zondag 8 mei 2016

Vegan Recept: Vegan Lemon Curd met Aquafaba!!!

Toen een tijdje geleden het nieuws bekend raakte dat je met "het vocht van gekookte kikkererwten" (aquafaba klinkt toch iets smakelijker :) plantaardige meringues kon maken, was ik erg geintrigeerd.
Meringues heb ik nooit lekker gevonden, maar heel wat dessertjes met schuimig opgeklopt eiwit wel!
Aquafaba is een en al eiwitten, een glibberige en voedzame substantie: de perfecte vegan ei vervanger!
Ik vroeg mij af of ik er (een van) mijn lievelingsbroodbelegjes mee zou kunnen maken: lemon curd...
Ik probeerde eerder al een vegan versie van lemon curd gemaakt van pastinaak uit, hier en een oranje lemon curd gemaakt met worteltjes, hier!
ik heb ervoor gekozen om nog steeds met plantaardige boter en suiker te werken, omdat ik het effect van de aquafaba wou zien op een verder "traditioneel" recept. Maar ik zou heel graag willen weten of je eenzelfde lekkere curd kan maken met kokosvet ter gezondere vervanging van de boter, en kokosbloesemsuiker als zoetstof?? Als iemand het probeert, laat me iets weten!

Is het overigens gelukt? Het resultaat is niet krak hetzelfde als een klassieke lemon curd met eieren, maar de aquafaba gaf wel degelijk effect. Terwijl ik door de curd roerde voelde ik heel goed hoe die "verblubberde" na het toevoegen van het kikkererwtenwater. Het mengsel werd wel degelijk dikker, maar nog niet zo dik en boterachtig als de klassieke versie. Niet erg, dan maar met het lepeltje op de boterham scheppen! En is het lekker? *slurp* absoluut!



Vegan Recept: Vegan Lemon Curd met Aquafaba
Nodig:
-sap en zeste van 2 bio citroenen, zeste en sap in aparte kommetjes
-200 g suiker
-150 g plantaardige boter
-6 el aquafaba (het kookvocht van kikkererwten, ik gebruikte vocht van zelf geweekte en daarna gekookte kekers).
-kookpotje dat in een tweede, grotere kookpot past "au bain marie"
-potjes met deksel
Hoe maak je het?
1.Doe de suiker, boter, zeste in het kleinste kookpotje en smelt au bain marie.
2.Eens alles goed gesmolten en vermengd is voeg je het citroensap er aan toe: goed roeren.
4.Breng aan de kook.
5.Voeg het aquafaba toe en roer goed, en breng opnieuw aan de kook.
6.Blijf nu 10 tot 20 minuutjes roeren, de substantie moet dikker worden.
7.Steriliseer ondertussen een potje met heet water.
8.Giet de curd in het potje, sluit af en keer om.
9.Smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten