Het is hier de laatste maanden wat stiller geweest op deze blog, en dat heeft veel te maken met het feit dat ik pas opgestart ben als onderneemster...
Vanaf nu maak en verkoop ik namelijk natuurlijke, ambachtelijke vegan zepen!
Ik produceer alle zepen zelf volgens het koude procédé, waarbij de zeep vier weken moet rijpen en drogen voor ze gebruiksklaar is.
Uiteraard zijn alle zepen volledig plantaardig, en gebruik ik biologische ingrediënten waar mogelijk. Bovendien wordt er niks onnatuurlijk aan de zepen toegevoegd: what you see, is what you get. Ik werk enkel met natuurlijke geuren (aan de hand van kruidentheeën en/of biologische essentiële olieën) en natuurlijke kleuren.
Deze leuke zwarte zeep, bijvoorbeeld, ontleent zijn kekke kleurtje aan actieve kool!
En het zeepzakje dat je erbij ziet, vind ik een geweldige eco oplossing. Het is gemaakt van biologische ramie, dat is een plant uit de brandnetelfamilie. Zo'n zakje helpt je je zepen op de juiste manier te bewaren, zodat ze snel drogen en je er langer plezier van hebt. Bovendien kan je het zakje (met zeep er in) als zacht scrubbend washandje gebruiken, èn je kan al je kleine zeeprestjes erin doen, zodat je alles maximaal kunt opgebruiken!
De zepen kan je bestellen via mijn website: https://tisomzeep.jouwweb.be/
Je kan ze ook vinden op Facebook, en op Instagram: @tisohmzeep
Heel tof, eco en makkelijk - en zelfs zuinig - vind ik de multifunctionaliteit van deze zepen!
Zelf gebruik ik ze als handenzeep, onder de douche, als gezichtszeep, èn als shampoo! Ik hou van één product voor alles, op die manier heb je zo weinig mogelijk verpakking. Ik heb dan ook gekozen voor een minimale, eco verpakking.
Ik vind het heel leuk om met seizoensingrediënten te werken, zoals bij deze Choco-Chaï Zeep:
Omdat deze blog uiteindelijk over zelfvoorzienend leven gaat, wil ik hier ook graag even over zelf zeep maken schrijven. Hoewel ik al veel langer dan vandaag heb uitgezocht hoe je je eigen natuurvriendelijke zepen kan maken, heb ik die informatie nooit op De Zelfvoorzieningsbijbel gedeeld.
Waarom niet?
1. Zeep maken is niet zonder risico. Het is een chemisch proces, dat in een aparte kamer hoort te gebeuren (niet in je keuken). Loog is een ingrediënt dat onontbeerlijk is bij het zeepmaken, maar het is een gevaarlijk product dat je bijvoorbeeld niet wilt laten rondslingeren. Eens de zeep, na vier weken, gerijpt en uitgehard is, is alle loog volledig verzeept.
2. Om zeep te maken heb je allemaal gespecialiseerde benodigdheden nodig, zoals aparte potten, mengbekers, handschoenen, veiligheidsbril, thermometer, mallen, ...
Persoonlijk vind ik het niet zo eco, als iedereen zulke spullen apart gaat aankopen om dan een paar keer per jaar een kleine hoeveelheid zeep mee te maken. Net zoals ik het eigenlijk ecologischer vind om serreplantjes bij een kweker te kopen (zodat er slechts 1 serre verwarmd is moeten worden) vind ik het ook meer eco om dan bij een lokale zeepziederij je zepen te halen.
Mocht je je alsnog aan je eigen zepen willen wagen, dan kan je uiteraard op andere sites, zoals deze fijne blog, de Weg naar Zelfvoorziening, alle info vinden.
Maar als je dus liever kant-en-klare, gerijpte, ecologische, lokaal geproduceerde, artisanale vegan zeepjes koopt, kan je bij 't Is Om Zeep terecht!
Leuk zeg! Je zeep lijkt mij heerlijk, leuke soorten ook :)
BeantwoordenVerwijderenSucces er mee!
Dankjewel!!
BeantwoordenVerwijderen