zondag 19 maart 2023

WereldWaterdag en het Composttoilet!


Zo mooi kan een eenvoudige oplossing zijn...

WereldWaterdag en het Composttoilet!

Naar aanleiding van WereldWaterdag op 22 maart mag ik mag het geweldige persbericht van Ecoprojecten delen! Dankjewel Geert van Ecoprojecten -- deel dit artikel gerust:

ECOprojecten wijst op de waterverspilling en -vervuiling veroorzaakt door watergespoelde toiletten. 
Vlaanderen spoelt jaarlijks de hoeveelheid water van het hele Albertkanaal door het toilet.
Het is hoog tijd om over te stappen naar een duurzamer sanitair systeem met ecotoiletten en nutriëntenrecyclage.
Een ‘oplossing uit onverwachte hoek’ ? Maar misschien wel relevanter dan minder de auto wassen en zwembadjes vullen.

Zeker nu de VN een noodkreet slaakt en oproept dat élk idee of actie helpt.

WereldWaterDag:
 

Ecotoiletten als onverwachte oplossing voor watercrisis.

 
De komende VN Water Conferentie stelt een gedurfde wateractieagenda op.
Water, het levensbloed van onze planeet, verdient al onze aandacht. Iedereen moet actie
ondernemen. Speel je rol. Doe wat je kan.”, zegt de VN.
 

Die boodschap neemt ECOprojecten ter harte, op een terrein waar je het niet zo verwacht.
Vlaanderen spoelt jaarlijks de hoeveelheid water van het hele Albertkanaal door het toilet.
 

Ecotoiletten zijn een verrassend simpele oplossing voor waterverspilling en watervervuiling.
 

De Verenigde Naties roepen op om de water- en sanitaire crisis versneld aan te pakken. Dit naar aanleiding van de WereldWaterDag van 22 maart en de eraan gekoppelde VN Water Conferentie, het grootste initiatief op dit vlak sinds bijna 50 jaar. De conferentie vertrekt van de vaststelling dat de vooruitgang op het gebied van watergerelateerde doelen en taakstellingen niet op het goede spoor zit, waardoor de hele agenda voor duurzame ontwikkeling in gevaar komt.
 

Iedereen moet actie ondernemen. Speel je rol. Doe wat je kan.”, zegt de VN.
 

Stijgende vrees voor drinkwatertekort

 
Waaruit bestaat de water- en sanitaire crisis in ons land? Uiteraard denken we dan snel aan de
overstromingen van 2021 en de droge zomers van de afgelopen jaren. Verbod voor boeren om water uit rivieren te pompen. De Droogtecommissie die alarm slaat. Vrees voor drinkwatertekort.
Aanbevelingen om geen zwembadjes meer te vullen of auto’s te wassen...
We kunnen geen droogte of stortvloeden tegenhouden, maar we kunnen ophouden met water te verspillen en te vervuilen, zegt Geert Bogaert van ECOprojecten. Met z’n allen hebben we een grote impact op waterverbruik en vervuiling door dagelijkse handelingen, zoals simpelweg naar het toilet gaan.

 
Watertoilet: verouderd symbool van beschaving
 

Vlaanderen spoelt jaarlijks de hoeveelheid water van het hele Albertkanaal door het toilet. Een kwart van alle stikstofvervuiling en de helft van alle fosforvervuiling in onze rivieren komt daar terecht via riool/toiletwater van huishoudens. Niet enkel ongezuiverd rioolwater, maar ook gezuiverd rioolwater bevat nog stikstof en fosfaten (bron: VMM). Als je weet dat de helft van ons drinkwater uit rivieren komt, gaat er dan geen alarmbel rinkelen?
 

Het watertoilet als symbool van beschaving en hygiëne is in werkelijkheid een verouderd afvalmodel met onze rivieren als dumpplaats. We hebben een duur en inefficiënt sanitair systeem dat een gevaar is voor het milieu en onze gezondheid. We kunnen het ons niet meer veroorloven om de biomassa en de waardevolle nutriënten in onze toiletpot te laten verloren gaan.

 
Geen mest in het riool

 
Daarom noemt de VN het een water- èn sanitaire crisis, omdat over de hele wereld waterkwaliteit bedreigd wordt door niet-circulaire sanitaire systemen. Wat moet er gebeuren?  

Geert Bogaert:
“Ons gezin maakte 10 jaar geleden de omslag naar ecotoiletten. Als aanpak van waterverspilling en -vervuiling kan dat tellen. Je bespaart 30L/dag en 10.000L/jaar water per persoon. De menselijke mest wordt gecomposteerd en belandt dus niet in het riool.

Toen we onze toiletten begonnen ter beschikking te stellen van klimaatcampings en betogende
klimaatjongeren, groeide het idee om hierrond een bedrijf op te starten. ECOprojecten maakt en
promoot ecotoiletten die werken met plantaardig strooisel ipv water.”

 
In ons menselijk afval zitten waardevolle nutriënten, zoals stikstof, fosfor, kalium. Dit zijn
noodzakelijke voedingsstoffen voor planten, de basis van ons voedselsysteem. In de natuurlijke voedselkringloop horen die stoffen vooral thuis in de bodem ipv in het water. Door compostering wordt menselijke mest gezuiverd van ziektekiemen, medicijnresten en andere vervuilende stoffen.
De bewerkers van deze natuurlijke zuivering zijn bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.
Dat is biotechnologie van Moeder Natuur. Het eindproduct is humus, een meststof en
bodemverbeterend middel dat in een toekomstig duurzaam landbouwsysteem kunstmest kan
vervangen.

 
Op grotere schaal
 

Stel je voor dat 8 miljard planeetbewoners dit principe toepassen. Naast de waterbesparing, levert dit propere rivieren op en proper drinkwater. Het voorziet ons van kwalitatieve meststoffen, vruchtbare bodems en gezonder voedsel. Ecotoiletten zijn een verrassend simpele oplossing voor waterverspilling en watervervuiling.

 
Het op grotere schaal inzamelen en verwerken van menselijke mest in Vlaanderen is op zich niet zo moeilijk omdat veel infrastructuur al aanwezig is. We kennen de inzameling en compostering van GFT door afvalintercommunales al langer. Die infrastructuur kan uitgebreid en aangepast worden aan de specifieke vereisten voor hygiënisatie en zuivering van menselijke mest. Het systeem van droogtoiletten vraagt een belangrijke input van strooiselmateriaal. We moeten op zoek gaan naar grote plantaardige rest- en afvalstromen die kunnen verwerkt worden tot toiletstrooisel.

 
Om het systeem in te voeren, is een aanpassing van de huidige wetgeving nodig, met
kwaliteitsnormen en controle
. Dit biedt garanties om afgeleide producten van menselijke mest gewoon op de markt te brengen. Een Green Deal ‘Nieuwe sanitatie en nutriëntenrecyclage’, waarin alle stakeholders samenwerken rond technieken, wetenschappelijk onderzoek en de voorbereiding van nieuwe regelgeving, is dringend nodig.
 

Droogtoiletten voor particulieren en organisaties
 

In afwachting bouwt Ecoprojecten droogtoiletten voor particulieren en organisaties. We zorgen voor ondersteuning van gebruikers om correct te composteren. We verzamelen goede praktijken uit andere landen rond duurzame sanitatie. ECOprojecten onderzoekt de mogelijkheden om een proefproject rond de inzameling en verwerking van menselijke mest op te starten.

 
“Iedereen moet actie ondernemen. Speel je rol. Doe wat je kan.”, zegt de VN.
 

Alle hulp en ideeën zijn welkom.
Contact:
Geert Bogaert
ECOprojecten
www.ecoprojecten.be
info@ecoprojecten.be
0471/37 71 76

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten