Ik eet momenteel volledig vegan, maar ook sojavrij, gluten vrij, suikervrij. Je zou denken dat er dan maar weinig overblijft wat ik wel kan eten, maar dat blijkt gelukkig niet waar te zijn! Wat "overschiet" is net heel puur en heel gezond, en vaak: heel erg lekker. Groenten, fruit, noten, linzen, bonen.
Fermentatie zorgt voor extra smaak en extra vitaminen.
In India leerden mijn vriend en ik dosa's eten. Ginds gelden dosa's als ontbijt, lunch, en avondmaal: als gezonde fastfood.
Een dosa is een soort knisperige pannenkoek van gefermenteerd linzen/rijstmeel. De perfecte dosa smaakt licht en is "crispy", je eet hem idealiter gevuld met kruidig gebakken aardappeltjes, en met een heel pikante waterige soep (sambar) en een ongelofelijk lekkere en verkoelende chutney van kokos, groene pepertjes en mosterdzaad.
Om te begrijpen hoe een dosa precies hoort te smaken, ga je best een keer op resto-onderzoek uit. In het heerlijke Aahaar te Antwerpen worden bv vegan dosa's geserveerd.
Wil je ze zelf maken? Het is niet moeilijk. Je moet enkel rekening houden met de fermenteertijden.
Wij gebruiken een (licht aangepast) recept van Tarla Dalal (de Indische koningin ofte Maharani van het vegetarisch Indisch eten) als basis:
Zelf Vegan Dosas Maken:
Nodig:
-1 cup rauwe rijstkorrels
-1/3e c zwarte urid dal (dit is een linzensoort die bijzonder eiwitrijk is en die een neutrale smaak heeft. Je kan het ook proberen met gespleten (witte) urid dal, of zelfs met andere linzen, maar wij houden van deze smaak).
-2 el gekookte rijst (je kan een restje van de vorige dag gebruiken, bv)
-optioneel: 5 fenegriek zaadjes
-zout
-kokosolie
-platte pan
-kom
-kaasdoek of theedoek
-blender
Hoe maak je het?
1. Was de rauwe rijstkorrels, de urid dal en de optionele fenegriekzaadjes.
2. Doe ze in een lekvrije blender met water en voeg de gekookte rijst toe.
3. Laat minstens 4 uur weken.
4. Blend het geheel, dus met weekwater tot je een egale pasta verkrijgt.
5. Giet over in een kom.
6. Bedek met kaasdoek en laat minstens vier uur staan. In India begint de fermentatie al na die vier uur en kan je beginnen bakken. Na ervaring weten wij dat de fermentatie hier veel trager op gang komt. Wij bakken pas de volgende, of zelfs twee dagen later. Hier moet je je neus durven volgen. Het moet een beetje "yoghurtachtig" ruiken. Het mag niet stinken!
7. Nu kan je zout toevoegen als je dat wil, naar smaak (wij doen dat eigenlijk nooit).
8. Verhit de platte pan op hoog vuur.
9. Voeg olie toe. Om de olie egaal te verspreiden kan het helpen om een halve ui of aardappel te gebruiken om de olie mee rond te vegen.
10. Giet ongeveer een soeplepel in de pan, beweeg de pan tot je een ronde vorm aan dosa hebt.
11. Je moet slechts aan één kant bakken: de randjes komen, als het goed is, vanzelf los.
12. Je kan nu de helft van de dosa vullen met een mengsel van kruidige gebakken patatjes. Het is heel makkelijk om de dosa in de helft dicht te vouwen.
13. Serveer met kokoschutney en sambar, of met de vulling en sausjes die jij lekker vindt!
Enkele foto's om het wat duidelijker te maken:
Urid dal staat te weken met rauwe en gekookte rijst en in de blender.
Massala dosa met aardappeltjes, mosterdzaadjes, kurkuma.
Links boven de kokoschutney, rechts boven de sambhar. Dit is ZO lekker!
Volgende dag dosa met wortelcurry, radijsjes, en gewokte jackfruit.
Wil je meer gefermenteerde, glutenvrije, vegan heerlijkheden? Lees dan ook Injera zelf maken en idli zelf maken, ...PS: al deze superlekkere gerechten lenen zich er uitstekend toe om eens een keer zonder bestek te eten - je leest meer over de voordelen daarvan hierrrr!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten