zondag 12 januari 2014

Seitan "konijn" met pruimen: de vegetarische versie!

In de reeks: veganiseer uw grootmoeder's klassiekers: seitan met pruimen!  Een ouderwets recept met een heel bijzondere smaak: zoetzuur! 
Seitan ("Konijn") met Pruimen! (voor 2 personen)
Nodig:
-1 konijn - euh, ik bedoel 2 porties seitan.  Maak je eigen seitan snel en makkelijk met dit recept . Als je de seitan zelf maakt, kies dan een donker bier als kookvocht (wij namen zure kriek).  Dit recept is op zich vrij makkelijk, maar als je van eigengemaakte seitan vertrekt, ben je er wel even mee bezig.  Je zou ook kunnen kiezen voor eigengemaakte seitan die je hebt ingevroren, of natuurlijk voor gekochte seitan!
-1 dikke ui
-een scheut frambozenazijn of balsamicoazijn, of - waarom niet - zelfgemaakte aardpeerazijn!
-tijm, laurier, rozemarijn naar smaak
-1 fles donker bier of kriek
-125 g gedroogde pruimen (liefst bio en ongezwaveld)
-peper en zout naar smaak
-olijfolie
-bloem
-optioneel: 2 appeltjes (voor een zoete touch)
-een stoofpot die niet makkelijk aanbakt
-kommetje
-bord
Hoe maak je het?
1.Neem een bord en strooi er wat bloem over.  Rol de stukjes seitan door de bloem.  De bloem zal aan de saus een gravy-achtige bruine kleur geven, en voor een bindend effect zorgen.
2.Snipper de ui.
3.Schil de appels en snijd in stukjes.
4.Week de pruimen in een deel van het bier in een kommetje.
5.Verhit wat olijfolie in de stoofpot.
6. Voeg de in bloem gedoopte seitan toe en roer goed.  Dit stoofpotje bakt heel gemakkelijk aan, dus roer vaak of voeg vocht toe wanneer het nodig is.
7.Bak de seitan tot hij bruin ziet.  Blus dan alles met een scheut azijn. 
8.Giet nu het bier erbij, evenals de in bier geweekte pruimen (weekbier mag er ook bij), de appels en de kruiden.  Voeg peper en zout toe.  Roer goed om en breng aan de kook.
9.Zet nu op een heel laag vuurtje en laat het een uurtje zachtjes pruttelen.  Hou goed in het oog, dit stoofpotje brandt makkelijk aan!
10.Smakelijk!  Lekker met patatjes en een slaatje van ruccola, winterpostelein en veldsla!

Geen opmerkingen: