervangers (die vaak duur zijn en in plastic verpakt zitten).
Ik wil (nog) meer
-zelf tofu maken
-zelf groene tofu maken (leaf curd)
-zelf seitan maken
-leren over zelf champigons kweken (ook eiwitten!)
-meer peulvruchten en linzen eten, zie mijn initiatief peulvruchtenmaandag
-zelf droogbonen kweken
7.Nog extra groentenbakken maken, zodat we nog meer eigen groenten kunnen kweken
8.Besparen op chocolade
Ik heb een verslaving! Ik eet nu al veeeeeel minder chocolade dan vroeger, maar als ik dan chocola eet, dan is het kwaliteit. Vegan, dus puur, of met plantaardige melk, zonder suiker, fairtrade, vaak rauw. Duur!
Ik ga proberen mijn eigen chocolarecept op punt te stellen, zodat ik niet meer in de verleiding kom om nog chocola te kopen. Ik zoek uit of ik bio en fairtrade cacaoboter in bulk kan kopen. En ik probeer zelf pralinee te maken!
9.Besparen op autogebruik
We gaan meer per fiets of te voet ons lokale biokruideniertje steunen, in plaats van naar de bio supermarkt waar we met de auto naartoe moeten en waar alles in plastic verpakt zit te gaan.
We gaan als we erg veel hoeveelheden nodig hebben, naar de VVW.
We zullen een bioboer in de buurt zoeken waarbij we in bulk aardappelen, uien en wortels kunnen kopen (van aardappelen hebben wij niet genoeg eigen oogst, en op onze zware grond groeien de peentjes en de ajuintjes niet goed, helaas). Ondertussen hebben we, via rechtvanbijdeboer een echt superleuke bioboerderij op 3km afstand gevonden waarvan we het bestaan niet wisten! Zie ook mijn stukje over afval verminderen: oplossingen!
10. Besparen op fruit aan te kopen, door ons eigen fruit beter te bewaren.
Wij hebben best veel fruit: appels, peren, bessen, druiven, ... maar het lukt ons niet altijd om het te bewaren, zodat we het hele jaar door van eigen tuin fruit kunnen eten.
We gaan ons fruit nu beter bewaren door:
-(nog meer) sap te maken met de ontsapper
-eigen wijnen, rumtopf voor eigen cider en sterke drank :)
-eerder moes maken van fruit (zoals appelmoes en rabarbermoes) met weinig suiker dan met confituur
-porties invriezen
-fruit fermenteren?
-fruitleer maken
-fruit drogen
Voor dat laatste gaan we een (dure) aankoop van een kwaliteitsvoedseldroger doen. Fruit drogen in de auto, zoals ik beschreef in fruitleer maken van rabarber lukt wel, maar het is dan in feite gekookt en niet aan een lage temperatuur gedroogd. Bovendien ben je sterk afhankelijk (in ons koude, regenachtige landje) van de zon en van de tijd die je beschikbaar hebt als het warm genoeg is om te drogen.
We merkten dat onze appelschijfjes die we zelf gedroogd hadden soms gingen schimmelen, en dat is niet de bedoeling!
Naast fruit (appelschijfjes, bessen, fruitleer) kunnen we in een droger ook groenteschijfjes maken, en pasta drogen, en nog vanalles!
11. De hond
Onze lieve hond is dol op kauwspeeltjes (we kopen enkel vegan voer voor haar, lees hier waarom), maar die zijn best prijzig. We zoeken uit wat we zelf kunnen maken en wat gezond voor haar is, dat kan dan bij op onze "te maken" lijst voor de geplande kookdagen! Hou, als je ook een hond hebt, deze blog in de gaten voor vegan beloning snacks en kauwtjes voor de viervoeter!
12. Electriciteit en water
Tot slot zullen we proberen nog zuiniger en ecologischer om te gaan met ons water en onze electriciteit. In de toekomstige badkamer zullen we - eindelijk!- met regenwater de was kunnen doen, gaan we ons droog toilet nog beter integreren, en kunnen we ook poetsen met regenwater. Helaas brengen noch zonnepanelen, noch een windmolen voor ons op dit moment meer op dan de aankoop van die producten - wij verbruiken daar niet genoeg voor. De aankoop van een voedseldroger en een keukenmachine betekent uiteraard ook meer elektriciteitsverbruik - helaas. Misschien kan een heel klein oppervlak aan zonnepanelen wel helpen. Heeft iemand daar ervaring mee?
Conclusie:
Eigenlijk komt alles er op neer dat we onze tijd beter gaan indelen, zodat we meer zelf kunnen doen, en daardoor minder moeten kopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten