Ik koop niet vaak plantaardige melk.
-Het is niet, dat ik het niet lekker vind. Rijstmelk rocks, en chocolade-havermelk is de max.
-Het is ook niet, omdat ik schrik heb dat de melk snel zal bederven, doordat wij geen koelkast hebben. Zoals ik hier schreef, blijft vegan melk ongeveer een week goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je neus vertelt je of het echt slecht is. Als je geluk hebt, verandert je sojamelk misschien zelfs in vegan yoghurt (gebeurt hier regelmatig zonder dat we er iets voor moeten doen :)
Ik koop zelden plantaardige melk, omdat ik er niet van houd als ik met afval (dat tetrapak, het plastic yofubakje) blijf zitten.
Al jaren bewaarde ik enkele recepten om zelf vegan melk te maken in een map, maar ik kwam er maar niet toe om het effectief te doen.
Hoe, bedacht ik me, ga ik ooit tijd vinden om ook nog eens zelf plantaardige melk te maken?
Ik dacht er over na, en ik kwam tot de conclusie 1) dat je het gewoon moet doen, en 2) dat je, mits enige planning, er echt niet veel tijd aan hoeft kwijt te zijn.
De allermakkelijkste, snelste en goedkoopste melk om zelf te maken, is havermelk.
Wij bestellen haver in een papieren zak van 5kg.
Wil je nog meer recepten? Bestaan ook:
Cashewnotenmelk
HazelnotenMelk
Quinoamelk
Sesamzaadmelk
Hennepzaadmelk
Amandelmelk
Rijstmelk
Sojamelk
Combinaties van al deze melken!
Te proberen: als je wil/tijd hebt, kan je de ingrediënten waarvan je de melk gaat maken vooraf droog roosteren. Als je noten/zaden/granen kort roostert in een droge pan, geven ze veel smaak af!
Hoe en wanneer maak je zelf havermelk?
Nodig:
-100g haver
-water
-750ml water extra
-kom
-handdoek
-blender
-zeef
-tweede kom om in over te gieten, idealiter met schenktuit
-eventueel:flessen
-bakje voor pulp
-optioneel: snuf zout, zoetmiddel naar smaak, olie naar smaak
-optioneel: extra smaakingrediënten: cacaopoeder, kaneel, nootmuskaat, kardemom, vanille,
kurkuma, ...
Hoe en wanneer maak je het?
1.Ideaal om te beginnen is vrijdag of zaterdagavond.
2.weeg 100g haver af en doe in een kom.
3.zet ruim onder water,
4.doe er een theedoek over.
5.laat een hele nacht weken.
6.s morgens: giet het water af met een zeef en spoel de haver.
7.doe 750ml water in een blender.
8.voeg geweekte haver toe.
9.blend.
10.zeef, afhankelijk van hoe glad je je melk wil, enkele keren van de blenderpot naar je bewaarpot.
11.doe de pulp in een bakje, zie onder voor creatief met pulp.
12.doe een theedoek over de kom met melk. Zo je wil, kan je alles overgieten in flessen.
13.voor gebruik roer je best een keer.
Wanneer je hier om de zoveel dagen een avondritueel en een kleine ochtendinspanning van maakt, hoef het echt niet zoveel tijd te kosten. Heb je het 's morgens heel krap, dan zou je dan je haver te week kunnen zetten, om hem s avonds te blenden.
In ieder geval heb je nu als voordelen:
-geen afval
-heel goedkope melk
-je weet precies welke ingrediënten er in gaan
-een hele hoop pulp, waar je creatief mee kan omspringen!
-je kan nu ook je eigen yoghurt hiermee maken, waarover volgende keer meer!
Enkele ideeën om meer te maken met pulp van plantaardige melk:
-roer het doorheen stoofschotels
-draai het in hartige vegan burgers of balletjes
-rol er zoete energieballetjes mee (check zeker eens: Zweedse zoetigheid: chokladbollar!)
-gebruik het als koekjesdeeg ingrediënt, of pep er een vegan cake mee op
-ook in hartige vegan quiches kan je pulp kwijt
-van amandelmelk pulp kan je heerlijke vegan kaas maken!
-supercreatieve granola met pulp
-crackers met pulp
-deze dame maakte amandelpulp bounties!
-pannenkoeken
-brownies en blondies
-energierepen
-vegan spreads met plantenmelkpulp
-in smoothies
-dehydrateer het of droog het in de oven en gebruik daarna als °glutenvrij paneermeel, °granola-ingredient, °glutenvrije bloem
-kneed het doorheen brooddeeg
-doe het in zelfgemaakte chocolade!
-draai er falafel van
-maak notenboter van de pulp
-traktatie: vegan ferrero rocher pralines!
Maak jij soms plantaardige melk? En heb je nog ideeën voor pulp-recepten?
6 opmerkingen:
Hoi,
waar koop je je haver?
Groetjes
Hoi, dat verschilt. Meestal in het groot bij mijn lokale bioboer, soms in de supermarkt, soms bij een online biowinkel.
Als je het in het groot wil bestellen, doe je best navraag bij je lokale biowinkel of bioboer. Ook bij verpakkingsvrije winkels kan je vaak in bulk bestellen! Veel succes
Gebruik je dan gepelde of ongepelde haver?
Gebruik je dan gepelde of ongepelde haver?
Hoi, ik gebruik gepelde haver! Veel succes!
Een reactie posten