zaterdag 9 mei 2015

Vegan Recept: Boerenkoolbloemknopjes op Oosterse Wijze

In het voorjaar zijn er nog niet zo veel klassieke groenten te vinden in de tuin.  De erwtjes zijn nog maar zo n 15 centimeter lang, de bietjes hebben nog maar net hun blaadjes opgestoken. 
Dit is dus de periode om creatief te zijn met wat je hebt: brandnetels, zevenblad, ... en net niet bloeiende, doorgeschoten kolen!
In onze tuin zijn de spruitjes, de boerenkolen en de rammenassen van vorig seizoen opgeschoten - ze hebben bloemknoppen gevormd en kunnen elke dag gaan bloeien.  In feite kan je deze bloemknopjes oogsten en gebruiken, net als broccoli!  Lekker en gezond...





Gebruik ze rauw, of stoof ze, of draai er een soep van...
Vandaag een oosterse bereidingswijze.

Bloemknopjes van Rammenas en Boerenkool op Oosterse Wijze
Nodig (voor 2personen):
-2 el zonnebloemolie
-een 4tal kleine uien
-2 handenvol niet gezouten pindanootjes
-2 teentjes look
-1 cm verse gember
-een vergiet vol versgeoogste koolbloemknopjes
-1 prei
-2 el sojasaus
-een scheut witte wijnazijn
-2 el agavesiroop
-een weinig water
-een beetje (2 el) curryketchup, of gewone ketchup
-optioneel, om af te werken: pijplook of grove bieslook
-rijst voor twee personen
Hoe maak je het?
1.Snij de uien medium, rasp de gember, pers de look, en snij de prei in ringetjes
2.Verhit de olie in een wok.
3.Voeg de uien en de pindanootjes toe. 
.Wok tot de olie bijna opgebruikt is en alles er glanzend en gaar uitziet. 
4.Voeg look en gember toe.
5.Voeg prei en bloemknopjes toe.
6.Blus met azijn, sojasaus en agavesiroop.
7.Voeg de ketchup toe. 
8.Giet dan een beetje water erbij, en laat even stoven.
9.Kook ondertussen de rijst gaar.
10.Werk af met bieslook of pijplook over het bord.  Smakelijk!



Meer recepten met "onkruid"?  Zevenbladlasagne, paardebloemkappertjes, gepekelde netels, couscous met brandnetel en groene tofu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten