Ik had op internet gelezen dat je groenten die onder water hebben gestaan absoluut niet meer mag consumeren. Het overstromingswater kan namelijk ook de inhoud van ondergelopen septische putten en mazouttanks meesleuren, evenals pesticide-giftig slib van eroderende monocultuurvelden.
Dat was een hele slag. We dachten even dat we nooit meer zouden kunnen tuinieren. We waren al quasi van plan om nog meer fruit - en notenbomen te planten, ipv een groententuin: als die overstromen, blijftt het fruit en de noten eetbaar.
Ik vroeg extra advies aan Velt, en zij hebben me heel erg geholpen.
Volgens hen kon ik:
-de oude erwtjes en peultjes die te, tijde van de overstroming aan de planten hingen niet meer eten, maar de nieuwe wel, mits goed wassen. Dus heb ik alle oude afgeknipt.
-grasmaaisel en onkruid van ondergelopen stukken wel nog als mulch gebruiken tussen de gewassen
-kleinfruit eten, mits goed wassen
Dat was toch iets.
Onze ondergrondse regenwatertank, waar we de gewone wc mee kunnen doorspoelen, waar we de was mee doen en de kuis, was ook ondergelopen en vervuild: het water zag helemaal bruin.
We moesten de tank laten spoelen en -au- leegpompen... 10.000l regenwater: de beek in.
Dan probeer je eens ecologisch te doen🙄...
De tank moet zich nu weer opvullen met regenwater, maar sinds de overstroming heeft het — hoe typisch — nog geen druppel geregend! Dus we doen zuinig aan met wassen, we gebruiken uitsluitend onze compostwc (geen water nodig) en we gebruiken het regenwater uit onze tonnen buiten heel spaarzaam. Verder vangen we heel wat spoelwater e.d. overdag (zie ook: hoe gaan wij om met droogte in onze tuin).
Verder lieten we, omdat dit nu al de zoveelste keer was dat onze tuin overstroomde, een bodemstaal nemen. Met een bang hart wachtten we de resultaten af. We vreesden het ergste...
Maar...
Tegen alle verwachtingen in bleek het resultaat heel goed te zijn!
Arseen, cadmium, lood, koper, kwik, chroom, nikkel en zink liggen allemaal ver onder de waarden!
Door het onderzoek weten we nu ook dat we zandleem hebben, en dat volgende waarden hoog zijn: ph, koolstof, humus (dat komt natuurlijk door die compostwc :-), fosfor, kalium, magnesium en calcium, terwijl natrium zeer laag is.
We moeten dus zeker geen kalk gaan strooien, maar dat waren we ook niet van plan.
Andere jaren krijgen we van de buren vaak conifeersnoeisel, wat we over de hele tuin verspreiden, en waarvan we dachten dat het een verzurend effect heeft, maar dat hebben we dit jaar nog niet gedaan.
Door eerst de overstroming mee te maken, en daarna de aanhoudende droogte, hebben we wel veel minder gewassen dan vorige jaren. Omdat we niet goed durfden hebben we te lang gewacht met bonen zaaien, bv, en pompoenachtigen te verplanten.
We merken dat aan onze wekelijkse boodschappen: normaalgezien zwemmen we nu in erwten, peulen,bonen en bieten, augurken en komkommers, dit jaar moeten we die dingen aankopen.
Gelukkig hebben we wel veel aardappelen en binnenkort tomaten.
En we zijn heel blij dat we verder kunnen tuinieren!
Fijn dat het allemaal toch beter meevalt dan eerst gevreesd! Het lijkt me frustrerend om de moestuin waar jullie zo mee bezig zijn zo te zien overstromen, maar toch positief dat de gevolgen op termijn beperkt blijven.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel!!
BeantwoordenVerwijderen